Dopravná kontrola v Košickom kraji potvrdila nárast nezodpovedných vodičov

1181x
10. Jún 2024
Nezodpovedných a nemiestne trúfalých vodičov je na cestách stále viac než dosť
Vodič narazil do stojanu na čerpanie pohonných hmôt. (Zdroj: FB Polícia SR - Košický kraj)

V nedeľu 9. júna sa v popoludňajších hodinách na cestách Košického kraja uskutočnila celokrajská osobitná kontrola, zameraná na dodržiavanie zákazu požitia alkoholu a iných návykových látok u vodičov motorových a nemotorových vozidiel, ale i na kontrolu dodržiavania základných povinností vodičov a dodržiavanie pravidiel cestnej premávky vodičmi motocyklov a ich spolujazdcami.

Dôvodom, prečo policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach opäť vyrazili na cesty, je naša neutíchajúca snaha vytlačiť z ciest Košického kraja čo najviac nezodpovedných vodičov. Pretože práve vodiči pod vplyvom alkoholu sú nebezpeční nielen pre seba, ale svojim nezodpovedným konaním ohrozujú aj nevinných účastníkov cestnej premávky.
 
 Počas kontroly policajti v 30 prípadoch zistili prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti v vodičov vozidiel. (Zdroj: FB Polícia SR - Košický kraj)

Počas včerajšej popoludňajšej akcie policajti skontrolovali 848 vodičov, z toho 822 vodičov motorových vozidiel, 22 vodičov motocyklov a 4 cyklistov, všetkých zároveň podrobili dychovej skúške. Pozitívny výsledok dychovej skúšky bol počas včerajšieho popoludnia u 2 cyklistov, jeden mal hodnotu dychovej skúšky v hodnote do 1 promile, druhý „nafúkal“ nad 1 promile.

Počas kontroly policajti v 30 prípadoch zistili prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti v vodičov vozidiel, 17 vodiči počas jazdy nepoužili bezpečnostné pásy, v 9 prípadoch bol technický stav vozidla nevyhovujúci. 42 vodičov porušilo dopravné predpisy a 6 počas svojej jazdy telefonovali.

Za uplynulý, 23. týždeň 2024, policajti odhalili 37 vodičov dopravných prostriedkov, u ktorých bol výsledok dychovej skúšky pozitívny. V 11 prípadoch bol vyšší ako 1 promile, 26 vodičov „nafúkalo“ menej ako 1 promile. To znamená, že čo deň – to vodič pod vplyvom alkoholu za volantom!
 

Skutočnosť, že niet dňa, kedy by policajti neodhalili vodiča pod vplyvom alkoholu, sa musí zmeniť! Pretože je to zbytočný hazard s nevinnými ľudskými životmi.

Na cestách Košického kraja urobíme maximum, aby sme takýchto nezodpovedných vodičov vytlačili z ciest v čo najväčšej miere. Bez ohľadu na to, vodič ktorého dopravného prostriedku to bude. Naďalej budeme vykonávať kontroly vo zvýšenej miere, neohlásene a opätovne budeme uzatvárať mestá alebo obce, alebo ich časti.

Takmer v potoku skončilo v piatok (7.6.) okolo 15.30 hodiny osobné motorové vozidlo zn. Volvo, ktoré na jeho okraji, v chatovej lokalite Starý Trebejov (okr. Košice okolie), „zaparkoval“ jeho vodič. Policajti, ktorí túto udalosť dokumentovali, vodiča podrobili dychovej skúške, a možno práve jej výsledok prispel k tejto „nepresnosti“ pri parkovaní. 0,76 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 1,58 promile bol totiž výsledok dychovej skúšky.
 
 Ani jeden z vodičov, ktorých výsledok dychovej skúšky bol pozitívny, vo svojej jazde ďalej nepokračoval. (Zdroj: FB Polícia SR - Košický kraj)

Vodič, ktorý v sobotu (8.6.) krátko po piatej hodine ráno viedol osobné motorové vozidlo zn. Škoda Superb po Moldavskej ulici v Košiciach, v smere do centra mesta, sa po vjazde na jednu z čerpacích staníc pravdepodobne dostatočne nevenoval vedeniu vozidla a sledovaniu situácie v cestnej premávke, a prednou časťou vozidla narazil do stojanu na čerpanie pohonných hmôt.

Počas dokumentovania dopravnej nehody bol vodič podrobný dychovej skúške, jej výsledok bol 0,77 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 1,60 promile.
 

V sobotu (8.6.) popoludní vodič osobného motorového vozidla Jeep, pri jednom z rodinných domov v obci Kazimír (okres Trebišov), v smere od obce Byšta, z dôvodu mikrospánku zišiel s autom z cesty, vošiel do priekopy a prednou časťou vozidla narazil o múrik rodinného domu.

Bezprostredne po dopravnej nehode ho policajti podrobili dychovej skúške, a dôvod mikrospánku bol jasný - 1,08 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 2,25 promile.

Vodič, ktorý je vlastne ne-vodič bez príslušného vodičského oprávnenia, viedol v sobotu (8.6.) krátko po 18.30 osobné motorové vozidlo Subaru, ktoré je navyše tohto času vyradené z evidencie, a preto na neho primontoval „ešpézetky“ iného vozidla, a smeroval s ním od obce Kobeliarovo na obec Nižná Slaná (okr. Rožňava).
 
Na cestách Košického kraja urobí polícia maximum, aby takýchto nezodpovedných vodičov vytlačili z ciest v čo najväčšej miere. (Zdroj: FB Polícia SR - Košický kraj)

Nevedno, či sa zľakol, keď pred sebou na ceste zbadal policajtov, a preto s autom zišiel do priekopy. Policajti však zistili, že dôvodom pravdepodobne nebolo preľaknutie, ale skôr množstvo alkoholu v dychu, ktoré bolo 1,07 mg/l, čo je v prepočte 2,23 promile.

Pod „čapicou“ mal aj ďalší ne-vodič bez vodičského oprávnenia, ktorý v nedeľu (9.6.), krátko pred 23. hodinou, viedol v obci Hačava (okr. Košice okolie) štvorkolku. Svojej jazde však nevenoval dostatočnú pozornosť a časťou štvorkolky, pred jedným z rodinných domov, narazil do pravej prednej časti zaparkovaného vozidla Mercedes.

So štvorkolkou však na mieste nezotrval. To mu však nepomohlo, pretože netrvalo dlho a policajti vedeli, o koho ide. Počas dokumentovania dopravnej nehody ho podrobili dychovej skúške, jej výsledok bol pozitívny, a to 0,73 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 1,52 promile. Opakovaná dychová skúška však mala stúpajúcu tendenciu.

Ani jeden z vodičov, ktorých výsledok dychovej skúšky bol pozitívny, tak vo svojej jazde ďalej nepokračoval. Namiesto toho ich ďalšia cesta smerovala do cely policajného zaistenia, ktorú opúšťali s obvinením z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky.
 
 Nezodpovedných a nemiestne trúfalých vodičov je na cestách stále viac než dosť. (Zdroj: FB Polícia SR - Košický kraj) 

V piatok (7.6.) sa krátko po 12. hodine na cesty mesta Trebišov, s osobným motorovým vozidlom Peugeot, vybral aj vodič, ktorý však pravdepodobne pozabudol, že sadnúť si za volant pravdepodobne nebude výhrou v lotérii.

Tento vodič mal totiž do apríla 2026 uložený zákaz činnosti viesť motorové vozidlá. Nepoučiteľný vodič sa tak dopustil trestnej činnosti aj napriek tomu, že bol v „podmienke“. O svojom ďalšom osude tak mohol premýšľať v cele policajného zaistenia a nevyhol sa ani obvineniu z prečinu marenia výkonu úradného rozhodnutia.

Našim cieľom je presvedčiť vodičov, že kontroly robíme pre pocit ich bezpečia na cestách, pre ich pokojný, no najmä bezpečný presun z jedného miesta na druhé a že našou prioritou je ochrániť čo najviac ľudských životov, preto v nich budeme pokračovať aj naďalej. Pretože bezpečnosť na cestách je jedným z našich predsavzatí.
(13:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár