VIDEO | V Rožkovanoch odhalili pamätník pripomínajúci 175. výročie bitky pri Lipanoch

436x
04. Júl 2024
V Rožkovanoch slávnostne odhalili pamätník venovaný revolúcii
  Pozrite si našu videoreportáž
 
Jedná sa o veľmi významný vojenský pomník, ktorý tajne postavili šarišskí civilisti z úcty k padlým vojakom. 
 
V obci Rožkovany si pripomenuli 175. výročie bitky pri Lipanoch slávnostným odhalením obnoveného pamätníka venovaného revolúcii v rokoch 1848 - 1849. Vtedy sa maďarskí honvédi postavili medzi Lipanmi a Rožkovanmi na odpor ruským vojakom. Jedná sa o veľmi významný vojenský pomník, ktorý tajne postavili šarišskí civilisti z úcty k padlým vojakom a tak vznikol prvý pamätník revolúcie na území Uhorska.
 
„Tu sa prepisovala história pády Rakúsko-Uhorskej monarchie, čiže pád zvrchovanej moci,“ povedal Stanislav Girašek, starosta obce Rožkovany.
 
Pri príležitosti 50. výročia bitky bol zrenovovaný a premiestnený na vrchol kopca. Po prvej svetovej vojne, podľa miestnych spomienok pomník zbúrali obyvatelia na príkaz vrchnosti a časti pomníka zakopali, čím ho zachránili pre budúce generácie. Znovu nájdený bol v roku 2020.
 
 
 V obci Rožkovany si pripomenuli 175. výročie bitky pri Lipanoch slávnostným odhalením obnoveného pamätníka venovaného revolúcii v rokoch 1848 - 1849 (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Bola tu rozkopaná jama, ktorú rozkopal pán Gabriel Kuchár z Lipian asi pred tromi dekádami, keď hľadal hroby tých domobrancov – honvédov. Svoj objav vtedy nikomu neoznámil a nám sa tú jamu podarilo nájsť s dronom,“ vysvetlil Örs Orosz, predseda združenia Sine Metu.
 
„Podstatné je to, aby sme si pripomenuli túto udalosť, lebo pri tejto udalosti padlo mnoho životov a musíme si ctiť týchto ľudí, ktorí padli,“ vyjadril sa Vladimír Jánošík, primátor mesta Lipany.
 
„Máme tu silné zázemie, čo sa týka historických rodov – Roskoványiovci, Szentyványiovci, Bánóvci, ktorí sa podieľali na tejto udalosti“ priblížil Girašek.
 
„Moji predkovia pochádzajú z neďalekej obce Rožkovany. Viem, kde sú moje korene, takže preto je to také silné puto a viem, že naši predkovia prvýkrát stavali rukami tento pomník,“ uviedla Katarína Roskoványi, Štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti.
 
Obec Rožkovany, Občianske združenie Sine Metu a Národný pamiatkový inštitút Maďarska podpísali memorandum a vďaka ich spolupráci je pamätník obnovený.
 
„Sme osadili časovú schránku pod pomník a rozhodli sme sa, že tento pomník vrátime na svoje pôvodné miesto,“ informoval Orosz.
 
 Po prvej svetovej vojne, podľa miestnych spomienok pomník zbúrali obyvatelia na príkaz vrchnosti a časti pomníka zakopali, čím ho zachránili pre budúce generácie (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Môžem s kľudným svedomím povedať, že je to jedna z najvýznamnejších udalostí, ktorú si budeme pripomínať teraz častejšie,“ vyjadril sa Vladimír J..
 
„V prvom rade sa obnoví tá história, ktorá tu bola, a na ktorú netreba zabudnúť. Ďalej nám treba budovať mosty priateľstva a spomínať na tu udalosť, lebo tu položili ľudia životy,“ vysvetlil starosta obce Rožkovany.
 
„Bol postavený na pamiatku porazených. Väčšinou sa stavajú a pamiatku víťazov a tento je na pamiatku porazených. To je presne o tom, ako veľmi ich malí radi a chceli na nich spomínať. Pevné verím, že tento pamätník bude aj nádejou, že nikdy viac už takéto pamätníky stavať nebudeme,“ doplnila Katarína R..
(14:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár