Košická univerzitná nemocnica oslavuje 100 rokov

624x
21. Jún 2024
Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach oslavuje 100 rokov
 Na slávnosti odovzdali pamätné medaile spolupracujúcim zdravotníckym zariadeniam a vzdelávacím inštitúciám. (Zdroj: UNLP)

UNLP má aktuálne viac ako 1350 lôžok a takmer 4000 zamestnancov.

Činnosť a význam Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach vyzdvihol prezident SR Peter Pellegrini pri príležitosti osláv jej 100. výročia vzniku. „Verím, že práve nasadenie zamestnancov, ich ochota pomáhať a láska k svojmu povolaniu sú silnými stránkami nielen vášho zariadenia, ale celého slovenského zdravotníctva," povedal na slávnostnej benefícii v Košiciach.

„Svojim doterajším pôsobením a súčasnou vybavenosťou i praxou Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura potvrdzuje, že patrí k špičkovým zdravotníckym zariadeniam na Slovensku. Snúbi sa v nej dlhoročná tradícia s najmodernejšími trendmi, či už v oblasti medicíny alebo aj manažmentu," uviedol v príhovore Pellegrini. Ocenil nemocnicu aj ako špičkové vedecko-výskumné pracovisko a poďakoval sa za všetko, čo robí pre občanov.
 
 Košická univerzitná nemocnica oslavuje 100 rokov. (Zdroj: UNLP)

Štátnu nemocnicu v Košiciach slávnostne otvorili 24. júna 1924, pričom v tom čase bola najväčšou a najmodernejšou nemocnicou na Slovensku. Súčasná UNLP Košice je druhá najväčšia nemocnica na Slovensku a koncová nemocnica pre región východného Slovenska.

Význam UNLP pripomenula aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). „Je nám jasné, že pre zabezpečovanie zvyšovania kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti v tomto zdravotníckom zariadení budú nevyhnutné ešte ďalšie rekonštrukcie aj postupná modernizácia tejto nemocnice. Aj preto sa snažíme poskytnúť košickej univerzitnej nemocnici potrebné financie prostredníctvom kapitálových výdavkov," uviedla.
 

Rezort podľa nej tento rok vyčlenil na rekonštrukcie, modernizáciu a nákup nového prístrojového vybavenia viac ako šesť miliónov eur, na ďalší rok je na investičné projekty plánovaných minimálne 4,5 milióna eur. Ďalšie financie na rekonštrukcie a modernizáciu pavilónov pôjdu pre UNLP z plánu obnovy prostredníctvom rezortu dopravy.
 
 Činnosť a význam Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach vyzdvihol prezident SR Peter Pellegrini pri príležitosti osláv jej 100. výročia vzniku. (Zdroj: UNLP)

Riaditeľ UNLP Ľuboslav Beňa uviedol, že sto rokov znamená z pohľadu nemocnice státisíce zachránených životov a vyliečených pacientov, pričom ocenil lekárov, sestry a ďalší personál nemocnice.

„Naša stará nemocnica, ako ju dodnes volajú všetci Košičania, je tou kolískou košickej medicíny, ktorá dávala a dáva impulzy k vzniku ďalších košických nemocníc a predstavuje dnes ako UNLP v spolupráci s partnerskými nemocnicami kľúčového poskytovateľa zdravotnej starostlivosti na východe Slovenska," skonštatoval.

Na slávnosti odovzdali pamätné medaile spolupracujúcim zdravotníckym zariadeniam a vzdelávacím inštitúciám. Pripomenuli a ocenili aj osobnosti košickej medicíny vrátane významného chirurga a vysokoškolského pedagóga Jána Kňazovického. UNLP má aktuálne viac ako 1350 lôžok a takmer 4000 zamestnancov.
(15:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár