V Bardejovských Kúpeľoch vládne letná pohoda

2063x
24. Jún 2024
V júli začína v Bardejovských Kúpeľoch Medzinárodné hudobné leto
V Bardejovských Kúpeľoch vládne letná pohoda. (Zdroj: paperlife) 

Tento rok sa v kúpeľoch začne 2. júla už 70. ročník Medzinárodného hudobného leta. Potrvá až do 1. septembra 2024.

Bardejovské Kúpele majú svoj skanzen, svoj park, svoju kolonádu-jedinú krytú na Slovensku, svoju Sisi a pamiatky na ňu, aj svoje promenádne koncerty. Spolu so svojskou architektúrou si tak zachovali jedinečnosť, akú má na Slovensku len máloktoré kúpeľné zariadenie.
 
V lete nielen vynovené fontány sú vyhľadávaným miestom oddychu klientov a návštevníkov kúpeľov. Schladenie prináša hlavne vonkajšie letné kúpalisko, ale aj bazény vo wellness. (Zdroj: paperlife.sk) 

„Pódium pri Kúpeľnej kolonáde v Bardejovských Kúpeľoch ožije v mesiaci júl a august denne, okrem pondelkov, koncertami klasickej hudby v podaní salónneho orchestra. V utorok až nedeľu hrá orchester dopoludnia od 11.00 do 12.00 hod. A popoludní od 16.30 do 18.00 hod. Koncerty pri kolonáde sú grátis,“ informuje ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských Kúpeľov, a.s., Tamara Šatanková.

„Svojou výnimočnou tradíciou dotvárajú kolorit našich kúpeľov, dávajú im nadčasový a nadregionálny charakter. Snažíme sa zachovať genius loci -v kúpeľoch je cítiť odkaz minulosti, sú známe od roku 1247 a okrem hudobného leta sa tu konajú aj tanečné zábavy, kaviarenské posedenia a štýlové prechádzky,“ dodáva riaditeľka.

Aj noblesa promenádnych koncertov a ďalších kultúrnych podujatí robí letný termín najatraktívnejším a prispieva k ich naplneniu na maximum až do konca septembra. Leto je tak vrcholom sezóny a najobľúbenejším kúpeľných obdobím.
 
 Pódium pri Kúpeľnej kolonáde v Bardejovských Kúpeľoch ožije v mesiaci júl a august denne, okrem pondelkov, koncertami klasickej hudby v podaní salónneho orchestra. (Zdroj: paperlife.sk)

Kúpeľný park je pamiatkou

Bardejovské Kúpele patria nielen k najkrajším kúpeľným mestečkám na Slovensku, ale tamojší kúpeľný park je považovaný za najstarší kúpeľný park na Slovensku. Nachádzajú sa v prekrásnom údolí neďaleko Bardejova, v minulosti to bolo samostatné mestečko, dnes je to už mestská časť Bardejova.

Park leží v nadmorskej výške 325 m.n.m. a má výmeru 30 ha. Vyhľadávanou atrakciou parku v Bardejovských Kúpeľoch je aj Lávka priateľstva, ktorá patrí medzi 5 najdlhších drevených lávok na Slovensku. Priamo v areáli kúpeľov môžete navštíviť skanzen - Múzeum ľudovej architektúry a Náučný chodník Čierna mláka. Láka aj prehliadka mesta Bardejov, ktoré je zapísané v zozname UNESCO.

Vlani v Bardejovských Kúpeľoch otvorili aj Park Bélu Kélera pri Stredisku obchodu a služieb, jeho hudobnú lavičku a pamätnú tabuľu. Hudobnú lavičku a pamätnú tabuľu zhotovil umelecký kováč František Sarvaš. Pripomínajú život a dielo hudobného skladateľa, huslistu a dirigenta Bélu Kélera, ktorý sa narodil v Bardejove. Hudobná lavička v Kélerovom parku prehráva 10 skladieb.
 
A keď v krásnom stáročnom parku zurčí voda z funkčných fontán, o úľavu je postarané. (Zdroj: paperlife.sk) 

Fontány prinášajú radosť

Celé kúpele sú situované predĺženom údolí a v lesnom prostredí, kde je celoročne príjemná klíma. V lese sa dá prechádzať i bicyklovať. Tropické horúčavy, ktoré počas leta nútia ešte viac než inokedy vyhľadávať tieň a vodu, sa lepšie znášajú v prostrední známych kúpeľov, než rozpáleného betónu miest.
 
A keď v krásnom stáročnom parku zurčí voda z funkčných fontán, o úľavu je postarané. V Bardejovských Kúpeľoch počas predchádzajúcich rokov dokončili v parku, pred liečebným domom Alžbeta (Park Sisi), spolu päť kompletne obnovených fontán. Ostáva ešte jedna a tá by sa mala rekonštruovať onedlho.

V lete nielen vynovené fontány sú vyhľadávaným miestom oddychu klientov a návštevníkov kúpeľov. Schladenie prináša hlavne vonkajšie letné kúpalisko, ale aj bazény vo wellness.
 
 Tento rok sa v kúpeľoch začne 2. júla už 70. ročník Medzinárodného hudobného leta. Potrvá až do 1. septembra 2024. (Zdroj: paperlife.sk)

Obľúbená Sisi

V Bardejovských Kúpeľoch je podľa cisárovnej Alžbety, zvanej Sisi, pomenovaný chodník, pamätná izba, apartmán, liečebný dom, kaviareň, socha, obraz, prameň a jeden deň v roku (Alžbetínsky deň). Pripomínajú trojtýždňovú návštevu v Bardejovských Kúpeľoch v roku 1895. Sisi sem prišla ako päťdesiatosemročná 1. júla a zotrvala tu do 22. júla 1895.

Bardejovské kúpele, a.s. začali budovať značku ,,Kráľovské kúpele“, ako súčasť odkazu na návštevu Sisi v Bardejovských Kúpeľoch, v roku 2016 po rekonštrukcii liečebného domu ALŽBETA (kedysi Deák), ktorý nesie jej meno. Je v ňom kráľovský apartmán Sisi, ktorý je luxusne zariadený a momentálne je to pobytová top ponuka. Na prízemí, vedľa recepcie, je ďalší-tzv. muzeálny apartmán Sisi, vybavený masívnym štýlovým nábytkom podľa vzoru apartmánov v Hofburgu a vyzdobený fotografiami a obrazmi Sisi.
 

Architektonické skvosty

V areáli majú mnoho pozoruhodných historických objektov, ktoré navodzujú atmosféru noblesy a sú aj architektonicky pozoruhodné a hodnotné. Najkrajšou budovou kúpeľov je secesný hotel Astória, ktorý je čiastočne zrekonštruovaný a po kompletnej rekonštrukcii mu zdatne konkuruje vynovený hotel Alžbeta.

V areáli kúpeľov je 6 tenisových kurtov, minigolf, požičovňa bicyklov, v okolí 40 km značených turistických chodníkov. V blízkosti je mesto Bardejov zapísané do zoznamu UNESCO. Priamo v kúpeľoch sú kostoly: rímskokatolícky, pravoslávny a gréckokatolícky.
 
 Vyhľadávanou atrakciou parku v Bardejovských Kúpeľoch je aj Lávka priateľstva, ktorá patrí medzi 5 najdlhších drevených lávok na Slovensku. (Zdroj: paperlife.sk)

Vybrané kultúrne podujatia v Bardejovských Kúpeľoch 2024:

Pišinger v kúpeľoch, Pišinger v meste

Potulky po chodníku Sisi:  apríl – október

Bardejovské kúpeľné dni: 21. ročník, 6. – 7.7.2024 – sobota, nedeľa, Areál pri Kúpeľnej Dvorane, začiatok o 14.00 hod. V areáli pred Kúpeľnou Dvoranou.

Výstava kvetov: gladioly a ruže, august, Kúpeľná kolonáda

Hornošarišský vínny festival: 9.ročník, 3.8.2024 – sobota, areál pri Kúpeľnej kolonáde

Alžbetínsky deň: 21. ročník, 17.8.2024 – sobota, Areál pri Kúpeľnej kolonáde

Pivný festival s kúpeľnou dychovkou: 11.ročník, 8.9.2024 – nedeľa, Areál pri Kúpeľnej kolonáde.

Viac informácií na: https://www.hotelalexander.sk/, www.kupele-bj.sk, www.visitbardejov.sk
Centrálne rezervačné oddelenie: Tel.: 054/477 4500, 4450, 4470, 4440. E-mail: rezervacie@kupele-bj.sk, marketing@kupele-bj.sk
(10:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár