Kultúrne leto v Botanickej záhrade UPJŠ otvorí sochárska výstava

1626x
21. Jún 2024
Leto v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach už tradične patrí kultúre a umeniu
 Piaty ročník letných podujatí v botanickej záhrade odštartuje vernisáž výstavy. (Zdroj: UPJŠ)

Počas leta 2024 čaká návštevníkov Botanickej záhrady Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ) okrem rozkvitnutej záhrady aj bohatý kultúrny program.

Plánované sú hudobné vystúpenia a výstava umenia. Piaty ročník letných podujatí v botanickej záhrade odštartuje vernisáž výstavy SCUPA II: Untame 22. júla o 18.00 a koncert sláčikového orchestra Musica Iuvenalis a jeho hosťa Klasik Band Orchestra v nedeľu 30. júna so začiatkom o 18.30.

Pripravené budú hudobné vystúpenia a umelecká výstava. Projekt SCUPA II s podnázvom Untame je umelecká výstava súčasných maďarských výtvarníkov Gideona Horvátha (1990), Gábora Pintéra (1983) a Ádáma Ulberta (1984), ktorých spája silný záujem o ekologické teórie a prírodné vedy.
 
Počas leta 2024 čaká návštevníkov Botanickej záhrady Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach okrem rozkvitnutej záhrady aj bohatý kultúrny program. (Zdroj: UPJŠ) 

Vernisáž výstavy sa uskutoční 22. júna 2024 o 18. hodine a verejnosti bude sprístupnená do 22. septembra 2024. Kurátormi výstavy sú Peter Bencze a Nikolas Bernáth.

„Po úspešných výstavách obrazov Andreja Dúbravského či Michala Nagypála sme sa tento rok rozhodli usporiadať druhý ročník výstavy sochárskych diel. Stavili sme na osvedčenú spoluprácu s VUNU Gallery, s ktorou sme pred dvoma rokmi spolupracovali pri inštalácii SCUPA – Sculpture Park. Tento rok pôjde o spoluprácu medzi Botanickou záhradou UPJŠ, košickou VUNU Gallery a budapeštianskym združením Everybody needs art,“ informoval prof. RNDr. Pavol Mártonfi, PhD., riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.
 
 Okrem umeleckej výstavy v priebehu leta čakajú zaujímavé podujatia aj na milovníkov hudobného umenia. (Zdroj: UPJŠ)

Viac o tvorbe tria maďarských umelcov prezradil kurátor výstavy a riaditeľ VUNU Gallery Nikolas Bernáth: „Ich postupy sa zakladajú na výskume a sledovaní rôznych neposlušných ciest a podvratnej metodológie, pričom si zachovávajú silne osobný uhol pohľadu.“

„Umelecké postupy umelcov sú silne intuitívne a odkazujú nielen na spomínané teórie, ale aj na kunsthistorické symboly, postavy a časom zabudnuté či menej známe rozprávky a mýty, ktoré využívajú ako podvedomé prostredie svojich diel,“ doplnil kurátor výstavy Peter Bencze.

Okrem umeleckej výstavy v priebehu leta čakajú zaujímavé podujatia aj na milovníkov hudobného umenia. Letné koncerty v botanickej záhrade odštartuje koncert sláčikového orchestra Musica Iuvenalis a jeho hosťa Klasik Band Orchestra. Koncert sa uskutoční v nedeľu 30. júna 2024 o 18.30.
 
Umelecké postupy umelcov sú silne intuitívne a odkazujú nielen na spomínané teórie, ale aj na kunsthistorické symboly, postavy a časom zabudnuté či menej známe rozprávky a mýty. (Zdroj: UPJŠ)

Hlavným bodom programu letných koncertov bude v tejto sezóne vystúpenie košickej skupiny The Backwards, ktorá je považovaná za jednu z najlepších The Beatles revival skupín na svete. V nedeľu 14. júna 2024 o 19.00 hod. vystúpi kapela v zložení John Lennon – Dalibor Štroncer, Paul McCartney – Miroslav Džunko, George Harrison – František Suchanský a Ringo Starr – Daniel Škorvaga.

Koncerty v botanickej záhrade uzatvorí vystúpenie kapely Please´n thank you v nedeľu 25. augusta 2024 o 18.30 hod. Kapela zahrá cover verzie známych rockových skladieb domácich aj zahraničných interpretov. Vstupenky na všetky koncerty sú dostupné na portáli tootoot.fm.
 
 Kultúrne leto v Botanickej záhrade UPJŠ otvorí sochárska výstava. (Zdroj: UPJŠ)

Počas prázdninových mesiacov môžete navštíviť botanickú záhradu denne. Vonkajší areál bude v riadnom režime mimo koncertov sprístupnený verejnosti v čase od 9.00 hod. do 18.00 hod., expozície v skleníkoch do 17.00 hod.

Botanická záhrada ako výskumné a pedagogické pracovisko Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach patrí medzi tri slovenské univerzitné botanické záhrady, pričom jej rozlohou, ako aj rozsahom zbierkového fondu sa pýši titulom najväčšej botanickej záhrady na Slovensku. V tomto roku si pripomíname 74. výročie od jej založenia, aj keď prívlastok univerzitná jej patrí až od januára 1964.
(11:55, red.)
Diskusia
Pridať komentár