Predplatné a prestupné lístky v autobusovej doprave na východe budú čoskoro realitou

1708x
27. Jún 2024
Predplatné a prestupné lístky umožnia výhodnejšie cestovanie
Lístky budú od denného až po ročné 
 
V regionálnej autobusovej doprave budú od augusta dostupné predplatné lístky od denného až po ročný a prestupné lístky, ktoré umožnia výhodnejšie cestovanie.
 
Novinky budú viazané na dopravné karty, čo skráti čas pri nastupovaní. Prešovský samosprávny kraj a Košický samosprávny kraj zavádzajú v regionálnej autobusovej doprave nové druhy cestovného. Najzásadnejšou novinkou budú výhodné predplatné lístky – jednodňové, mesačné, štvrťročné, polročné a ročné. Cestujúci si od augusta budú môcť zakúpiť aj prestupné lístky. Rozšírenie ponuky cestovného súvisí so zavedením zónovej tarify.
 
„Predplatné lístky privítajú najmä denní cestujúci, ktorí si doteraz museli kupovať lístok pri každom nástupe. Od augusta budú mať možnosť zakúpiť si výhodné zónové alebo celosieťové predplatné lístky. Zónové lístky im umožnia neobmedzené cestovanie vo vybraných zónach počas ich platnosti. Celosieťový lístok bude výhodný pre pravidelných cestujúcich na dlhé vzdialenosti, keďže platiť bude na celom východnom Slovensku. Platnosť predplatného lístka si cestujúci overia priložením dopravnej karty k čítačke, vďaka čomu sa skráti čas nastupovania,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.
 
Jednodňové lístky bude možné zakúpiť iba z dopravnej karty
 
Pre tých, ktorí plánujú v priebehu dňa absolvovať viacero ciest regionálnou autobusovou dopravou, alebo precestovať dlhšie vzdialenosti, budú v ponuke jednodňové lístky na neobmedzené cestovanie v rámci celého východného Slovenska do konca daného dňa. Jednodňové lístky bude možné zakúpiť iba z dopravnej karty.
 
 
„Novinkou oproti súčasnosti budú aj cenovo výhodné prestupné lístky. Pri ceste s prestupom bude prestupný lístok vždy výhodnejší, než zakúpenie samostatného lístka na každý spoj. V praxi to bude fungovať tak, že napríklad pri ceste z Rožňavy do Michaloviec s prestupom v Košiciach si cestujúci zakúpi lístok už v prvom spoji, ktorý platí aj v druhom spoji. V Košiciach pri prestupe na druhý spoj už len nahlási vodičovi cieľ cesty a priloží dopravnú kartu k čítačke. Zavedenie nových druhov cestovného zníži výdavky na cestovné pre pravidelných cestujúcich,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
Najzásadnejšie novinky 
 
Najzásadnejšou novinkou v ponuke cestovného budú mesačné, štvrťročné, polročné a ročné predplatné lístky, umožňujúce neobmedzené cestovanie v rámci vybraných tarifných zón počas 30, 90, 180 alebo 365 dní. Zónové predplatné lístky budú fungovať tak, že cestujúci si vyberie zóny, ktorými pravidelne prechádza a zakúpi si predplatný lístok konkrétne na tieto zóny. V ponuke budú aj celosieťové predplatné lístky, platné pre celé územie východného Slovenska (teda všetky tarifné zóny IDS Východ), ktoré sú výhodné pre tých, ktorí pravidelne cestujú viac ako ôsmimi zónami.
 
 
Zľavy 
 
Z hľadiska poskytovanej zľavy bude možné zakúpiť základné, zľavnené alebo osobitné predplatné lístky, pričom základný predplatný lístok znamená plnú cenu cestovného, zľavnený 50% zľavu a osobitné 80% zľavu. Jednorazové prestupné lístky (jeden lístok na dva spoje) bude možné zakúpiť iba z dopravnej karty u vodiča. Pri cestovaní dvoma spojmi, teda s prestupom, bude cena lístka rovnaká ako pri priamom spojení. Nosičom prestupných a predplatných lístkov bude dopravná karta. Mesačný, štvrťročný, polročný a ročný lístok si budú môcť cestujúci zakúpiť len na dopravnú kartu s fotografiou, menom a priezviskom cestujúceho, ako aj s uvedenou časovou platnosťou karty a identifikačným číslom karty.
 
Predplatné lístky
 
Predplatné lístky si budú môcť cestujúci zakúpiť na webe prostredníctvom e-shopov dopravcov alebo osobne v ich zákazníckych centrách. U vodiča v autobuse si po uplynutí časovej platnosti lístka budú môcť predĺžiť platnosť lístka o rovnaké časové obdobie a za rovnakú sumu. V ponuke zostane aj špeciálne víkendové cestovné pre rodiny s deťmi za jedno euro na osobu. Viac informácií o nových druhoch cestovného a zľavách pre cestujúcich sú zverejnené na www.idsvychod.sk.
(11:10, TS)
Diskusia
Pridať komentár