VIDEO | V Šarišskom múzeu otvorili výstavu Stanislava Lajdu: Posledná večera Leonarda da Vinciho

1165x
17. Jún 2024
 Výstava Stanislava Lajdu
Pozrite si našu videoreportáž
 
Takmer 40 rokov študoval akademický maliar Stano Lajda dielo renesančného učenca, dobové kópie a práce jeho predchodcov i nasledovníkov, aby dokázal, že aj rekonštrukcia tak poškodenej maľby akou je Posledná večera z milánskeho kláštora Santa Maria delle Grazie, je ešte stále možná.
 
„O poslednú večeru sa zaujímam v podstate od desiatich rokov, kedy mi môj starý otec dal malú fotku Poslednej večere. Leonardo povedal, že veľká láska sa rodí z veľkého poznania, že čo nepoznáme, nemôžeme ani milovať. Takže čím viac som o nej vedel, tak tým ma viac zaujímala až som o tom nakoniec napísal knihu a urobil túto rekonštrukciu,“ priblížil Stano Lajda, akademický maliar, ilustrátor a reštaurátor.
 
„Tešíme sa, že sa táto výstava podarila. Jednak preto, že je taká monumentálna, veľkolepá tá rodina za stolom Poslednej večere okolo Krista a verím tomu, že aj tento obraz a táto výstava bude lákať rodiny a ľudí sa tu stretnúť, porozprávať, potešiť sa, povzbudiť, možno aj pomeditovať, a že sa tento priestor stane ozaj takým miestom, kde sa utužia vzťahy,“ povedal Peter Harčar, riaditeľ Šarišského múzea v Bardejove.
 
 Posledná večera (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Ja som sa snažil desať rokov prísť na to, ako ten obraz mohol pôvodne vyzerať. Táto výstava je trošku aj taká edukačná alebo ukazuje aj iné diela Leonarda, alebo aj iné kópie, rôzne materiály, ktoré vznikali okolo Poslednej večere a tak ďalej, takže sa môže pomerne veľa o tomto obraze dozvedieť,“ vysvetlil maliar Lajda.
 
„Všetkých srdečne pozývame na túto výstav, pre nás jedinečnú a verím, že ja pre našich návštevníkov. Celá letná sezóna je pre vás k dispozícii až do 30. augusta tohto roka," pozýva Peter Harčar.
(12:10, red.)
Diskusia
Pridať komentár