Šarišské múzeum pozýva na výstavu: Duchovná cesta vo fotografii

1237x
01. Júl 2024
Prevažne čiernobiele fotografie s duchovnou tematikou predstavia v Bardejove fotografi Jozef Lauruský a Vladimír Vajs
Výstava prevažne čiernobielych fotografií predstaví práce dvoch renomovaných autorov - fotografov z Humenného - Jozefa Lauruského a Vladimíra Vajsa. (Zdroj: ŠM) 

Počas letnej turistickej sezóny Šarišské múzeum pre svojich návštevníkov v priestoroch expozície Ikony sprístupní výstavu pod názvom „Duchovná cesta vo fotografii“. Jej vernisáž sa uskutoční vo štvrtok 4. júla 2024.

Výstava prevažne čiernobielych fotografií predstaví práce dvoch renomovaných autorov - fotografov z Humenného - Jozefa Lauruského a Vladimíra Vajsa. Výstava potrvá do 31. októbra 2024. Otvorená bude vždy od utorka do nedele od 8:30 do 12:00 a od 12:30 do 16:00.

Jozef Lauruský na svojich fotografiách zobrazuje nádheru drevených a kamenných pravoslávnych chrámov Prešovského kraja, zachytáva rôzne náboženské obrady, púte a sviatky, ktoré sú súčasťou bohatej tradície východného obradu.
 
Šarišské múzeum pozýva na výstavu: Duchovná cesta vo fotografii. (Zdroj: ŠM) 

Vo svojich prácach sa autor snaží uchopiť a sprostredkovať divákovi okamihy, atmosféru, lyriku či dramatickosť toho, čo vidí a zaznamenáva fotoaparátom. Práce odzrkadľujú blízky citový vzťah autora k rodnému kraju.

Vladimír Vajs nás prenesie do Grécka, na polostrov Chalkidiki. Tam sa nachádza Svätá hora Athos a autonómny mníšsky štát prístupný len málokomu a vôbec neprístupný pre ženy a deti.
 
 Nenechajte si ujsť príležitosť vidieť zaujímavé zobrazenia duchovného života a architektonickej krásy. (Zdroj: ŠM)

V roku 2015 autor navštívil Athos a počas svojho pobytu prostredníctvom fotoobjektívu dokumentoval architektúru starobylých kláštorov, pamiatky a okolitú prírodu a tiež momenty každodenného života mníchov, ktorí v týchto svätých miestach žijú, modlia sa a pracujú.

Nenechajte si ujsť príležitosť vidieť zaujímavé zobrazenia duchovného života a architektonickej krásy. Výstava fotografií tak do konca októbra doplní a obohatí samotnú expozíciu Ikony, v ktorej sú vystavené jedinečné ikonopisné pamiatky z drevených chrámov severovýchodného Slovenska.
(16:15, red.,Valentína Koščová, Šarišské múzeum Bardejov)
Diskusia
Pridať komentár