Mestá a obce v Prešovskom kraji zrealizujú vďaka Programu Interreg cezhraničné projekty

1330x
26. Jún 2024
Prešovský kraj získal jedenásť nových atraktívnych cezhraničných projektov za viac ako 11 miliónov eur
Viaceré mestá a obce v Prešovskom kraji zrealizujú vďaka Programu Interreg Poľsko – Slovensko 2021 – 2027 atraktívne projekty cestovného ruchu, elektromobility a inštitucionálnej spolupráce. (Zdroj: PSK) 

Slovenský Vatikán, aktivačný program pre seniorov, revitalizovaný amfiteáter aj skanzen či vynovený lipový park. To je len zlomok toho, čo sa bude vďaka poľsko-slovenskej cezhraničnej spolupráci realizovať na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Ide o jedenásť atraktívnych projektov, ktorých rozpočet na slovenskej strane predstavuje viac ako 11 miliónov eur.

Viaceré mestá a obce v Prešovskom kraji zrealizujú vďaka Programu Interreg Poľsko – Slovensko 2021 – 2027 atraktívne projekty cestovného ruchu, elektromobility a inštitucionálnej spolupráce. Monitorovací výbor Programu odobril pre územie kraja celkovo jedenásť projektových zámerov za 11,1 mil. eur. Prinesú podporu historického, kultúrneho a prírodného bohatstva, ako i seniorov v pohraničí. Realizovať sa budú v období rokov 2024-2027 a ich celková hodnota pre slovensko-poľské pohraničie predstavuje takmer 29 mil. eur.

Vo výzve zameranej na tvorivé a turisticky atraktívne pohraničie uspelo sedem projektov, kde sú žiadateľom resp. partnermi poľskému náprotivku samosprávy a inštitúcie z prešovských regiónov. Celková výška príspevku predstavuje v oblasti cestovného ruchu pre územie Prešovského kraja až 10,6 milióna eur.
 
 V oblasti cestovného ruchu uspel v rámci PSK projekt V kruhu tajomstiev, kde je partnerom obec Hniezdne. Ilustračná fotografia. (Zdroj: PSK)

Šarišské múzeum v Bardejove zriaďované prešovskou krajskou samosprávou sa ako partner podieľa na projekte Miesto pre čas. Zámer podporí rozvoj cezhraničnej integrovanej turistickej ponuky jednak poľského múzea v Krosne, ako aj samotného bardejovského múzea. Trojfázový projekt prinesie konkrétne na slovenskej strane revitalizáciu a obnovu stavebno-technického stavu objektov skanzenu ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch. Zameria sa tiež na posilnenie spolupráce medzi obomi múzeami, ktorú podporia plánované spoločné výstavy, konferencie, publikácie či festivaly remesiel.

V oblasti cestovného ruchu uspel v rámci PSK projekt V kruhu tajomstiev, kde je partnerom obec Hniezdne. Mesto Sabinov participuje na projekte Historické pohraničie je čoraz krajšie, ktorý zacieli na obnovenie a sprístupnenie historických zaujímavostí na cezhraničnej trase z Muszyny do Sabinova. Rímskokatolícka cirkev – Biskupstvo Spišské Podhradie zas pripravil s poľským opáctvom zámer Ciricium a Slovenský Vatikán, v ktorom sa zamerajú na ochranu a revitalizáciu sakrálnych pamiatok a miest v okolí.
 
 V takzvanom zásobníku sa nachádza až deväť projektov z územia PSK, ktoré boli rovnako pozitívne hodnotené, no nerealizujú sa len kvôli nedostatočnej alokácii finančných prostriedkov. Ilustračná fotografia. (Zdroj: PSK)

Program Interreg pomôže tiež zveľadiť lipový park v Červenom Kláštore, a to vďaka projektu Cestou prírody a kultúry dolinou Dunajca. V barokovom parku sa presnejšie obnovia pešie trasy a cesty, pričom v novom šate bude slúžiť na oddych aj organizáciu podujatí. Partnerom projektu na slovenskej strane je Pamiatkový úrad SR.
 

Mesto Spišská Belá a obec Štrba participujú na projekte budovania 250 km dlhej slučky okolo Tatier s cyklistickými, lyžiarskymi, náučnými a bežeckými trasami pod názvom Historicko – kultúrno – prírodná cesta okolo Tatier, ktorý vstupuje už do svojej štvrtej etapy. Mesto Levoča bude s poľským partnerom realizovať projekt Orbisfera , ktorý umožní revitalizáciu levočského amfiteátra. Po svojej obnove bude slúžiť na popularizáciu kultúry a organizáciu podujatí.
 
 Mestá a obce v Prešovskom kraji zrealizujú vďaka Programu Interreg cezhraničné projekty. Ilustračná fotografia. (Zdroj: PSK)

V rámci priority Spolupráca medzi inštitúciami a obyvateľmi pohraničia uspeli z Prešovského kraja tri projekty s výškou príspevku spolu 346-tisíc eur. Mesto Svidník bude participovať na projekte Spoločne za zdravé pohraničie a obec Sedliská z Vranovského okresu v zámere Sociálna energia a obnoviteľná energia – inštitucionálna cezhraničná spolupráca na riešenie sociálnych, ekonomických a klimatických výziev.

Prešovský samosprávny kraj sa so Spišskou Belou a Starou Ľubovňou podieľa na projekte Samospráva pre seniorov, ktorého cieľom jenávrh účinných verejných politík pre aktivizáciu starších s osobitným dôrazom na pasívnych a nevládnych ľudí. Partneri sa v ňom zamerajú na diagnostiku sociálnej situácie pohraničia a identifikáciu riešení na zlepšenie kvality služieb a produktov pre starších ľudí. Následne vytvoria profesionálny cezhraničný senior aktivačný program , ktorý bude pokrývať sociálnu a zdravotnú politiku, kultúru, cestovný ruch i trh práce.
 
Na júnovom zasadnutí Monitorovacieho výboru Programu Interreg bol schválený aj rezervný zoznam projektov týkajúcich sa priorít v oblasti cestovného ruchu. Ilustračná fotografia. (Zdroj: PSK)  
 
Na území PSK dostal zelenú i jeden projekt z oblasti elektromobility so záberom na rozvoj a posilnenie udržateľnej, inteligentnej regionálnej a miestnej mobility, a to s alokáciou vo výške 127-tisíc eur. Konkrétne ide o zámer Preskúmajte poľsko-slovenské Bieszczady prostredníctvom elektromobility, kde partnerom je obec Vyšná Jedľová z okresu Svidník.

Na júnovom zasadnutí Monitorovacieho výboru Programu Interreg bol schválený aj rezervný zoznam projektov týkajúcich sa priorít v oblasti cestovného ruchu. V takzvanom zásobníku sa nachádza až deväť projektov z územia PSK, ktoré boli rovnako pozitívne hodnotené, no nerealizujú sa len kvôli nedostatočnej alokácii finančných prostriedkov.
(10:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár