PSK ako jediný kraj poskytuje inovačné vzdelávanie pedagógov

1164x
19. Jún 2024
Inovačné vzdelávanie pre pedagógov
 Kvalitné školstvo je pre PSK prioritou (Zdroj: PSK)
 
Kvalitné stredné školstvo je pre Prešovský samosprávny kraj (PSK) dlhodobo prioritou. Aj preto zacielil tiež na modernizáciu školských vzdelávacích programov.
 
V tomto smere sa stal jediným poskytovateľom programu inovačného vzdelávania pedagógov na Slovensku. Vďaka akreditácii z rezortu školstva ich začal sprevádzať procesom tvorby a inovácií vzdelávacích programov, aby boli nielen aktuálne a reflektovali potreby trhu práce, ale dostatočne čitateľné pre pedagógov, zamestnávateľov i pre rodičov a žiakov škôl. Kraj takto vyškolil už 80 pedagógov, ktorí v programe v týchto dňoch realizujú záverečné skúšky.
 
Začalo sa to snahou Prešovského samosprávneho kraja, ktorý zriaďuje 68 stredných škôl, vyjsť v ústrety pedagogickým zamestnancom v otázke tvorby a sprehľadnenia existujúcich školských vzdelávacích programov. Výsledkom bola akreditácia pre program inovačné vzdelávanie pedagógov, ktorú župa ešte v roku 2023 získala z ministerstva školstva. Dnes má v programe vyškolených prvých 80 pedagógov z desiatich župných škôl, ktorí v ňom aktuálne skladajú záverečné skúšky. Prešovská krajská samospráva sa v tomto smere a nadviazaním na aktivity implementovaného národného projektu Zlepšenie stredného odborného školstva v PSK pustila takpovediac do malej reformy.
 
 Osemdesiatka pedagógov absolvovala 50 hodinový program, vypracovala dištančné úlohy (Zdroj: PSK)
 
Vlastný program pôvodne neformálneho vzdelávania vytvorila preto, lebo pre inovácie školských vzdelávacích programov (ŠkVP) absentovali komplexné metodické usmernenia. V programe sa zamerala na jeho legislatívnu a neskôr i na praktickú časť zahŕňajúcu samotnú tvorbu programov vzdelávania či na tipy, ako nadviazať a rozšíriť spoluprácu so zamestnávateľmi. Ďalšia tzv. mäkká časť vzdelávania cielila už na samotné prijatie zmeny a efektívnu spoluprácu v podmienkach školy.
 
Po aplikácii získaných poznatkov a vďaka vzdelávaniu pedagógov prišli prvé výsledky. Školské vzdelávacie programy sa zmenili nielen po obsahovej stránke, ale výrazne sa zredukoval aj ich rozsah a školské dokumenty sa tak maximálne sprehľadnili. PSK od začiatku roka 2024 v rámci nadväzujúceho projektu Zlepšenie stredného odborného školstva v PSK II do akreditovaného inovačného vzdelávania postupne zapojil prvé štyri skupiny pedagogických zamestnancov zo župných stredných škôl z Bardejova, Humenného, Prešova, Popradu, Starej Ľubovni, Svidníka, Svitu a Vranova nad Topľou.
 
  Kraj takto vyškolil už 80 pedagógov, ktorí v programe v týchto dňoch realizujú záverečné skúšky (Zdroj: PSK)
 
Osemdesiatka pedagógov absolvovala 50 hodinový program, vypracovala dištančné úlohy a v týchto dňoch (14.6 a 21.6) vzdelávanie ukončila, resp. ukončí záverečnou prezentáciou pred hodnotiacou komisiou. Program bude ďalej ponúkaný všetkým stredným odborným školám v Prešovskom samosprávnom kraji. V rámci zmieneného národného projektu má župa ambíciu požiadať o akreditáciu ďalších programov inovačného vzdelávania, ktoré reflektujú aktuálne potreby pedagogických zamestnancov, žiakov i zamestnávateľov a majú priamy dosah na zvyšovanie kvality odborného vzdelávania v Prešovskom kraji.
(9:20, TS)
Diskusia
Pridať komentár