Najúspešnejší žiaci a pedagógovia PSK si prevzali ocenenia

1783x
19. Jún 2024
Ocenení študenti a pedagógovia z PSK
 Odovzdávanie plakety sa uskutočnilo v Divadle Jonáša Záborského v Prešove (Zdroj: PSK)
 
Prešovský samosprávny kraj (PSK) po 14.-krát ocenil najúspešnejších pedagógov a žiakov stredných škôl z Prešovského kraja.
 
Slávnostné odovzdávanie plakety Sophista pro regione za mimoriadny prínos pri výchove a vzdelávaní žiakov v školskom roku 2023/2024 a plakety Lux mentium za reprezentáciu kraja a dosiahnuté výnimočné výsledky v aktuálnom školskom roku sa uskutočnilo v pondelok 17. júna v Divadle Jonáša Záborského v Prešove.
 
 
 Kraj za štrnásť ročníkov ocenil už celkovo 269 učiteľov a 268 žiakov stredných škôl PSK (Zdroj: PSK)
 
Kraj spoznal nositeľov plakety Sophista pro regione a Lux Mentium za školský rok 2023/2024. Ich laureátmi sa stalo zhodne 15 pedagógov a 15 študentov pôsobiacich na štátnych, cirkevných a súkromných stredných školách Prešovského kraja. Krajská samospráva ocenením vyzdvihla ich mimoriadny prínos v oblasti vzdelávania a reprezentáciu kraja na národných a medzinárodných súťažiach. Ocenení si plakety prevzali počas slávnostného galaprogramu v pondelok 17. júna na Veľkej scéne DJZ v Prešove.
 
  Plakety Lux Mentium (Zdroj: PSK)
 
„Ja to naša výsada a zároveň je to pre nás veľká radosť uctiť si našich pedagógov, ktorí citlivo, rozvážne a s láskou vedú svojich študentov k vzdelávaniu a poznávaniu. Rovnako je potešením vyzdvihnúť aj našich úspešných, kreatívnych a talentovaných žiakov, ktorí nám robia fantastické meno nielen za hranicami kraja, ale aj Slovenska, a to svojimi mimoriadnymi úspechmi v predmetových olympiádach či v iných súťažiach," povedal počas odovzdávania ocenení na doskách jedného z prešovských divadiel predseda PSK Milan Majerský.
 
 Pri hodnotení brali do úvahy umiestnenie žiakov v rôznych súťažiach, ale aj ich reprezentáciu školy na medzinárodnej úrovni (Zdroj: PSK)
 
„Všetci laureáti si zaslúžia našu pozornosť, ako aj ich významné výsledky, ktoré dosiahli. Každý jeden si nesmierne vážime a každý jeden je zároveň veľkou inšpiráciou pre ďalších našich učiteľov a žiakov, ako prekonávať svoje hranice a vo vnímaní vzdelávania, ktoré je jednak o povinnostiach a poznatkoch, ale aj o radosti, nových zážitkoch a túžbe spoznávať okolie a svet a objavovať a osvojovať si aj doteraz nepoznané,“ dodáva Majerský.
 
 
Plaketu Jána Amosa Komenského – Sophista pro regione, učiteľ múdrosti pre región – získalo za školský rok 2023/2024 celkovo 15 učiteľov. Z toho šesť ich je z Prešova, traja z Popradu a po jednom pedagógovi z Humenného, Kežmarku, Levoče, Lipian, Starej Ľubovne a Stropkova. Návrhy na toto ocenenie posielali riaditelia škôl a o laureátoch rozhodovali členovia Územnej školskej rady.
 
V nomináciách zohľadňovali aktivitu učiteľov pri príprave žiakov na rôzne súťaže, projektovú činnosť, ale aj vytváranie a používanie inovatívnych metód vo výučbe. Plaketu Lux mentium – Svetlo poznania obdržalo v tomto školskom roku 15 študentov. Šesť z Prešova a po jednom z Bardejova, Humenného, Horného Smokovca, Kežmarku, Lipian, Popradu, Starej Ľubovne, Svitu a Vranova nad Topľou. O návrhu na ocenenie rozhodovala komisia zložená zo zástupcov Odboru školstva Ú PSK.
 
 V nomináciách zohľadňovali aktivitu učiteľov pri príprave žiakov na rôzne súťaže (Zdroj: PSK)
 
Pri hodnotení brali do úvahy umiestnenie žiakov v rôznych súťažiach, ale aj ich reprezentáciu školy na medzinárodnej úrovni či mimoriadny prejav aktivity a iniciatívy. Kraj za štrnásť ročníkov udeľovania plakiet Sophista pro regione a Lux mentium ocenil už celkovo 269 učiteľov a 268 žiakov stredných škôl PSK. Oceňovanie Pedagóg a žiak organizuje od roku 2009, v rokoch 2020 a 2021 sa pre pandémiu Covid-19 neuskutočnilo.
 
 Plakety Sophista pro regione (Zdroj: PSK)
 
Ocenení pedagógovia 2024 – držitelia plakety Sophista pro regione
 
Anna Dlugošová, SPŠ elektrotechnická, Prešov
Štefan Halický, SOŠ gastronómie a služieb, Prešov
Alena Hrešková, SOŠ služieb Majstra Pavla, Levoča
Tatiana Husárová, Stredná zdravotnícka škola, Poprad
Eva Katreniak, Stredná športová škola, Poprad
Martin Keseličko, Spojená škola, Masarykova, Prešov
Anna Limáneková, Cirkevné gymnázium sv. Mikuláša, Stará Ľubovňa
Jana Macková, SOŠ pedagogická, Prešov
Gabriela Mikušová, SPŠ stavebná, Prešov
Jana Mašlonková, Súkromná spojená škola, Biela voda, Kežmarok
Miloslav Melník, Gymnázium arm. gen. L. Svobodu, Humenné
Mária Romanová, Gymnázium, Konštantínova, Prešov
Valéria Senajová, Gymnázium, Stropkov
Zdeno Suchý, Gymnázium, Kukučínova, Poprad
Petronela Vavreková, Gymnázium, Lipany
 
Ocenení žiaci 2024 – držitelia plakety Lux mentium
 
Dávid Bučok – Hotelová akadémia, Humenné
Ľubomír Gallo – SOŠ polytechnická J. A. Baťu, Svit
Marek Horváth – Gymnázium, Konštantínova, Prešov
Natália Ivanecká – Gymnázium J. Adama Raymana, Prešov
Viktória Kleinová – Obchodná akadémia, Vranov nad Topľou
Matej Kmec – Katolícka spojená škola sv. Mikuláša, Prešov
Miroslav Kovalčík – SOŠ technická, Stará Ľubovňa
Jakub Kuchár – Súkromné konzervatórium, M. Benku, Prešov
Erika Oráčková – Súkromná spojená škola, Biela voda, Kežmarok
Viktória Orolinová – SOŠ hotelová, Horný Smokovec – Vysoké Tatry
Katarína Prevužňáková – Gymnázium, Lipany
Michael Šeliga – SPŠ techniky a dizajnu, Poprad
Marek Štofánik – SPŠ elektrotechnická, Prešov
Šimon Taras – SPŠ technická, Bardejov
Samuel Urda – Stredná zdravotnícka škola, Prešov
(8:40, TS)
Diskusia
Pridať komentár