Stredoškoláci naberajú skúsenosti aj v lete priamo u zamestnávateľa

486x
18. Júl 2024
Stredoškoláci si zlepšujú zručnosti aj v lete priamo u zamestnávateľa
 Dualisti v Hoteli Lomnica v roku 2022 (Zdroj: PSK / Ilustračné foto)
 
Stredoškoláci naberajú nové vedomosti a zlepšujú svoje zručnosti aj počas leta. Niektorí absolvujú letnú školu na pracovisku praktického vzdelávania priamo u zamestnávateľa, s ktorým má ich škola podpísanú zmluvu o duálnom vzdelávaní.
 
Aktuálne sú do takejto letnej školy zapojené aj župné stredné školy v Hornom Smokovci a vo Vranove nad Topľou. Ich žiaci naberajú praktické skúsenosti v hoteli či v predajniach. Aj toto leto sa mohli žiaci stredných odborných škôl prihlásiť do Letnej školy v systéme duálneho vzdelávania. Túto možnosť využili tiež dualisti z Prešovského kraja.
 
Zručnosti a skúsenosti naberajú v gastrooblasti 
 
Do letnej školy nastúpila vyše desiatka žiakov zo stredných škôl, ktoré zriaďuje prešovská krajská samospráva. Presnejšie sú zo SOŠ hotelovej v Hornom Smokovci vo Vysokých Tatrách a zo SOŠ A. Dubčeka vo Vranove nad Topľou. V Hoteli Lomnica v Tatranskej Lomnici realizuje letnú školu šestica žiakov zo SOŠ hotelovej v Hornom Smokovci, ktorí sú v tomto zariadení v duálnom vzdelávaní. Zručnosti a skúsenosti tu konkrétne naberajú v gastrooblasti. Prešovský samosprávny kraj a zmienený hotel podpísali v októbri 2022 spoločné Memorandum o spolupráci a tým sa zaviazali pomôcť a rozvíjať stredné odborné školy v oblasti duálneho vzdelávania.
 
Praktické zručnosti si overujú ako obchodní pracovníci 
 
Do letnej školy sa podobne ako v ostatných rokoch aj toto leto zapojili i žiaci SOŠ A. Dubčeka vo Vranove nad Topľou. Praktické zručnosti si overujú ako obchodní pracovníci. U zamestnávateľa BILLA pracujú štyria žiaci a po prvýkrát škola spolupracuje so zamestnávateľom Deichmann, kde letnú školu absolvuje jedna žiačka. Letná škola v systéme duálneho vzdelávania je organizovaná na báze dobrovoľnosti. Organizuje sa v rozsahu najmenej 10 a najviac 20 vyučovacích dní praktického vyučovania v termíne od 1. júla do 31. augusta 2024 a v súlade s vnútorným poriadkom jeho pracoviska. Žiak sa pritom môže prihlásiť aj na viacej cyklov letnej školy.
 
 
Dualista má počas letnej školy zamestnávateľom zabezpečené stravovanie ako ostatní zamestnanci. Ak v rámci nej vykonáva i produktívnu prácu, zamestnávateľom mu je za túto prácu poskytnutá odmena najmenej vo výške minimálnej mzdy. Ide o výkon práce obdobnej ako pri letnej brigáde žiaka.
 
Čo je cieľom?
 
Cieľom letnej školy v duáli je vytvoriť podmienky pre odborný rozvoj žiakov a uplatniteľnosť absolventov na trhu práce. Jej vyhlasovateľmi sú Štátny inštitút odborného vzdelávania, Rada zamestnávateľov pre odborné vzdelávanie a prípravu a rezort školstva. Prešovský kraj mal v aktuálne ukončenom školskom roku 2023/2024 v duálnom systéme vzdelávania zapojených už celkovo 1 510 žiakov.
 
V prípade stredných odborných škôl zriaďovaných Prešovským samosprávnym krajom poskočil počet dualistov s učebnou zmluvou so zamestnávateľom z minuloročných 1 046 na terajších 1 216. Záujem o duál vzrástol i zo strany zamestnávateľov, kde sa ich počet priblížil k hranici 330.
(14:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár