Na konferencii v Košiciach vystúpil Carlos Moreno

322x
11. Júl 2024
   Autor revolučného konceptu 15 minútového mesta vystúpil na konferencii v Košiciach  
 Carlos Moreno na konferencii (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Do Košíc v pondelok (8. 7.) zavítali významní a uznávaní odborníci ochotní podeliť sa o svoje vedomosti a skúsenosti v oblasti budovania moderných, inkluzívnych a udržateľných miest.
 
V Kasárňach/Kulturparku sa v pondelok (8.7.) uskutočnila medzinárodná konferencia 15 minútové mesto - mesto budúcnosti. Tento inovatívny prístup k urbanistike predstavuje budúcnosť mestského rozvoja, kde všetko potrebné pre kvalitný život je dostupné do 15 minút pešej chôdze.
 
Účastníci konferencie si mohli vypočuť významného Carlosa Morena, autora revolučného konceptu 15 minútového mesta, jedného z 28 najvplyvnejších hlasov v Európe v oblasti udržateľného rozvoja a 10. najvplyvnejšieho urbanistu na svete.
 
 Mesto pripravuje nový územný plán, ktorý bude kľúčový pre jeho budúcnosť (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Na diskusii sa mohli dozvedieť viac o tom, ako môžu byť mestá budúcnosti inkluzívne, udržateľné a poskytovať kvalitu života s uhlíkovo neutrálnou mobilitou. Získali najnovšie medzinárodné poznatky a stretli sa s poprednými odborníkmi v oblasti urbanizmu.
 
Okrem Carlosa Morena sa prednáškami v panelovej diskusii predstavili aj ďalší významní odborníci, ako Peter Nijkamp, Catherine Gall a Karima Kourtit. Spoluorganizátorom konferencie 15-minútové mesto – mesto budúcnosti je Technická univerzita v Košiciach.
 
Práve vedenie univerzity spolu s úznávanými expertmi a výskumníkmi, ktorí na konferencii prednášali, navštívili predpoludním aj priestory Historickej radnice, ktorých privítal viceprimátor mesta Košice Marcel Gibóda, hlavný architekt mesta Petr Kropp, vedúci urbanizmu Martin Jerguš, zástupca riaditeľa Magistrátu mesta Košice a vedúci oddelenia strategického rozvoja Richard Dlhý, za strategické oddelenie tiež Adriana Šebešová a Mišo Hudák.
 
Viceprimátor mesta Košice Marcel Gibóda sa všetkým prítomným poďakoval, že si našli vo svojich programoch čas a poctili naše mesto návštevou. Vďaka patrila aj profesorovi Hudecovi z TUKE za jeho aktivity, ktorými rozvíja akademické prostredie, ale najmä aktívne prispieva k rozvoju samotného mesta Košice.
 
Zdôraznil tiež, že práve Košice spĺňajú všetky predpoklady na to, aby sa v budúcnosti stali vzorovým príkladom 15 minútového mesta - mesta pre plnohodnotný a udržateľný život. Košice stoja na prahu veľkých zmien.
 
 Na diskusii sa mohli dozvedieť viac o tom, ako môžu byť mestá budúcnosti inkluzívne, udržateľné a poskytovať kvalitu života s uhlíkovo neutrálnou mobilitou (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
Mesto pripravuje nový územný plán, ktorý bude kľúčový pre jeho budúcnosť. Pri jeho tvorbe sa zameriava na podporu celistvosti mesta, na ochranu klímy a verejného priestoru, na podporu udržateľnej mobility, na zaistenie stability, predvídateľnosti a zrozumiteľnosti územného plánu.
 
Jeho cieľom je vytvoriť z Košíc moderné mesto krátkych vzdialeností, kde sa ľudia budú cítiť dobre a kde budú mať všetko, čo potrebujú na dosah ruky. Jedným z ambicióznych plánov mesta je vybudovať Nové mestské centrum: Košice-Hornád, z ktorého má vzniknúť uhlíkovo neutrálna štvrť, unikátna v celej Európe.
 
V kontexte globálnej klimatickej krízy, ktorej spoločne čelíme, sú Košice na ceste zeleného mesta, mesta inovatívnych technológií a riešení zameraných na zníženie negatívnych dopadov na životné prostredie a na zlepšenie kvality našich životov.
 
Dobrým príkladom je teplovod, ktorý povedie z neďalekej obce Ďurkov do Košíc, vďaka čomu budú Košice už o pár rokov vyhrievané čistou geotermálnou energiou.
(8:40, red.)
Diskusia
Pridať komentár