Čitatelia si môžu knihy požičať aj na netradičných miestach Prešovského kraja

182x
18. Júl 2024
Knihy sa dajú požičať aj na netradičných miestach
 Čitatelia v Prešovskom kraji si môžu knižné tituly požičať aj na netradičných miestach, ako je park, vlak, kaštieľ, sídlisko či stanica (Zdroj: PSK)
 
Prešovského kraja Knihy prichádzajú za čitateľmi. Do komunitných centier, domovov pre seniorov a parkov, k obecným úradom a kaviarňam, na železničné stanice, pešie zóny a najnovšie aj na nádvorie kaštieľa.
 
Regionálne knižnice Prešovského samosprávneho kraja (PSK) zriadili putovné knižnice a knihobúdky hneď na viacerých miestach regiónu, aby mali čitatelia literatúru takpovediac po ruke. Niektoré fungujú roky, iné pribudli len nedávno. Aktuálnym prírastkom je putujúca knižnica na nádvorí Vihorlatského múzea v Humennom. Čitatelia v Prešovskom kraji si môžu knižné tituly požičať nielen v objektoch knižníc, ale aj na netradičných miestach, ako je park, vlak, kaštieľ, sídlisko či stanica.
 
Župné knižnice v Bardejove, Humennom, Levoči, Poprade, Svidníku, Starej Ľubovni a vo Vranove nad Topľou, ktoré zriaďuje prešovská krajská samospráva, im stovky kníh sprístupňujú cez putujúce, prenosné knižnice a knihobúdky.
 
Vihorlatská knižnica v Humennom 
 
Najväčším počtom prenosných knižníc a knižných búdok sa môže pochváliť Vihorlatská knižnica v Humennom. Zriadila dve prenosné knižnice a podieľa sa na napĺňaní a udržiavaní šiestich knihobúdok, ktoré v meste pribudli vďaka spolupráci s OZ HumnoArt a jednému z mestských kníhkupectiev. Predstavujú šesť umeleckých diel, pričom každé dotvoril iný umelec či umelecké zoskupenie. Nachádzajú sa na pešej zóne a na všetkých mestských sídliskách, disponujú 20-40 knihami a ich obsah sa pravidelne dopĺňa.
 
 
Knižnica má tiež samostatne existujúcu komunitnú knižnicu v lokalite Podskalka. Na jej naplnenie vyhlásila zbierku, do ktorej sa zapojili jednotlivci z celého Slovenska, ale aj rôzne vydavateľstvá a kníhkupectvá. Obsahuje približne 450 zväzkov kníh určených prioritne pre deti a mládež.
 
Absolútnou novinkou knižnice je ale koncom júna zriadená putovná knižnica na nádvorí kaštieľa, v ktorom sídli Vihorlatské múzeum. Prístupná je denne počas jeho otváracích hodín, každý utorok v čase medzi 16.00 a 19.00 hodinou sa presúva do Parku mieru pri kaštieli, kde sa konajú podujatia v rámci projektovej aktivity Humenné, m(i)esto čítania. Táto mini knižnica obsahuje približne 60 kníh a dopĺňaná je priebežne.
 
Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove  
 
Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove zriadila v spolupráci s Komunitnou nadáciou Bardejov tri malé verejné knihobúdky, a to na Detskom ihrisku Žubrienka v Parku Európy a v Promenádnom parku, ktoré disponujú asi dvadsiatkou kníh. Pred dvomi rokmi tiež obnovila knižničnú činnosť v CSS na Wolkerovej a Toplianskej ulici v Bardejove a tiež v Dlhej Lúke s ponukou približne tridsiatich kníh.
 
Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou 
 
Knižnicou na stanici s približne tromi stovkami kníh a tiež časopismi sa hrdí Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou. Cestujúci si nimi krátia čas cestovaním vo vlaku, vrátiť ich pritom môžu cestou späť alebo na inej železničnej stanici. Disponuje tiež knihobúdkou s 50 knihami na ranči v Zámutove, kde ľudia okrem knižných titulov nájdu aj venovania, odkazy a recenzie. V Kostole sv. Štefana Kráľa bola dovolenkárom a návštevníkom šesť rokov k dispozícii Letná knižnica na Domaši, ktorú ponúkala až 200 knižných titulov.
 
 Knihami si cestujúci krátia čas aj cestovaním vo vlaku (Zdroj: PSK)
 
Aktuálne z dôvodu rekonštrukcie kostola po zemetrasení nie je prístupná, ale vranovská knižnica na Domaši pripravuje inú literárnu aktivitu, a to Knižničné leto. Letné čítanie tak sprostredkuje doslova na brehu slovenského mora. Súčasťou bude aj čítanie pod hviezdami, literárne a pamäťové hry. Podujatie odštartuje v auguste.
 
Ľubovnianska knižnica v Starej Ľubovni 
 
Ľubovnianska knižnica v Starej Ľubovni otvorila svoju pobočku v jednom z miestnych domovov pre seniorov. Jeho spoločenská miestnosť aktuálne ponúka 200 knižných titulov. Raz mesačne prichádza za prijímateľmi sociálnych služieb taktiež knihovníčka a prináša im objednané knihy.
 
 Ľubovnianska knižnica v Starej Ľubovni otvorila svoju pobočku v jednom z miestnych domovov pre seniorov (Zdroj: PSK)
 
Podtatranská knižnica v Poprade 
 
Putujúcu knižnicu na železničnej stanici zriadila i Podtatranská knižnica v Poprade. Čitatelia tu nájdu približne stovku kníh, ktoré sú dopĺňané dvakrát do mesiaca.
 
Knižnica Jána Henkela v Levoči  
 
Knižnica Jána Henkela v Levoči pravidelne kontroluje stav dvoch knižných búdok a dopĺňa ich darovanými alebo vyradenými knihami. Umiestnené sú pri kaviarni Provence a v areáli Žabia cesta pri levočskej priehrade.
 
Podduklianska knižnica vo Svidníku 
 
Podduklianska knižnica vo Svidníku je známa svojou žltou pojazdnou knižnicou na štyroch kolesách – bibliobusom. Zároveň zriadila prenosné knižnice v Dome seniorov Svida a v zariadení pre seniorov Atrium a k tým pridala aj prenosné knižnice na obecných úradoch v obciach Kružlová a Rovné. V každej je knižničný fond obmieňaný raz mesačne a nachádza sa tam približne 50 kníh rôzneho žánru. Pri vstupe do knižnice vo Svidníku sa nachádza miniknižnica Vezmi si od nás knihu, ktorú nemusíš vrátiť, v ktorej sú vyradené knihy.
 
Putovné či prenosné knižnice alebo aj knihobúdky regionálnych knižníc nepodliehajú podmienkam ich výpožičného systému. Knihy v nich si ľudia môžu požičať, vziať si ich a ponechať alebo ich darovať. Väčšinou však v nich knižné tituly cirkulujú.
(14:55, red.)
Diskusia
Pridať komentár