Seniori sa v laviciach strednej školy PSK učia digitálnym zručnostiam

547x
18. Júl 2024
Seniori sa učia digitálnym zručnostiam
 Senior získa po úspešnom absolvovaní prezenčných a e‑learningových školení osvedčenie a bezodplatne digitálne zariadenie v podobe tabletu
(Zdroj: PSK)
 
V župnej Strednej priemyselnej škole technickej v Bardejove sú aj počas letných prázdnin dvere otvorené pre všetkých záujemcov o vzdelávanie, a to v každom veku. V jej laviciach aktuálne sedia seniori.
 
Aj tento rok tu zlepšujú svoje informačno-komunikačné zručnosti cez štátny projekt Digitálni seniori a učia sa pracovať s technickým zariadením. Po úspešnom absolvovaní školenia sa stanú majiteľmi tabletov. Projekt Digitálni seniori – Zlepšovanie digitálnych zručností seniorov a distribúcia Senior tabletov predstavuje unikátny koncept, ktorým Slovensko reaguje na aktuálnu situáciu a dopady pandémie na najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva.
 
 
Realizuje sa cez rezort školstva v školiacich miestach alokovaných v rôznych častiach Slovenska. Konkrétne sú to základné a stredné školy, knižnice a obecné či mestské úrady. Jedným z týchto školiacich miest je aj SPŠ technická v Bardejove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj a ktorá privítala desiatky „žiakov“ nad 65 rokov.
 
Školenie digitálnych zručností sa aj v tejto župnej strednej škole uskutočňuje raz do týždňa po dobu piatich týždňov, pričom jedno stretnutie trvá tri vyučovacie hodiny. Prebieha v dvoch úrovniach a to pre začiatočníkov a pre pokročilých a je bezplatné.
 
 Realizuje sa cez rezort školstva v školiacich miestach alokovaných v rôznych častiach Slovenska (Zdroj: PSK)
 
Pre každé sedenie je pre seniorov pripravené vzdelávanie v konkrétnom IKT vzdelávacom rozsahu a téme. Senior získa po úspešnom absolvovaní prezenčných a e‑learningových školení osvedčenie a bezodplatne digitálne zariadenie v podobe tabletu do osobného vlastníctva, a to pre ďalší rozvoj nadobudnutých digitálnych zručností. Projekt je realizovaný Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a inovácií SR z Plánu obnovy a odolnosti SR.
 
Spustený bol v roku 2022, kedy sa v pilotnej fáze v školiacich miestach zriadených v 52 okresoch vyškolilo 1 423 seniorov a zdravotne znevýhodnených osôb. Prebiehať má kontinuálne až do polovice roka 2026. Celkovo má vyškoliť 105 440 seniorov a znevýhodnených osôb nad 65 rokov.
(13:55, red.)
Diskusia
Pridať komentár