VIDEO | Novinky v nákupe cestovného zrýchlia cestovanie na východe Slovenska

702x
18. Júl 2024
Novinky zrýchlia cestovanie na východe Slovenska
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Vďaka spolupráci medzi košickou a prešovskou župou prechádza cestovanie na východnom Slovensku zásadnou zmenou.
 
Od 1. augusta 2024 zavádza Integrovaný dopravný systém v regionálnej autobusovej doprave zónovú tarifu. Už si nebudete musieť kupovať lístky pri každom nástupe, pribudnú totiž predplatné aj prestupné cestovné lístky.
 
„Úlohou prestupného lístka je, aby cestujúci, ktorí sú nútení prestupovať, lebo nemajú jednoducho priame dopravné spoje, už neboli ďalej znevýhodňovaní oproti ostatným cestujúcim, takže budú platiť rovnako ako tí, ktorí majú možnosť cestovať priamo. Predplatný časový cestovný lístok n na jednej strane umožňuje cestovať lacnejšie -pre tých, ktorí cestujú často, a na druhej strane zrýchľuje vybavovanie cestujúcich, lebo cestujúci už nedostáva nový lístok – zakúpi si ho iba raz, zvačajne na zákazníckom centre dopravcu alebo cez jeho e-shop,“ priblížil Radovan Hužvík, konateľ IDS Východ.
 
 
Nosičom predplatných lístkov bude výhradne dopravná karta. Benefitom je aj prestupný lístok na dva spoje. Ak budete cestovať napríklad z Bardejova do Košíc s prestupom v Prešove, cez dopravnú kartu vás vyjde cesta len na 4 eurá namiesto 6,50 eur.
 
„Ak by mali vybavenú aj dopravnú kartu, tak celkovo cestovanie bude stáť o dosť peňazí menej. Už ten typický príklad medzi Košicami a Prešovom, ktorý je taký najčastejší. Vedia mesačne ušetriť 24 eur,“ uviedol Milan Majerský, predseda PSK.
 
„Pričom, samozrejme, platí, že cestovať môže neobmedzene v rámci platnosti lístky, čiže nie len cestu tam a späť, ale aj cez víkendy, viackrát za deň a podobne,“ vysvetlil Milan Škorupa, konateľ IDS Východ.
 
 Už si nebudete musieť kupovať lístky pri každom nástupe, pribudnú totiž predplatné aj prestupné cestovné lístky (Zdroj: AHOJ TV)
 
Čím je dlhšia časová platnosť lístka, tak tým je prepočet na jednu cestu stále nižší. „Štvrťročný alebo trojmesačný cestovný lístok je výrazne výhodnejší ako tri mesačné, polročný je výhodnejší ako dva štvrťročné a takisto ročný je výrazne výhodnejší dva polročné,“ dodal Škorupa.
 
„My celý čas dúfame, že tak, ako sa nám po pandémii začali vracať cestujúci do hromadnej dopravy, tak ešte viac tých cestujúcich vrátime a ešte širšiemu počtu cestujúcich bude tento systém vyhovovať,“ povedal Rastislav Trnka, predseda KSK.
 
„Verím, že postupne pribudnú do týchto spojov aj MHD a vlakové spoje,“ doplnil na záver M. Majerský.
(13:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár