Prešovský kraj úspešne rekonštruuje cesty a mosty

605x
12. Júl 2024
Kraj pokračuje v rekonštrukciách ciest i mostov
 Prešovský kraj úspešne rekonštruuje cesty a mosty. (Zdroj: PSK)

Prešovský samosprávny kraj pokračuje v rekonštrukciách a súvislých opravách regionálnych ciest a mostných objektov. Aktuálne župa v rámci skvalitnenia dopravnej infraštruktúry realizuje vyše 50 investičných akcií.
 
Revitalizáciou prešli i mosty vo Veľkom Slavkove a Jezersku, ako aj cesty v Lendaku a Havke. Intenzívne sa pracuje aj na mostoch v Tatrách či úsekoch v blízkosti Pieninského národného parku. Takmer 50-ročný most, ktorý bol vo veľmi zlom stavebno-technickom stave (stupeň VI.), vo Veľkom Slavkove (okres Poprad) je už zrekonštruovaný. Prešovský samosprávny kraj tu celkovo preinvestoval 250-tisíc eur z vlastných zdrojov.
 
Filozofia mostného programu spočíva v tom, že 1250 mostov, ktoré máme a 500 v zlom a veľmi zlom stave potrebuje nejaký systém a usporiadanosť v systematizácií opráv. (Zdroj: PSK)

„Na tomto strategickom a frekventovanom mieste sme opravili most na úseku Poprad – Veľký Slavkov a tiež upravili jeho napojenie na cestu III. triedy. Vybudovala sa tu nová nosná konštrukcia, upravil sa a spevnil tok rieky, taktiež došlo k úprave spodnej stavby a k rozšíreniu mosta na šírku 7,5 metra. Celková investícia tu veľmi pomohla, keďže tento úsek bol neuralgickým bodom a bol pomerne nehodový i nebezpečný. Teší ma, že súbežne začala aj časť rekonštrukcie prieťahu samotnou obcou,“ uviedol v stredu 10. júla počas kontrolného dňa na aktuálnych cestných akciách predseda PSK Milan Majerský.

Dokončovacie práce prebiehajú v týchto dňoch na moste v obci Jezersko (okres Kežmarok), kde kraj investoval zo svojich zdrojov 215-tisíc eur. V Kežmarskom okrese je podobne vo finále aj modernizácia vyše 4,6 km dlhého úseku v obci Havka (340- tisíc eur), vozovka na ceste Lendak – Tatranská Kotlina (270-tisíc eur) a rekonštrukcia oporného múra v Malej Frankovej ( 215- tisíc eur). Práce intenzívne pokračujú aj na dvoch v mostoch v Tatrách pred Tatranskou Poliankou a za Vyšnými Hágmi v rámci eliminácie bezpečnostných rizík na mostoch a oporných múroch na tzv. Ceste slobody v celkovom objeme 7,8 mil. eur.
 
 Aktuálne župa v rámci skvalitnenia dopravnej infraštruktúry realizuje vyše 50 investičných akcií. (Zdroj: PSK)

„Celá filozofia mostného programu spočíva v tom, že 1250 mostov, ktoré máme a 500 v zlom a veľmi zlom stave potrebuje nejaký systém a usporiadanosť v systematizácií opráv. Ročne zrekonštruujeme 25 mostov, to znamená, že zmeníme jeho stavebno-technický stav možno aj o dva-tri stupne. Zároveň ročne opravíme ďalších 20-30 mostov vlastnými čatami, čiže v priemere zmeníme stav mosta k lepšiemu zhruba na 50 mostoch, čo je na dnešnú dobu slušný výkon,“ doplnil generálny riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Marcel Horváth.

V týchto dňoch začína kraj aj s rekonštrukciou cesty II. triedy v obci Kamienka (okres Stará Ľubovňa) v dĺžke 1913 metrov. Práce budú prebiehať v polovičnom profile, kde dôjde k zúženiu dvojpruhovej cesty. Doprava bude vedená dočasným dopravným značením s využitím svetelnej signalizácie. Predpokladaná doba realizácie opravy vozovky je 300 kalendárnych dní.

Rekonštrukcia počíta s výmenou vozovky, spevnením krajníc v extraviláne, osadením nových obrubníkov v intraviláne, úpravou spevnených plôch i zabudovaním retroreflexných gombíkov na prechode pre chodcov spolu so svetelnými dopravnými značkami. Taktiež sa obnoví vodorovné dopravné značenie, vymení a doplní zvislé dopravné značenie a upravia sa uličné vpusty i poklopy. Celkové finančné náklady na túto investičnú akciu, ktorá je pokračovaním prepojenia Pieninského národného parku, predstavujú výšku takmer 673-tisíc eur z programu Interreg PL-SK.
 
 Prešovský samosprávny kraj pokračuje v rekonštrukciách a súvislých opravách regionálnych ciest a mostných objektov. (Zdroj: PSK)

Prešovský samosprávny kraj prostredníctvom Správy a údržby ciest PSK v súčasnosti realizuje 55 investičných stavieb vo všetkých svojich 13-tich okresoch, z toho rekonštruuje 25 mostov.

„Mosty i cesty sme prebrali už pred viac ako 20 rokmi v zlom stave. Máme ich zo všetkých samosprávnych krajov najviac, postupne ich ale opravujeme a rekonštruujeme. Sme jediný kraj, ktorý má vlastnú mostnú čatu s diagnostikou, kontrolou, s odborníkmi na bezpečnosť a kvalitu mostov. Intenzívne zlepšujeme aj parametre ciest, ktoré potrebujeme a používame každý deň. Určite je to jedna z najdôležitejších pomocí v rámci regionálneho rozvoja, pre cestovný ruch, ale i pre bezpečný a komfortný dojazd za prácou, do školy či za oddychom,“ dodal M. Majerský.
(10:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár