Košický samosprávny kraj sprejazdnil most pred obcou Vojany

1172x
14. Jún 2024
Most pred obcou Vojany ja už vďaka župe sprejazdnený
Košický samosprávny kraj sprejazdnil v piatok 14. júna most M1683 cez kanál pred obcou Vojany v okrese Michalovce. (Zdroj: KSK) 

Prejazd je možný vďaka prácam na podopretí nosníkov, vozidlá môžu úsekom prechádzať v jednom jazdnom pruhu.

Košický samosprávny kraj sprejazdnil v piatok 14. júna most M1683 cez kanál pred obcou Vojany v okrese Michalovce. V uplynulých týždňoch na ňom prebiehali práce na podopretí nosníkov, vďaka ktorým bola časť nosnej konštrukcie zosilnená tak, aby bol prejazd bezpečný. Most bol sprejazdnený po statickej kontrole a vydaní všetkých príslušných povolení.
 
 
Rekonštrukcia tohto mosta bude prebiehať viac než rok. (Zdroj: KSK) 
 
„Rekonštrukcia tohto mosta bude prebiehať viac než rok. Nechceli sme, aby počas celej doby bol úsek úplne uzavretý a všetka doprava vedená po obchádzkových trasách. Preto sme sa snažili nájsť také riešenie, aby bol prejazd možný aj počas rekonštrukcie. Práce na podopretí nosníkov si z krajského rozpočtu vyžiadali viac ako 310 000 eur, vďaka nim je od dnes možný prejazd vozidiel do 22 ton v jednom jazdnom pruhu," povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
Keďže aj v nasledujúcich mesiacoch budú prebiehať stavebné práce, z dôvodu bezpečnosti prosíme vodičov o rešpektovanie dopravných obmedzení,“ dodal Trnka.
 
 Po prácach na podopretí nosníkov začal zhotoviteľ s komplexnou rekonštrukciou mosta. (Zdroj: KSK)

Prejazd cez most je regulovaný svetelnou signalizáciou, a to striedavo v jednom jazdnom pruhu. Maximálna povolená rýchlosť je znížená na 10 km/hod. Prejazd je vylúčený pre ťažké vozidlá s hmotnosťou nad 22 ton. Týka sa to teda najmä kamiónovej dopravy. Tá bude naďalej využívať obchádzkovú trasu, ktorá vedie po cestách II/555, II/554 a I/19, teda cez obce Stretava, Palín, Oborín alebo Trhovište.

Po prácach na podopretí nosníkov začal zhotoviteľ s komplexnou rekonštrukciou mosta. Aktuálne sú odstránené nosníky a časti poškodenej nosnej konštrukcie. Nasledovať bude sanácia spodnej stavby mosta a rekonštrukcia opôr. Práce budú prebiehať v dvoch etapách, po poloviciach, tak, aby bol možný prejazd vozidiel vždy v jednom jazdnom pruhu.
 
 Most pred obcou Vojany má dĺžku premostenia 56,95 metrov, postavený bol v roku 1963 z nosníkov typu Vloššák. (Zdroj: KSK)
 
Pôvodné nosníky budú nahradené novými, železobetónovými. Súčasťou prác bude tiež osadenie nových bezpečnostných zariadení, zábradlí a zvodidiel. Zrekonštruovaný bude aj priľahlý úsek vozovky v celkovej dĺžke približne 200m. V okolí mosta sú plánované spätné úpravy terénu.

Most pred obcou Vojany má dĺžku premostenia 56,95 metrov, postavený bol v roku 1963 z nosníkov typu Vloššák. Od svojej výstavby neprešiel väčšou rekonštrukciou. Z dôvodu jeho havarijného stavu bol v novembri minulého roka úplne uzavretý. Komplexná rekonštrukcia mosta pred obcou Vojany bude stáť viac ako 2 106 000 eur, práce financuje zo svojho rozpočtu Košický samosprávny kraj. Podľa zmluvy so zhotoviteľom by mali trvať do júla 2025.
(15:15, red.) 
Diskusia
Pridať komentár