VIDEO | Cassovia folkfest v Skároši

239x
18. Júl 2024
Cassovia folkfest v Skároši
 
 Pozrite si našu videoreportáž

Diváci si mohli vychutnať tradície a kultúrne dedičstvo folkloristov z Balkánu, ktorí priniesli na pódium hudbu, spev a rôzne tance svojich regiónov. Tradičné folklórne podujatie sa v obci konalo premiérovo.
 
Folklóristi zo štyroch krajín – Rumunska, Severného Macedónska, Bosny a Hercegoviny a Slovenska sa v rámci už 42. ročníka Cassovia folkfestu predstavili v Skároši. Tradičné folklórne podujatie sa v obci konalo premiérovo.
 
„Je to úplná novinky, je to prvýkrát v obci Skároš. Ja som hovoril aj s pánom Hurbanom, či by sme chceli takéto podujatie zorganizovať. Samozrejme, ja som súhlasil, veľmi sa mi to páči, som nadšený,“ prezradil Ľubomír Vranka, starosta obce Skároš.
 
 Tradičné folklórne podujatie sa v obci konalo premiérovo (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Tento jedinečný amfiteáter, ktorý je tu v Skároši, nám teraz prišiel na rad, tak sa teším, že sme tu a pomerne veľmi ústretová bola obec aj poslanci a občania, že pripravili všetko pre to, aby a to Medzinárodné podujatie tu mohlo uskutočniť,“ povedal Vladimír Urban, umelecký šéf festivalu.
 
Vďaka tomu si diváci mohli vychutnať tradície a kultúrne dedičstvo folkloristov z Balkánu, ktorí priniesli na pódium hudbu, spev a rôzne tance svojich regiónov.
 
„Sú to dobré súbory. Sú to snaživci, ktorí chcú dať folklór čo najlepšie na javisko. Moja pani pozerala, že akí sú tí chlapi silní a akrobatický, že čo to tam oni vyvádzajú,“ priblížil V. Urban.
 
  Diváci si mohli vychutnať tradície a kultúrne dedičstvo folkloristov z Balkánu (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Je to skôr taký Balkánsky folklór, kde sú úplné iné tradície, kde málokedy tancuje muž so ženou, takže je to úplne niečo nové. Myslím si, že pre všetky návštevy je to veľmi zaujímavé,“ uviedol starosta obce.
 
Slovenský folklór zastupovalo zoskupenie seniorských tanečníkov bývalých košických folklórnych súborov, združených vo folklórnom klube Omladina, ktorí predstavili pre zmenu východniarske tance.
 
„Sú to rozdiely v rytmoch, v hudbe, v použitých hudobných nástrojoch, aj v tom, či sa tancuje v páre alebo či sa netancuje v páre, takže tých rozdielov je veľmi veľa. Každopádne je tu niečo, čo nás všetkých spája, všetkých folkloristov a to je láska k hudbe, láska k pohybu a láska k tradičnej kultúre,“ povedal Rudolf Baran, vedúci FK Omladina.
(9:20, red.)
Diskusia
Pridať komentár