VIDEO | Spojená škola Štefánikova vyučuje prakticky v škole i mimo nej

1425x
26. Jún 2024
Študenti získavajú praktické zručnosti v škole aj mimo nej
 Pozrite si našu videoreportáž 
 
Spojená škola na Štefánikovej ulici v Bardejove ponúka zaujímavé študijné odbory biotechnológia a farmakológia a grafik digitálnych médií, ktoré sa vyučujú prakticky nie len na škole, ale aj mimo nej.
 
„Okrem nášho školského laboratória sa zúčastnia na praxi v lekárni alebo v nemocničnom laboratóriu,“ uviedla Simona Mikulová, učiteľka odboru biotechnológia a farmakológia.
 
„Máme to aj v niektorých firmách podľa dohody školy a zamestnávateľa. Jednou z firiem je aj moja firma – poobede pracujem ako majiteľ reklamnej agentúry. Žiakov, ktorí sú na duálne vzdelávanie, si beriem priamo na prevádzku a tam s nimi vykonávame odbornú časť,“ priblížil Adrián Zuščin, majster odborného výcviku v odbore grafik digitálnych médií.
 
„Žiaci svoje teoretické vedomosti, ktoré nadobudnú z chémie, biológie, farmakológie, biotechnológie, zužitkujú na praxi. Robia tu z týchto odvetví rôzne pokusy,“ povedala S. Mikulová.
 
 Odbor biotechnológia a farmakológia (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Na našom stanovišti robíme kapsuly hydrogén s uhličitanom sodným, ktoré sú na trávenie,“ vysvetlila Timea Stachová, študentka 3. ročníka v odbore biotechnológia a farmakológia.
 
„Robíme acidobázickú titráciu, stanovujeme obsah kyselina octovej v neznámej vzorke pomocou odmerného roztoku NaOH na indikátor fenolftaleín a bod ekvivalencie zisťujem titráciou alebo vernierom strojovo pomocou pH,“ informovala Natália Udičová, študentka 3. ročníka v odbore biotechnológia a farmakológia.
 
 
„My destilujeme kvety levandule a touto destiláciou získame aromatickú vodu a éterické oleje. Aromatická voda má veľmi dobrý účinok na ľudskú pokožku a éterické oleje sa využívajú hlavne vďaka ich výraznej vôni,“ priblížil Maroš Miháľ, študent 3. ročníka v odbore biotechnológia a farmakológia.
 
„Pripravujeme masť s kyselinou salicyovou a benzoovou a taktiež s mentolom. Táto masť ma analgetické aj protizápalové účinky a môže sa používať napríklad na boľavé kĺby a mentol má chladiace účinky,“ vysvetlila Katarína Grešová, študentka 3. ročníka v odbore biotechnológia a farmakológia.
 
 Odbor grafik digitálnych médií (Zdroj: AHOJ TV)
 
V odbore grafik digitálnych médií žiaci nadobúdajú zručnosti v programoch Adobe, hlavne čo sa týka 3D grafiky, 2D grafiky, animácie a programovania internetových stránok.
 
„Ja sa hlavne zameriavam na 2D grafiku, čiže plagáty, kreslenie, potom tu študujem animáciu, taktiež tvorenie stránok a 3D,“ uviedla Monika Kačmárová, študentka 2. ročníka v odbore grafik digitálnych médií.
 
„Hlavne virtuálna realita, ktorú tu máme je celkom fajn, potom aj grafika,“ vyjadril sa Timotej Paľo, študent 2. ročníka v odbore grafik digitálnych médií.
 
„O tento odbor je v celku vysoký záujem, keďže naši absolventi nemajú potom problém zamestnať sa na trhu práce, či už nejaký grafici alebo robiť v strižni videá, ale spracovávajú internetové stránky, doplnil Adrián Zuščin.
(15:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár