V Prešove reštaurujú pomník Alexandra Duchnoviča

582x
19. Júl 2024
Mesto Prešov obnovuje pomník Alexandra Duchnoviča
Mesto Prešov obnovuje pomník Alexandra Duchnoviča. (Zdroj: Mesto Prešov)
 
Bronzový pomník Alexandra Duchnoviča sa nachádza v parku na Duchnovičovom námestí a ide o národnú kultúrnu pamiatku.

Reštaurácia súsošia a pomníka významného rusínskeho národného buditeľa Alexandra Duchnoviča v Prešove má za sebou prvú fázu. Počas nej sa reštaurátorské práce sústreďovali na samotné súsošie. Pokračovať sa bude ďalej v opravách podstavca. TASR o tom informoval hovorca mesta Prešov Michal Hudák.

Bronzový pomník Alexandra Duchnoviča sa nachádza v parku na Duchnovičovom námestí a ide o národnú kultúrnu pamiatku. Pomník z roku 1933 podľa Hudáka vykazoval už viaceré znaky degradácie povrchu.
 
Reštaurácia súsošia a pomníka významného rusínskeho národného buditeľa Alexandra Duchnoviča v Prešove má za sebou prvú fázu. (Zdroj: Mesto Prešov)

Prácam na obnove pomníka predchádzal aj reštaurátorský výskum vedený reštaurátorom diela Martinom Kukurom za pomoci odborného dozoru a konzultanta, akademického sochára Ivana Škandíka.

„Na prvú etapu, teda reštauráciu súsošia, vynaložilo mesto z vlastného rozpočtu 11 580 eur. V druhej etape sa reštaurátor pustí do obnovy kamenného podstavca, ktorý má výšku viac ako štyri metre a tvorí podstatnú časť celého objektu. Najvýraznejšími problémami, s ktorými sa bude musieť vysporiadať, sú viditeľné opravné zásahy z minulosti, napríklad silikónové tmelenie, lokálne stopy po starších grafity, ale aj mechanické vychýlenie čelného a zadného pásu obruby v spodnej časti," doplnil Hudák.
(14:10, red.) 
Diskusia
Pridať komentár