Mladí umelci objavovali diela košického sochára Jána Mathého

943x
04. Júl 2024
Deti sa ponorili do fascinujúceho sveta sochárstva 
 Založenie múzea bolo niekoľkoročnou snahou manželky sochára (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Začiatkom týždňa ožili priestory Múzeum vila ateliér Mathé tvorivou energiou mladých účastníkov letného tábora, ktorý organizuje Východoslovenská galéria.
 
Deti vo veku 11 - 15 rokov sa ponorili do fascinujúceho sveta sochárstva Jána Mathého a obdivovali jeho diela v autentickom prostredí vily a ateliéru. Po krátkej prehliadke a desiate sa deti chopili ceruziek a papiera a pustili sa do vlastných skíc plastík, ktoré ich v ateliéri zaujali. Svoje umelecké vnímanie a fantáziu pretavili do originálnych kresieb, z ktorých jeden účastník tábora Edko venoval svoju kresbu pani Eve Mathéovej.
 
 Svoje umelecké vnímanie a fantáziu pretavili do originálnych kresieb (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Desať rokov po úmrtí košického sochára Jána Mathého a presne na sté výročie narodenia sa z jeho vily a ateliéru stalo múzeum v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. Založenie múzea bolo niekoľkoročnou snahou manželky sochára, prof. Evy Mathéovej. Celú nehnuteľnosť aj s bohatým obsahom venovala mestu Košice ako dar. Vďaka darovacej zmluve tak vzniklo múzeum, ktoré uchováva, skúma a prezentuje diela Jána Mathého pre širokú verejnosť.
 
Od roku 2022 sa Múzeum vila ateliér Mathé stáva cennou súčasťou košickej kultúrnej mapy. Ponúka návštevníkom jedinečný pohľad do života a tvorby tohto výnimočného umelca a zároveň prispieva k ucelenejšiemu obrazu o sochárskej tradícii Košíc.
(11:15, red.)
Diskusia
Pridať komentár