V Tatrách zabíjala vodná lavína, zasiahla prístrešok v Monkovej doline

969x
12. Júl 2024
Vodná lavína zasiahla prístrešok v Monkovej doline v Belianskych Tatrách
Na miesto leteli dva záchranárske vrtuľníky, vyslané boli aj dve pozemné posádky a zasahovali aj členovia horskej záchrannej služby. (Zdroj: FB)  
 
„Na mieste udalosti sa nachádzalo 16 zakliesnených osôb. Dve osoby zomreli priamo v doline,“ priblížili záchranári.

Portál noviny.sk uvádza, že obeťami sú mladé turistky, jedna zo Slovenska a druhá z Poľska. „V oblasti je vyhlásená mimoriadna situácia,“ píše spomínaný web.

Na miesto leteli dva záchranárske vrtuľníky, vyslané boli aj dve pozemné posádky RZP a zasahovali aj členovia horskej záchrannej služby. Do nemocnice v Poprade boli transportované tri osoby, 57-ročný muž s pomliaždeninami nohy, 50-ročný muž so zranením hrudníka a maloletá osobu s poranením predkolenia.
 
 V Tatrách zabíjala vodná lavína, zasiahla prístrešok v Monkovej doline. (Zdroj: FB)

Sústrasť rodinám obetí vyjadrili šéf rezortu vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS). „Lavína strhla kamennú suť a stromy. Pri turistickom chodníku v drevenom prístrešku sa zdržiavali osoby, ktoré boli zasiahnuté,“ opísal situáciu Taraba a podobne ako jeho kolega z vlády poďakoval záchranárom za zásah a zraneným poprial skoré uzdravenie.

Správa Tatranského národného parku (TANAP) na sociálnej sieti Facebook uviedla, že na turistickom chodníku Monkovou dolinou do Širokého sedla vo štvrtok došlo k zosuvu pôdy a značkovaný chodník je nepriechodný. „Zeleno značený chodník je uzavretý až do odvolania,“ upozorňuje s tým, že uvedenému miestu sa treba vyhnúť a neplánovať si v úseku ani túry počas nasledujúcich dní.
(9:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár