Dni mesta Prešov si pripomenú 777. výročie prvej písomnej zmienky

1453x
13. Jún 2024
Program Dni mesta Prešov je zostavený z hudobných a tanečných účinkujúcich zo Slovenska aj z Českej republiky
 Dni mesta Prešov si pripomenú 777. výročie prvej písomnej zmienky. (Zdroj: Mesto Prešov)

Program je zostavený z hudobných a tanečných účinkujúcich zo Slovenska aj z Českej republiky. Pripravené sú aj novinky.

Koncerty, tanečné vystúpenia a zábavné sprievodné aktivity pre deti i dospelých si pripravilo mesto Prešov a Park kultúry a oddychu (PKO) v Prešove v rámci Dní mesta Prešov 2024. Uskutočnia sa od štvrtka 20. júna do nedele 23. júna na pešej zóne. Pódium bude umiestnené pri Konkatedrále sv. Mikuláša. Súčasťou programu budú i oslavy 777. výročia prvej písomnej zmienky.
 
Každý večer bude uzavretá Hlavná cesta a sedenie so žiarovkami bude inštalované na asfaltovej vozovke. (Zdroj: Mesto Prešov)
 
Program je zostavený z hudobných a tanečných účinkujúcich zo Slovenska aj z Českej republiky. Pripravené sú aj novinky. Jednou z nich je program v partnerských inštitúciách, ktoré ponúknu aktivity a podujatia pre širokú verejnosť. Konkrétne v Krajskej galérii v Prešove, Krajskom múzeu v Prešove a kluboch Christiania a Wave.

„Snažili sme sa uchopiť Dni mesta Prešov ako celomestský koncept. Verím, že tieto organizácie budú mať dobrú skúsenosť, čo sa rovná vysokému počtu návštevníkov, a tým pádom budúci rok nám opäť umožní rozvíjať tento formát celomestského podujatia, a teda nielen nejakej pódiovej formy," uviedla riaditeľka PKO Barbora Rusiňáková.

Tento rok je podľa nej iná priestorová dispozícia pre gastročasť podujatia. Každý večer bude uzavretá Hlavná cesta a sedenie so žiarovkami bude inštalované na asfaltovej vozovke.
 
 Sobota je ladená viac rodinne. Je pripravený detský program a večerný s kapelami Le Payaco, Billy Barman a Fallgrapp. (Zdroj: Mesto Prešov)

Podľa vedúceho programového oddelenia PKO Vladimíra Tomeka je tiež novinkou, že do programu tento rok zapojili základné školy. „Vo štvrtok vystúpi veľká hviezda z Českej republiky Tereza Mašková. Piatok bude ladený pre tínedžerov a mladšiu generáciu, kde vystúpi Dominika Mirgová, Separ a potom bude 'afterpárty' s DJ Smart & Hypeman Osťo," priblížil Tomek a doplnil, že plánovaný Kúzelník Gabi sa programu nebude môcť zúčastniť a nahradí ho divadlo.

„Sobota je ladená viac rodinne. Je pripravený detský program a večerný s kapelami Le Payaco, Billy Barman a Fallgrapp," dodal Tomek.

„Snažili sme sa vyskladať program tak, aby divák nemusel odchádzať domov, že príde na jeden koncert, potom pôjde domov a vráti sa," doplnil manažér kultúry PKO Daniel Koháni.
 
 Pootvorené budú aj dvere do parku na Masarykovej ulici, kde budú mať Prešovčania možnosť hovoriť o svojich predstavách, ktoré budú zároveň základom pre verejnú architektonickú súťaž na jeho konečnú podobu. (Zdroj: Mesto Prešov)

Súčasťou dní mesta budú oslavy 777. výročia prvej písomnej zmienky o meste. V rámci nich nebude chýbať krájanie jahodovej narodeninovej torty. Žiaci stredných umeleckých škôl a profesionálni umelci budú maľovať priamo na jeden z vyradených autobusov Dopravného podniku mesta Prešov.

„Pootvorené budú aj dvere do parku na Masarykovej ulici, kde budú mať Prešovčania možnosť hovoriť o svojich predstavách, ktoré budú zároveň základom pre verejnú architektonickú súťaž na jeho konečnú podobu," doplnil hovorca mesta Prešov Michal Hudák.
(11:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár