Organové dni Jozefa Grešáka v Bardejove ponúknu štyri koncerty

1436x
09. Júl 2024
Štyri skvelé koncerty ponúkne festival - Organové dni Jozefa Grešáka v Bardejove
 Organové dni Jozefa Grešáka v Bardejove ponúknu štyri koncerty. (Zdroj: Mesto Bardejov)

Mosur sa predstaví so skladbami Johanna Sebastiana Bacha, Jozefa Grešáka, Roberta Schumanna a Juliusa Reubkeho.

Koncertom poľského organistu, zbormajstra, dirigenta a vysokoškolského pedagóga Lukasza Mosura sa v utorok večer v Bazilike minor sv. Egídia v Bardejove začína 32. ročník Organových dní Jozefa Grešáka. Mosur sa predstaví so skladbami Johanna Sebastiana Bacha, Jozefa Grešáka, Roberta Schumanna a Juliusa Reubkeho.

Ďalšie koncerty sa uskutočnia 23. júla, 6. augusta a 20. augusta vždy o 20.00 h v Bazilike minor sv. Egídia. Predstavia sa na nich Bernadetta Šuňavská, Ágoston Tóka, Marek Štrbák, Reilly Nelson a Ilanna Starr.
 
Koncertom poľského organistu, zbormajstra, dirigenta a vysokoškolského pedagóga Lukasza Mosura sa v utorok večer v Bazilike minor sv. Egídia v Bardejove začína 32. ročník Organových dní Jozefa Grešáka. (Zdroj: tkkbs.sk) 

Mosur sa narodil v Poľskom Kaliszi. Hru na organe študoval vo Varšave a Nemecku. Z viacerých súťaží si odniesol významné ocenenia. Koncertoval v mnohých krajinách Európy. Venuje sa aj problematike reštaurovania historických organov.

Je umeleckým riaditeľom medzinárodného cyklu organových koncertov a komornej hudby na historických nástrojoch južného Veľkopoľska. V januári 2023 sa stal organistom vo farnosti sv. Maurícia v Regensdorfe vo Švajčiarsku.

V máji sa stal aj zbormajstrom Maurícijského zboru Regensdorf/Furttal tejto farnosti. Za svoju doterajšiu činnosť získal organista ocenenie od ministra kultúry Poľskej republiky a nemeckých nadácií za podporu mimoriadne talentovaných hudobníkov.
(13:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár