PSK rozdelil dotácie z výzvy pre región

1679x
25. Jún 2024
Vo Výzve pre región poslanci rozdelili 2 mil. eur
Poslanci prerozdelili dotácie (Zdroj: PSK)
 
Takmer 70 projektov v Prešovskom kraji, ktoré sa uchádzali o finančnú podporu prešovskej župy, dostali na svoju realizáciu zelenú. Kraj ich podporil dvoma miliónmi eur v rámci Výzvy pre región.
 
Takmer dva milióny eur rozdelili poslanci Prešovského samosprávneho kraja v rámci Výzvy pre región na svojom pondelkovom (24.6.) zasadnutí. Celkovo podporili 68 projektov v štyroch programoch. Najviac peňazí schválili pre program Podpora výstavby a rekonštrukcie športovísk v PSK. Vďaka finančnej čiastke vo výške viac ako 976-tisíc eur sa zrealizuje 35 projektov. Okrem iného pôjde o obnovu multifunkčného ihriska v obci Lúčka v okrese Sabinov, rekonštrukciu areálu v Prešove ZŠ Prostejovská pre FC Tatran Prešov, oplotenie areálu futbalového ihriska v obci Čaklov, ako aj dovybavenie multifunkčnej haly v Liptovskej Tepličke či hokejbalovej haly v Spišskej Belej.
 
Vyše 476-tisíc eur rozdelili poslanci medzi 16 žiadateľov v programe Podpora obnovy kultúrnych pamiatok UNESCO a národných kultúrnych pamiatok. Najvyššia podpora smeruje na prvú etapu rekonštrukcie NKP Dom liečebný (Vila Štúr). Grantové peniaze poputujú aj na obnovu strechy kaštieľa v Demjate a bašty Jasenovského hradu, opraví sa i časť hospodárskej stavby kaštieľa s areálom v Spišskom Hrhove. Krajskí poslanci tiež schválili takmer 380-tisíc eur pre deviatich žiadateľov v programe Podpora cyklodopravy, infraštruktúry cestovného ruchu a pútnického turizmu.
 
Najviac financií dostane obec Kvakovce
 
Najviac financií, konkrétne 120-tisíc eur, dostane obec Kvakovce na rekonštrukcia nábrežia v prístave výletnej lode Bohemia v rekreačnej oblasti Domaša Dobrá. Zelenú dostalo napríklad aj vypracovanie projektových dokumentácií k cyklistickej cestičke v Tvarožnej, ako aj dokumentácie pre stavebné povolenie a realizáciu stavby „Preložka trasy Eurovelo 11 v centre mesta Veľký Šariš“.
 
 
Rekonštrukcia výťahu v Hospici Matky Terezy v Bardejove
 
Okrem toho krajskí poslanci podporili osem projektov v sume viac ako 163-tisíc eur v programe Podpora zvýšenia kvality v sociálnych službách a paliatívnej zdravotnej starostlivosti. Za dotačné prostriedky sa urobí komplexná rekonštrukcia výťahu v Hospici Matky Terezy v Bardejove, podporí sa finančne dovybavenie ZSS Pod lesom , n.o. v Humenskom okrese a rovnako dotácia napomôže aj zvýšiť kapacitu nocľahárne v krajskom meste.
 
173 žiadostí 
 
Celkovo bolo v rámci Výzvy pre región doručených 173 žiadostí v požadovanom objeme 8,8 miliónov eur, z toho 29 žiadostí nesplnilo kritériá. Po posúdení odbornou hodnotiacou komisiou a komisiou pre prideľovanie dotácií bolo podporených 68 žiadateľov v objeme takmer dva milióny eur.
 
Prešovský samosprávny kraj rozdelil tento rok celkovo štyri milióny eur v rámci svojej dotačnej schémy. Cez Výzvu poslancov PSK išlo do regiónov 1,43 miliónov eur, cez Výzvu participatívny rozpočet 130-tisíc eur, Výzvu predsedu 440-tisíc eur a Výzvu pre región 1,99 miliónov eur.
(8:45, TS) 
Diskusia
Pridať komentár