Turistom už slúži útulňa v katastri obce Sokoľ v okrese Košice-okolie

1177x
02. Júl 2024
Mestské lesy Košice vybudovali v katastri obce Sokoľ v okrese Košice-okolie Turistickú útulňu Kráľova studňa
 
 Verejnosti útulňu predstavili počas uplynulého víkendu. Informovalo o tom mesto Košice na sociálnej sieti. (Zdroj: FB Mesto Košice)

Útulňa sa nachádza v pohorí Čierna hora, na lesnej polianke, približne 400 metrov východne od červenej magistrály - rázcestníka Kráľova studňa.

Mestské lesy Košice (MLK) vybudovali v katastri obce Sokoľ v okrese Košice-okolie Turistickú útulňu Kráľova studňa. Verejnosti ju predstavili počas uplynulého víkendu. Informovalo o tom mesto Košice na sociálnej sieti.
 
 Útulňa sa nachádza v pohorí Čierna hora, na lesnej polianke, približne 400 metrov východne od červenej magistrály - rázcestníka Kráľova studňa. (Zdroj: FB Mesto Košice)

„Mestské lesy sa rozhodli vybudovať a venovať novú útulňu pre potreby turistickej verejnosti. Útulňa má hlavne poskytnúť krátkodobé, trvalo prístupné zázemie pre núdzový nocľah, útočisko pred nepriazňou počasia a krátku regeneráciu pre turistov putujúcich po blízkej hlavnej červenej turistickej magistrále - Ceste hrdinov SNP Devín - Dukla, ktorej popularita každým rokom rastie," uviedol riaditeľ MLK František Beli. 

Útulňa sa nachádza v pohorí Čierna hora, na lesnej polianke, približne 400 metrov východne od červenej magistrály - rázcestníka Kráľova studňa. V tesnej blízkosti sa nachádzajú drevené prístrešky, ohnisko s lavičkami a vodný prameň.
 
 Turistom už slúži útulňa v katastri obce Sokoľ v okrese Košice-okolie. (Zdroj: FB Mesto Košice)

Približne na tom istom mieste stála pôvodne malá zrubová útulňa, postavená v roku 1926, ktorá zanikla po druhej svetovej vojne. Hlavné stavebné práce na novej útulni zrealizovali v druhom polroku vlaňajška a dokončovacie práce v prvom štvrťroku tohto roka.
 
„Ide prevažne o drevenú stavbu s pôdorysom šesť krát štyri metre. Vyspať sa v nej môže približne desať ľudí. Vybudovaná bola z vlastných zdrojov MLK. Celkový náklad predstavoval okolo 53.000 eur," spresnil Beli s tým, že o útulňu sa bude starať Klub slovenských turistov (KST) Košičan. Vybudovali ju podľa projektu, ktorý poskytol turistický klub Hikemates.
(13:45, red.) 
Diskusia
Pridať komentár