VIDEO | V Zborove začalo hudobné leto

1042x
25. Jún 2024
V Zborove začalo hudobné leto
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Koncertom Pro Musica Nostra Sarossiensi začalo v Kostole svätej Žofie Zborovské hudobné leto. Jeho súčasťou je aj výstava obrazov Ferdinanda Exnera.
 
„Tento už tretí v poradí ročník hudobného leta je bohatý a máme ja medzinárodnú účasť. Veľmi nás teší, že tento festival nadobúda stále väčšie a väčšie rozmery. Dnes privítame hudobníkov z Holandska a z Čiech – budú hrať na panovej flaute a na cimbale hlavne rumunské ľudové piesne, ale aj prevzaté nové od modernejších autorov. Máme celkovo naplánovaných 6 podujatí a väčšina je v Kostole svätej Žofie, ale jeden koncert je aj v Šerediovskom kaštieli a jeden je potom aj na ihrisku v Zborove – premietanie filmu,“ priblížil Ján Šurkala, starosta obce Zborov.
 
„Veľmi sa tešíme na ľudí zo Zborova aj z okolia, zo Slovenska a zo zahraničia, pretože tento festival začína mať aj medzinárodnú účasť,“ dodal Šurkala.
 
  Zborovské hudobné leto začalo v Kostole svätej Žofie (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Začal som ako malý chlapec. Mal som vtedy 15 rokov a to umenie bol môj úlet na taký oddych, relax od spoločenskej činnosti. Teraz už ako senior som sa tak intenzívne začal v poslednej dobe venovať hlavne sakrálnej tvorbe a portrétom,“ povedal Ferdinand Exner, amatérsky umelec.
 
 
„Keď sme tri roky do zadu zrekonštruovali túto národnú kultúrnu pamiatku, tak sme pociťovali potrebuje ten oltárny hlavný obraz tam dodať. Samozrejme, ten pôvodný už nie je k dispozícii, tam sme sa rozhodli, že oslovíme niekoľkých maliarov a pozitívne zareagoval pán Exner, ktorý je rodákom z Dlhej Lúky a u nás robí aj hlavného kontrolóra obce, tak sa na to podujal a namaľoval tento nádherný, takmer 4 metrový na výšku, ktorý pasuje do toho priestoru,“ informoval J. Šurkala.
 
„ Po skončení koncertu bude vernisáž výstavy a následne počas všetkých koncertov, ale aj počas ďalších podujatí, ktoré budú počas leta a výstava bude k dispozícii návštevníkom,“ vyjadril sa starosta obce.
 
 Obraz svätej Žofie bude na stálo v obci Zborov (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Keď tak spočítam, možno som namaľoval 150 obrazov – tie sú po rodinách a kamarátoch a tu mám vystavených 25. Keď sa prenesiem parafrázou do histórie Dlho Lúčanov, boli poddaní na zborovskom panstve, tak som si povedal ako bývalým panovníkom urobím niečo, ale teraz v prenesenom slova význame do Zborova chcem podarovať ďalšie obrazy,“ priblížil Ferdinad E..
 
„Je tu František Rákoci, taký stredobod pozornosti by som upriamil na obraz svätej Žofie, ktorý bol pred mesiacom požehnaný pánom farárom, ten tu bude na stálo. Ten som venoval obci Zborov. Na diaľku to tak nevyzerá, ale s rámom má ten obraz na výšku tri metre, takže bolo na tom dosť veľa roboty, ako sa hovorí ako na kostole,“ doplnil amatérsky umelec.
(14:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár