VIDEO | Karpatská Trója v Bardejove

1202x
03. Júl 2024
   Karpatská Trója v Bardejove
Pozrite si našu videoreportáž
 
Šarišské múzeum, Kultúrne a turistické centrum Bardejov, Mesto Bardejov a Podkarpatské múzeum v Krosne pripravili v Parku Emila Korbu za bardejovskou bazilikou putovnú výstavu.
 
Témou je jedno z najstarších a najlepšie zachovaných opevnených sídel strednej Európy s názvom Karpatská Trója. Dvanásť podsvietených panelových boxov prezentuje výsledky viac ako tridsaťročného archeologického výskumu neďaleko dediny Trzcinica v juhovýchodnom Poľsku. Romantický názov Karpatská Trója získalo hradisko vďaka navrstvenosti viacerých osád nad sebou, bohatstvu nálezov a kontaktom so Stredomorím.
 
 
„Táto výstava je len pokračovaním takej silnej spolupráce, ktorá tu už bola v minulosti a Trzcinica, to hradisko, ktoré ja tak pekne nazvané – Karpatská Trója, je silný turistický ťahák, ktorý sa nachádza doslova za hranicami,“ povedal Peter Harčar, riaditeľ Šarišského múzea v Bardejove.
 
„Táto plenérová výstava Karpatská Trója prezentuje archeologický skanzen v dedinke Trzcinica blízko mesta Jasło, kde boli sprístupnené výnimočné archeologické objavy z  Brondzovej doby a z obdobia Skorého stredoveku,“ priblížil Jan Gancarski, archeológ a riaditeľ Karpatského múzea v Krosne.
 
Romantický názov Karpatská Trója získalo hradisko vďaka navrstvenosti viacerých osád nad sebou (Zdroj: AHOJ TV) 
 
„Je to hradisko z Brondzovej doby, to znamená, že my by sme povedali slovami bližšími nami, že čo je to hradisko. Je to praveký hrad, opevnené praveké sídlo, ktoré má počiatok v tejto dobe. Aj pre tu Trzcinicu aj pre ten Bardejov tá doba brondzová je tým počiatkom osídlenia,“ vysvetlil Harčar.
 
„Karpatská Trója to je zvláštny názov, pretože sa spája s Homérovou Trójou. V Trzcinici sa tie osady navrstvovali jedna na druhú podobne ako vrstvy v Homérovej Tróji,“ prezradil Gancarski.  
 
„To prepájanie regiónov by malo a do istej mieri aj musí byť niečím prirodzeným a , samozrejme, aby aj Bardejovčania, ale aj návštevníci Bardejova mohli spoznať prihraničný región Poľska a naopak, naše výstavy sú veľmi často prezentované práve v Krosne a v tomto regióne,“ dodal Peter H.
(14:20, red.)
Diskusia
Pridať komentár