VIDEO | Skanzen v Bardejovských Kúpeľoch čaká veľká rekonštrukcia

1815x
19. Júl 2024
Skanzen v Bardejovských Kúpeľoch čaká veľká rekonštrukcia
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Expozícia ľudovej kultúry v Bardejovských Kúpeľoch – skanzen bardejovského Šarišského múzea je najstaršou na Slovensku.
 
Kultúrne a duchovné bohatstvo regiónu prezentuje svojim návštevníkom od roku 1965. Najbližšie dva roky ho v rámci európskeho projektu poľsko-slovenskej spolupráce Interreg s názvom: Múzeum, priestor pre čas, čaká veľká rekonštrukcia za viac ako tri milióny eur.
 
„Tešíme sa, že tento projekt bol úspešný. Minulého roku v jeseni sme ho podávali. Je zameraný na obnovu skanzenu v našom prípade a u Poliakov na obnovu a komplexné zariadenie múzeá a remesiel, ktoré tam majú,“ uviedol Peter Harčar, riaditeľ Šarišského múzea v Bardejove.
 
 
„Samotné práce budú obsahovať primárne výmenu strešných krytín na dvadsiatich objektoch. Plus niektorí nosné prvky, ktoré sú už poškodené časom a prostredím,“ priblížil Lukáš Jonov, etnológ národopisného oddelenia Šarišského múzea.
 
L. Jonov dodáva, že: „Popri tom budeme adaptovať priestor stolárskej dielne, ktorá sa využije na multifunkčný priestor na rôzne workshopy.“
 
 „Samotné práce budú obsahovať primárne výmenu strešných krytín na dvadsiatich objektoch,“ priblížil Lukáš Jonov, etnológ národopisného oddelenia Šarišského múzea (Zdroj: AHOJ TV)

„Teraz máme obdobie očakávania a príprav, jednak súvisiace so zmluvami a potom spustiť celý proces obstarávania, vyberú našich dodávateľov a všetkých tých vecí s tým súvisiacich. Tento skanzen budúci rok oslavuje 60 rokov a to je aj taký veľký darček pre nás k výročiu, a tak sa dostane do nového šatu. Práve k tej 60-tke bude mať možnosť znovu sa nadýchnuť a predstaviť sa návštevníkom v úplne novom šate,“ uviedol P. Harčar.
 
„Bude to viacero tzv. mäkkých aktivít. Čo sa týka odbornej činnosti, zameriame sa na výskum reliktov – drevenej architektúry pohraničia. To isté sa bude diať aj na poľskej strane. Potom nás čaká medzinárodná konferencia - bude pripravených viacero výstav. Niektoré výstavy prebehnú v Poľsku a niektoré u nás v skanzene, takže je sa na čo tešiť. Najbližšie dva roky budú intenzívne,“ informoval L. Jonov.
 
„Očakávame, že práce začnú v jeseni tohto roka a nasledujúcich 24 mesiacov máme zrealizovanie projektu. Celková čiastka bola takmer štyri milióny eur. Od samotného Interregu sme boli podporený v plnej sume – viac ako 3,3 milióna eur,“ doplnil riaditeľ múzea.
(14:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár