Stropkov má desiatu národnú kultúrnu pamiatku

590x
16. Júl 2024
 Mesto Stropkov má desiatu národnú kultúrnu pamiatku
  Pochovaných je tam vyše 700 vojakov, pričom pri 690 obetiach je známa aj ich štátna príslušnosť (Zdroj: Mesto Stropkov)
 
Mesto Stropkov sa môže pýšiť už desiatimi Národnými kultúrnymi pamiatkami. Tou poslednou je vojnový cintorín z obdobia I. svetovej vojny spolu s kaplnkou, ktoré samospráva zrekonštruovala v roku 2018, na 100. výročie ukončenia tzv. Veľkej vojny.
 
„Prvé národné kultúrne pamiatky boli v Stropkove vyhlásené pred vyše 60 rokmi, tou poslednou bol slúžnovský dom, ktorý do zoznamu zaradili v roku 1992. Som veľmi rád, že z iniciatívy Krajského pamiatkového úradu v Prešove a následne na základe rozhodnutia Pamiatkového úradu SR pribudla v Stropkove ďalšia NKP, a to vojnový cintorín s pohrebnou kaplnkou,“ informoval primátor Stropkova Ondrej Brendza.
 
Objekt sa nachádza na ploche mestského cintorína a je významným historickým nehnuteľným dokumentom pripomínajúcim vojnové operácie a ich ničivé dôsledky v okrese Stropkov z I. svetovej vojny, na prelome rokov 1914 – 1915. Pochovaných je tam vyše 700 vojakov, pričom pri 690 obetiach je známa aj ich štátna príslušnosť.
 
 Vojnový cintorín z obdobia I. svetovej vojny spolu s kaplnkou (Zdroj: Mesto Stropkov)
 
„Z architektonického hľadiska ide o unikátne a jedinečné architektonické dielo významného maďarského architekta Józsefa Lampinga, ktoré na území Slovenska nemá obdobu.
 
Architektonická hodnota cintorína okrem jeho premysleného konceptu spočíva aj v jeho parciálnom architektonickom prvku – pohrebnej, cholerovej klasicistickej kaplnky sv. Barbory z roku 1832, ktorá si zachovala pôvodnú pôdorysnú dispozíciu, klasicistické tvaroslovie i stavebné konštrukcie z obdobia svojho vzniku,“ priblížil O. Brendza.
 
V rámci spomínanej rekonštrukcie bol pred šiestimi rokmi na cintoríne vybudovaný pamätník obetiam Veľkej vojny symbolizujúci anjelské krídla, na ktorom sa nachádza menoslov 332 doteraz identifikovaných pochovaných vojakov.
 
Stropkov i celý vtedajší okres boli totiž v časoch Rakúsko – Uhorska dôležitým strategickým územím monarchie. V predvojnovom období, od 12. do 15. septembra 1911, sa mesto stalo centrom vojenských manévrov celej severovýchodnej časti Rakúsko – Uhorska za účasti viac ako 100-tisícovej armády. V tunajšom kaštieli bol vtedy ubytovaný následník trónu František Ferdinand d´Este.
 
 Objekt sa nachádza na ploche mestského cintorína a je významným historickým nehnuteľným dokumentom pripomínajúcim vojnové operácie a ich ničivé dôsledky (Zdroj: Mesto Stropkov)
 
„Spoločenská hodnota cintorína spočíva tiež v tom, že na jeho ploche sú bok po boku pochovaní vojaci znepriatelených armád – rakúsko-uhorskej a ruskej. Ide o vysoký prejav humánnosti, vychádzajúci z myšlienky, že po smrti niet nepriateľa. Vojnový cintorín je nositeľom súboru pamiatkových hodnôt: historickej, architektonickej, urbanistickej, spoločenskej a umelecko-historickej,“ dodal primátor.
 
Okrem cintorína sa na území Stropkova nachádza ďalších deväť NKP – zaniknutý stropkovský hrad s kaštieľom, sanktuárium, kláštorný kostol Najsvätejšej Trojice, kaplnka Piety, Božie muky, socha Panny Márie Škapuliarskej, sochy sv. Jána Nepomuckého a sv. Floriána a jediná svetská stavba – slúžnovský dom, ktorý je v súkromnom vlastníctve.
 
Samospráva tiež od roku 2021 vyhlasuje hmotné a nehmotné pamätihodnosti mesta, medzi ktorými sa nachádzajú významné stavby, vzácne predmety, pamätné dátumy či významné podujatia.
(10:50, red.)
Diskusia
Pridať komentár