VIDEO | Vedeli ste, že asi 10 tisíc ukrajinských detí na Slovenku nechodí do školy? Kam chodia a čo robia?

1796x
27. Jún 2024
Ukrajinské deti na Slovensku nechodia do školy
 Pozrite si videoreportáž
 
„Od začiatku vypuknutia vojnového konfliktu mesto Košice je vľúdne k deťom, ktoré museli utekať pred touto situáciou,“ priblížila Lucia Gurbáľová, námestníčka primátora mesta Košice.
 
„Som z Ukrajiny a na Slovensku som dva roky. Už som sa trochu naučila hovoriť po slovensky, ale stále nechodím do slovenskej školy. Vzdelávam sa online a na Slovensku chodím na výtvarnú a balet,“ uviedlo ukrajinské dievča.
 
„Pokladám to za veľmi dôležité, aby deti chodili do školy a to isté nám hovorili aj kolegovia z Ukrajiny, aby išli deti do školy a integrovali sa. To je spôsob, ako ich dostať z tráum, ktoré majú, lebo presne toto nám povedali na Ukrajine, že veľa tých detí zažilo ťažké chvíle a majú veľmi zložitú situáciu psychicky a to, že ich príjmu kamaráti, že chodia do školy je veľmi dôležité pre ich duševné zdravie,“ vyjadril sa Jozef Mikloško, komisár pre deti.
 
Ukrajinské deti sa vzdelávajú online
 
„Áno, máme v našej škole ukrajinské deti, kamarátim sa s nimi aj sa stretávame na školskom dvore,“ povedalo dievčatko zo Slovenska.
 
„Od začiatku vypuknutia vojnového konfliktu mesto Košice je vľúdne k deťom, ktoré museli utekať pred touto situáciou zo svojej krajiny a hľadali ten svoj nejaký pomyselný aspoň náhradný domov. My sme sa snažili im aj v našich školách vytvoriť vhodné prostredie na to, aby sa čo najskôr začlenili medzi tie naše deti, aby nepociťovali tu zmenu príliš negatívne, ale aby sa cítili dobre,“ priblížila Lucia Gurbáľová, námestníčka primátora mesta Košice.
 
 „Mám rád ukrajinské deti a rád by som sa s nimi kamarátil,“ prezradil chlapec žijúci na Slovensku 
 
„Situácia ukrajinských detí, je veľmi zložitá. Je tu asi 30 tisíc detí. Oni si nevybrali, že tu musia prísť, väčšina sa už nemá kde vrátiť. Odhadujeme, že asi 10 tisíc nechodí do školy, majú zložitú situáciu, lebo sa musia naučiť jazyk. Dôležité je to a to treba zdôrazniť, že buď tie deti tu prijmeme, budeme s nimi spolupracovať, budú sa medzi nami cítiť prijaté a raz z nich vyrastú právnici, lekári – tí, čo budú pomáhať spoločnosti alebo ich neprijmeme a budú problémy. Deti sa budú cítiť odvrhnuté, budú vytvárať vlastné, uzavreté skupiny,“ informoval Mikloško.
 
„Mám rád ukrajinské deti a rád by som sa s nimi kamarátil,“ prezradil chlapec žijúci na Slovensku.
(14:50, red.)
Diskusia
Pridať komentár