V Prešove sa predstavila svetová teqballová špička

546x
15. Júl 2024
Medzinárodný Prešov Teqball Cup 2024 ovládli Maďari a Poliaci
 
 Prešovský Teq Cup 2024 (Zdroj: Tomáš Cicoň)
 
Mesto Prešov bolo v sobotu 13. júla dejiskom medzinárodného Prešov Teqball Cupu 2024, na ktorom sa predstavila svetová špička v čoraz populárnejšom športe spájajúcom futbal, nohejbal i stolný tenis.
 
Na turnaji nechýbali poprední hráči a hráčky, vrátane svetových šampiónov, ktorí nielen predviedli svoje umenie, ale napokon potvrdili aj svoje postavenie v svetových rebríčkoch. Dvojhry ovládli hráči z Maďarska, štvorhry patrili Poliakom. Škrt cez rozpočet organizátorom urobilo iba počasie, ktoré neumožnilo usporiadať finálové súboje v centre mesta, kde sa však dopoludnia odohrali aspoň atraktívne súboje ženskej dvojhry. Tú napokon ovládla ženská svetová jednotka Anna Izsák, ktorá potvrdila svoje postavenie v rebríčku a turnaj zaslúžene vyhrala. Vo finále si poradila s poľskou súperkou Agniezkou Rybickou hladko 2:0 na sety.
 
 Adriana Kecerová (Zdroj: Tomáš Cicoň)
 
„V Prešove som už hrala, turnaj bol výborný a rada sa tu vrátim aj nabudúce. Pri skupinových zápasoch nám síce bolo vonku trochu horúco, ale zvládli sme to. Dostala som sa až do finále, v ktorom moja súperka neodohrala svoj najlepší zápas, preto víťazstvo bolo vcelku jednoznačné. Hrala som dobre. Svoju pozíciu svetovej jednotky sa snažím obhajovať v každom zápase. Nie je to jednoduché a cítim tlak, ale to k tomu patrí,“ povedala po svojom triumfe 26-ročná hráčka, ktorá k víťazstvu v dvojhre pridala aj bronz v mixe s krajanom Árpádom Siposom.
 
Mužským ťahákom bol najmä úradujúci majster sveta a aktuálna dvojka svetového rebríčka Adrian Duzsak z Poľska, ktorý sa predstavil hneď v dvoch finálových súbojoch. S krajanom Marekom Pokwapom si najprv vybojovali titul v mužskej štvorhre proti úradujúcim majstrom sveta a víťazom Európskych hier 2023 z Krakova – maďarskej dvojici Balász Katz – Csaba Bányik.
 
 Hráči Duszak (vľavo) a Blazsovic (vedľa) (Zdroj: Tomáš Cicoň)
 
„Neprišiel som tu so žiadnym konkrétnym cieľom. S výkonmi som ale spokojný a víťazstvo vo štvorhre ma samozrejme potešilo. V Prešove nie som poprvýkrát, už som tu hral a vždy je to tu skvelé,“ zhodnotil Duzsak, ktorý o sebe prezradil, že teqballu sa venuje sedem rokov. V mladosti pritom hrával futbal a ďalších 15 rokov sa venoval aj freestylu.
 
„Mojou inšpiráciou venovať sa teqballu bol Ronaldinho,“ dodal majster sveta. Pravým vyvrcholením celého podujatia bol potom práve jeho finálový súboj s vyzývateľom, ktorým bol tretí muž svetového poradia Adam Blazsovic z Maďarska.
 
 Top ženy so svetovou jednotkou A. Izsáka (druhá sprava) (Zdroj: Tomáš Cicoň)
 
Záverečný zápas turnaja priniesol trojsetový duel, v ktorom napokon uspel maďarský reprezentant. „Bolo to náročné. Nemal som pripravenú žiadnu špeciálnu stratégiu, no snažil som sa hrať bez tlaku, ktorý som si nepripúšťal ani po prehratom druhom sete, v ktorom bol Adrian lepší. Single si vyžadujú veľa pohybu, fyzickej aj mentálnej výdrže. Hral som proti svetovému šampiónovi a mal som za sebou aj veľa zápasov mužskej štvorhry, takže po finále som veľmi unavený. S vystúpením, ale aj organizáciou turnaja tu v Prešove, som ale veľmi spokojný,“ uviedol víťaz dvojhry Blazsovic, ktorý skončil tesne pred bránami finále vo štvorhre a s krajanom Bence Forgácsom tak bral bronz.
 
Víťazstvo v miešanej štvorhre si vybojovala poľská dvojica Marek Pokwap – Alicja Bartnicka. Turnaj bol zároveň premiérou pre domáci klub Tatran Teqball Prešov, ktorý vznikol iba vo februári tohto roka. Na podujatí ho reprezentovala štvorica hráčov, ktorí sa ale do bojov o medailové umiestnenia neprebojovali. Najúspešnejšou hráčkou Tatrana bola Adriana Kecerová, ktorej v ženskej kategórii patrilo konečné 7. miesto.
 
 Majster sveta Adrian Duszak (Zdroj: Tomáš Cicoň)
 
„Som spokojná. Užívala som si každý zápas. Nie všetko vyšlo, ale zahrala som si dobre. Turnaj sa mi páčil, zišla sa tu svetová špička a je vždy dobré porovnávať sa s toľkými kvalitnými hráčmi,“ hodnotila Kecerová, ktorá sa odmalička venovala futbalu a k teqballu presedlala zhruba pred poldruha rokom. Z avizovaných zvučných mien sa na poslednú chvíľu pre zranenie odhlásil iba vicemajster sveta Apor Gyorgydeak z Rumunska. Inak hostil Prešov užšiu svetovú špičku a s tým boli po skončení turnaja spokojní aj organizátori..
 
„Úprimne, nerátali sme, že tu príde až polovica hráčov zo svetovej desiatky. Ale chcú hrať, Prešov pre nich nie je ďaleko a vedia, že máme kvalitne zorganizované turnaje. Z tohto pohľadu to teda až také prekvapenia zase nie je,“ zhodnotil prezident Teqballovej federácie Slovensko Artúr Benes ml. Turnaj v Prešove hodnotil pozitívne.
 
 Víťaz v dvojhre A. Blazsovic  (Zdroj: Tomáš Cicoň)
 
„Všetci účastníci si dosýta zahrali, nakoľko vyžrebovanie sme sa snažili pripraviť tak, aby muži hrali vyraďovačku od osemfinále a baby hrali v päťčlenných základných skupinách. Tých zápasov teda bolo dosť. Škoda, že nám nevyšli finálové zápasy v centre, nakoľko šarapatilo počasie. Ale zahrali si tam aspoň baby a myslím si, že to bola dobrá propagácia teqballu v meste Prešov,“ uviedol Benes, ktorého potešili aj výkony domáceho klubu z Prešova.
 
„Hodnotím to pozitívne. Je to dobrý štart pre náš klub a jeho ďalší rozvoj. Myslím si, že sme dobre odprezentovali nielen slovenský, ale aj prešovský teqball,“ doplnil prezident teqballovej federácie.
 
Turnaj Prešov Teqball Cup zorganizovala Teqballová federácia Slovensko v spolupráci s Tatran TEQ klub Prešov a s finančnou podporu Prešovského samosprávneho kraj a Mesta Prešov. Podujatie je zaradené do oficiálneho kalendárového rebríčka Medzinárodnej teqballovej federácie FITEQ. Zároveň je súčasťou Urban Teq Tour, ktorého ďalší diel je naplánovaný už na budúci víkend. V sobotu 20. júla pokračuje séria v Žiline.
 
Výsledky Prešov Teqball 2024 (13. júla 2024, Prešov)
 
Dvojhra muži
finále: Adam Blazsovic (Maď.) – Adrian Duszak (Poľ.) 2:1
3. miesto: Balász Katz a Csaba Bányik (obaja Maď.)
 
Dvojhra ženy
finále: Anna Izsák (Maď.) - Agnieszka Rybicka (Poľ.) 2:0
3. miesto: Chiao.Hsin Yen (Taiw.) a Agnieszka Žmudzka (Poľ.)
 
Štvorhra muži
finále: Adrian Duszak/Marek Pokwap (Poľ.) - Balász Katz/Csaba Bányik (Maď) 2:0
3. miesto: Boldizsar Levik/Benjamin Toth a Bence Forgács/Adam Blazsovic (všetci Maď.)
 
Štvorhra mix
finále: Marek Pokwap/Alicja Bartnicka (Poľ.) - Matěj Kubový/Gabriela Zachová (ČR) 2:0
3. miesto: Anna Izsák/Árpád Sipos (Maď.) a Agnieszka Rybicka/Alexander Hamm (Poľ.)
(15:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár