Bardejovské Kocúrkovo s jarmočným Rytmusom: Mesto tvrdí, že koncert bude

2462x
19. Júl 2024
Mesto Bardejov reaguje na zrušenie koncertu. Tvrdí, že Rytmus na jarmoku nakoniec vystúpi, ale "iba" za 9 600 eur
Hodinové vystúpenie za 9 600 eur už za okrádanie miest a daňových poplatníkov umelec zrejme nepovažuje. (Zdroj: FB)
 
Bardejovský jarmok sa v ostatných dňoch stal stredobodom diania kvôli kauze zrušeného-nezrušeného koncertu známeho rappera Rytmusa. Desiatky tisíc eur však vyplatí mesto za vystúpenia na štvordňovom jarmoku aj ďalším umelcom.
 
Rytmus mal najprv vystúpiť za 13 200 eur, čo považuje za okrádanie Bardejovčanov. Po kritike v médiách a na sociálnych sieťach koncert statusom na Instagrame vo štvrtok (18.7.) zrušil. Mesto Bardejov aktuálne tvrdí, že s ním uzavrelo novú zmluvu „iba" na 9 600 eur s DPH, čo je jeho zvyčajná hodinová taxa za vystúpenie. Toto už za okrádanie miest a daňových poplatníkov umelec zrejme nepovažuje.
 
„Patrika Rytmusa Vrbovského sme prostredníctvom jeho agenta oslovili ešte začiatkom tohto roka. Podľa našich informácií sa mu hneď na to ozvala agentúra, ktorá si uňho objednala vystúpenie v Bardejove. Túto objednávku umelec aj potvrdil.
 


Podľa slov manažéra umelca honorár za jeho hodinové vystúpenie je 9 600 eur s DPH. Agentúra, ktorá následne Mestu Bardejov ponúkla toto vystúpenie zastupuje viacerých umelcov, a tak okrem Rytmusa pribalila do ponuky aj vystúpenie predskokana, Alana Murína, ktorého taktiež zastupuje.

Ako samospráva máme za to, že týmto postupom nás sprostredkovateľská agentúra uviedla do omylu, a zároveň týmto pribalením navýšila honorár za vystúpenia. Predpokladáme, že tak ako my ani Patrik Rytmus Vrbovský o takýchto praktikách majiteľa sprostredkovateľskej agentúry ani len netušil a v dobrej viere s koncertom v Bardejove súhlasil.

Dnes (18.7.) sme agenta umelca znovu kontaktovali a dohodli sme sa na zmluve, ktorú podpíše priamo s Mestom Bardejov bez sprostredkovateľa, a že na Bardejovskom jarmoku predsa len vystúpi za obvyklý honorár 9 600 eur," uviedlo Mesto Bardejov na sociálnej sieti vo štvrtok 18. júla. Spevák zatiaľ svoje vystúpenie verejne ani na sociálnych sieťach nepotvrdil.
 
Na Bardejovskom jarmoku vystúpia za desiatky tisíc eur okrem Rytmusa aj ďalší známi umelci. (Zdroj: Mesto Bardejov)
 
Z nútenej správy na jarmočné pódium  
 
Čo sa týka jarmoku, mesto zverejnilo aj ďalšie zmluvy s umelcami, ktorí na ňom tento rok vystúpia. Českej kapele Čechomor zaplatí mesto za vystúpenie 8 900 eur plus ubytovanie, Kandráčovcom 10-tisíc eur, kapele Rico Sanchez a Gipsy Kings rovnako 10-tisíc eur, Heľenine oči dostanú 7-tisíc eur. 
 
Paradoxne v porovnaní s veľkolepými oslavami a astronomickými platbami mesta za vystúpenia umelcom na Bardejovskom jarmoku vyznieva skutočnosť, že ešte v máji tohto roku primátor Boris Hanuščak, niektorí mestskí poslanci a vedúci úradníci bardejovského mestského úradu v sérii zverejnených videí v reakcii na neschválenie rozpočtu a bankového úveru opozičnými poslancami, varovali pred rozpočtovou krízou mesta, ktorá môže spôsobiť dokonca jeho nútenú správu.
 
Vystúpenia a platby na jarmok dohadovali, ako tvrdí aj samotný Rytmus vo svojom statuse, už začiatkom roka 2024. Nezrovnalostí v konaní bardejovskej radnice je ale omnoho viac. Mesto napríklad tvrdí, že agentúra Agency Šarmir okrem Rytmusa za cenu 13 200 eur pribalila do ponuky aj vystúpenie predskokana Alana Murína, ktorého taktiež zastupuje. 
 
Kríza-nekríza, rozpočet-nerozpočet, úver-neúver, šport-nešport, jarmok je jarmok. A na tom samospráva šetriť nebude. (Zdroj: Mesto Bardejov)  
 
V zverejnenej zmluve, ktorú mesto podpísalo s touto agentúrou a ktorú primátor Boris Hanuščak podpísal 22. apríla 2024, keď v Bardejove vrcholila rozpočtová kríza, sa však žiadny predskokan Alan Murín nespomína. V predmete zmluvy sa uvádza iba vystúpenie samotného Rytmusa.
 
V širokej bardejovskej verejnosti aj na pôde mestského zastupiteľstva dlhodobo prebieha aj debata o zlom nastavení financovania športu v meste.
 
Ako príklad môže slúžiť dlhodobo úspešné futbalistky klubu Partizán Bardejov (na rozdiel od dlhodobo neúspešných futbalistov), ktoré museli vyhlásiť verejnú zbierku, aby dokázali vyzbierať 12-tisíc eur, aby mohli ďalej reprezentovať Bardejov počas celého roka. Bardejovčanov by za túto sumu určite vedeli na jarmoku pozabávať aj futbalistky. Možno ešte lepšie ako predražený Rytmus či nejaký Alan Murín.
 
Každopádne kríza-nekríza, rozpočet-nerozpočet, úver-neúver a šport-nešport, jarmok je jarmok. A na tom samospráva šetriť nebude (a just nebude) aj keby, ako sa tu u nás východe hovorí kameň tehlu ... .       
(9:40, Mario Hudák) 
Diskusia
Pridať komentár