Zlozvyky, ktoré vám bránia dosiahnuť kvalitný spánok

600x
13. Júl 2024
Zlozvyky, ktoré vám bránia dosiahnuť kvalitný spánok
Kvalitný spánok je dôležitý 
 
Kvalitný spánok je základom pre zdravie a celkovú pohodu. Často sa však prehliada, že niektoré naše zvyky môžu výrazne narušiť schopnosť dosiahnuť hlboký a osviežujúci nočný odpočinok. V našom článku sa preto pozrieme na niektoré z najčastejších zlozvykov, ktoré bránia dosiahnuť kvalitný spánok, a poradíme vám, ako sa ich zbaviť.
 
Nesprávna poloha na spanie
 
Často sa v noci budíte? Zvážte premiestnenie postele. Ak napríklad cítite, že je v miestnosti pre vás počas spánku dusno, umiestnenie postele pod okno môže tento problém odstrániť. Vyskúšajte aj rôzne polohy na spanie, aby ste našli tú, ktorá vám najviac vyhovuje. Pre mnohých je najlepšia poloha na boku s mierne pokrčenými kolenami. Vyhnite sa spaniu na bruchu, ktoré môže zaťažovať chrbticu.
 
Nesprávna posteľ
 
Veľkosť a typ postele taktiež hrajú dôležitú úlohu. Napríklad ideálna pre dvoch ľudí tak, aby mali dostatok priestoru na pohodlný spánok, je posteľ 160x200 cm. Ak sa ale v noci často prehadzujete, zvážte kúpu väčšej postele.
 
Nezabudnite zvážiť aj materiál a konštrukciu postele. V súčasnosti sú trendom najmä drevené postele. Dôležité je vybrať aj vhodnú posteľnú bielizeň a prikrývky. Vyberte si materiál a veľkosť, ktorá vám bude vyhovovať. Ak ste alergik, zvážte nákup hypoalergénneho povlečenia.
 
Rozhodne sa vyplatí investovať do kvalitnej matrace a vankúšov, ktoré vám zaistia optimálnu oporu a pohodlie počas spánku. Matrac by mala byť dostatočne pevná, aby ste sa v nej cítili komfortne, ale zároveň by mala podopierať chrbticu v neutrálnej polohe. Vankúše by mali podopierať hlavu a krk v správnom uhle.
 
 
Zamilované páry môžu na zlepšenie spánku skúsiť aj originálny darček pre páry. V tomto smere je napríklad vtipné a romantické spodné prádlo pre zamilovaných. Párové spodné prádlo s potlačou vtipných motívov alebo romantických odkazov vám prinesie zábavu a oživí nočný život.
 
Nesprávna spálňová klíma
 
Teplota, vlhkosť a hluk v spálni ovplyvňujú kvalitu nášho spánku. Ideálna teplota pre spánok je okolo 18°C. Vlhkosť by sa mala pohybovať približne na úrovni 50%. Pred spaním je dôležité miestnosť vyvetrať a zbaviť sa rušivých hlukov.
 
V tomto smere môžete napríklad použiť záclony alebo rolety, aby ste zatemnili miestnosť a zabránili prenikaniu svetla. Svetlo totiž potláča produkciu melatonínu - hormón, ktorý reguluje spánok.
 
Elektronika pred spaním
 
Rovnako aj modré svetlo z obrazoviek smartfónov, tabletov či televízorov potláča produkciu melatonínu. Vyhnite sa preto používaniu elektroniky aspoň hodinu pred spaním. Namiesto toho si radšej prečítajte knihu.
 
Nepravidelný spánkový režim
 
Chodievajte spať a vstávajte v rovnaký čas každý deň, a to aj cez víkendy. Pomôže to vášmu organizmu nastaviť si prirodzený spánkový rytmus. Vyhnite sa posúvaniu budíka o hodinu alebo dve v nedeľu ráno, pretože i to vám dokáže narušiť spánkový rytmus.
 
Neskoré večerné jedlá
 
Ťažké jedlá pred spaním zaťažujú trávenie a sťažujú zaspávanie. Večerajte aspoň 2 hodiny pred spaním a jedzte ľahké jedlo. Ak máte hlad tesne pred spaním, dajte si iba ľahké občerstvenie. Napríklad ovocie, jogurt alebo hrsť orechov. Rozhodne sa vyhnite ťažkým jedlám s vysokým obsahom tuku a kalórií. Samozrejme, vynechajte kofeín a alkohol.
 
Nezdravý životný štýl
 
Nedostatok pohybu, nezdravá strava a fajčenie, negatívne ovplyvňujú kvalitu spánku. Naopak, cvičenie je skvelý spôsob, ako si zlepšiť kvalitu spánku a celkové zdravie. Rovnako aj vyvážená strava bohatá na ovocie, zeleninu a celozrnné potraviny vám dodá energiu a pomôže vám lepšie spať.
 
Nepriateľom kvalitného spánku sú aj stres a úzkosť. Sťažujú zaspávanie a vedú k nekvalitnému spánku. Naučte sa preto zvládať stres relaxačnými technikami, ako je joga, meditácia alebo dýchacie cvičenia.
 
Záver
 
Kvalitný spánok je dôležitý pre fyzické a duševné zdravie. Identifikovaním a riešením zlozvykov, ktoré vám bránia dosiahnuť hlboký a osviežujúci spánok, si výrazne zlepšíte svoju každodennú pohodu. Pamätajte, že aj drobné zmeny v každodenných zvykoch môžu mať veľký vplyv na kvalitu vášho spánku.
(13:40, i)
Diskusia
Pridať komentár