Diela svetového Andyho Warhola si po Rzeszowe pozrú najbližšie vo Wroclawe a Krakowe

1615x
19. Jún 2024
Diela svetoznámeho umelca v Poľsku ešte istý čas pobudnú, najbližšie zamieria do Wroclawy a do Krakowa
 Diela svetového Andyho Warhola si po Rzeszowe pozrú najbližšie vo Wroclawe a Krakowe. (Zdroj: PSK)

Ikona popkultúry Andy Warhol je na cestách. Vyše stovku jeho artefaktov si v uplynulých dvoch mesiacoch mohli pozrieť návštevníci okresného múzea v poľskom Rzeszowe.
 
Výstava Pred a Po vznikla vďaka spolupráci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a Podkarpatského vojvodstva, s podporou konzulátu SR v Krakove a realizovala sa pod kurátorskou gesciou domovského Múzea moderného umenia A. Warhola v Medzilaborciach. Diela svetoznámeho umelca v Poľsku ešte istý čas pobudnú, najbližšie zamieria do Wroclawy a do Krakowa.

Výstavu Andy Warhol predtým a potom od približne polovice apríla hostilo Okresné múzeum v Rzeszowe a za dva mesiace si ju prišlo pozrieť 7- tisíc návštevníkov. Tí mohli okrem diel umelca obdivovať aj rôzne doplnkové artefakty.
 
  Po výstavách v slovinskej Lendave, chorvátskom Dubrovníku, Bratislave a v nemeckom Frankfurte nad Mohanom sa diela Andyho Warhola dočasne presunuli do Poľska. (Zdroj: PSK)

„Andy Warhol spája svet a Európu a my sa z toho nesmierne tešíme. Urobili sme veľmi dobre, že sme jeho diela počas rekonštrukcie múzea v Medzilaborciach nenechali v depozitári a takpovediac ich vyslali za hranice nášho kraja aj Slovenska. Po výstavách v slovinskej Lendave, chorvátskom Dubrovníku, Bratislave a v nemeckom Frankfurte nad Mohanom sa dočasne presunuli do Poľska a ja som za túto možnosť nášmu partnerskému cezhraničnému regiónu veľmi vďačný," vyjadril sa k výstave diel A. Warhola v poľskom Rzeszowe na finisáži (14.6.) predseda PSK Milan Majerský.

„Finisáž bola zároveň ideálnym miestom na posilnenie našej spolupráce či už v oblasti kultúry, ale aj na otvorenie tém, ako je pútnický turizmus alebo prepájanie Poľska a Slovenska novými cyklotrasami. Znovu sa raz potvrdilo, že cezhraničná spolupráca má pevné základy a prináša hmatateľné výsledky na oboch stranách hranice,“ dodal Majerský.
 
 Koncepcia výstavy predstavuje umelca aj cez jeho náboženské témy, ktoré sú v kontexte jeho tvory podstatne intímnejšie ako klasické diela pop-artu a predstavujú Andyho aj ako človeka veriaceho, hovorí Martin Cubjak. (Zdroj: PSK)

Súčasťou rzeszowskej výstavy bolo celkovo 115 Warholových diel a taktiež artefakty i doplnkové exponáty dokumentujúce tvorbu tejto kultovej osobnosti umenia 20. storočia, ktorá sa venovala tiež grafike, ilustráciám, fotografii či filmu. Zároveň poukázali na Warholove korene a jeho vzťah k matke Júlii Zavackej Varcholovej.

„Kultúra je nepochybne veľký priestor na zlepšenie partnerských vzťahov a ja som rád, že sme do nášho múzea dokázali prilákať tisícky návštevníkov, aby si prišli pozrieť Warholove diela a že sa to podarilo vďaka spolupráci s našimi priateľmi z Prešovského samosprávneho kraja. Teraz cítime tak trochu smútok, že sa výstava svetového umenia a pop-artu v hlavnom meste Podkarpatského vojvodstva končí, lebo to bola jedinečná, špeciálna ponuka, ktorá sem priniesla pôsobivú účasť viac ako 7-tiscí ľudí,“ doplnil maršálek Podkarpatského vojvodstva Władysław Ortyl.

Počas finisáže výstavy v Rzeszowe bola do života uvedená aj nová publikácia v slovenskom a poľskom jazyku, ktorú pripravila slovenská strana a ktorá predstavuje katalóg Warholových diel odkazujúci na rzeszowskú výstavu. Hudobne ňou sprevádzala kapela Tołhaje. Pod holým nebom v kláštornej chodbe predstavila repertoár z albumu „Mama Warhola“, ktorý vznikol na základe rusínskych ľudových piesní naspievaných Warholovou matkou – Juliou.
 
 V tomto roku sa dočasným domovom diel Andyho Warhola stane najbližšie poľský Wroclaw. (Zdroj: PSK)

„Na výstave sú prezentované nielen Andyho diela a osobné veci, ako napríklad slnečné okuliare alebo diktafón, ale aj tvorba jeho matky Julie. Koncepcia výstavy predstavuje umelca aj cez jeho náboženské témy, ktoré sú v kontexte jeho tvory podstatne intímnejšie ako klasické diela pop-artu a predstavujú Andyho aj ako človeka veriaceho,“ dodal riaditeľ MMUAW Martin Cubjak.

Ako ďalej spresnil, v aktuálnom roku sa dočasným domovom diel Andyho Warhola stane najbližšie poľský Wroclaw, a to už od septembra tohto roka a jeho ďalšou zastávkou zas Krakow. V roku 2025 by mala byť výstava predstavená v ďalších partnerských regiónoch PSK – v Pardubickom kraji a vo francúzskom regióne Provence-Alpes-Côte d’Azur.
(8:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár