Komorný koncert „Bardejovské inšpirácie Bélu Kélera“

1760x
23. Júl 2024
Komorný koncert „Bardejovské inšpirácie Bélu Kélera“
 Béla Kéler bol bardejovský rodák, hudobný skladateľ a dirigent (Zdroj: Šarišské múzeum)
 
Dňa 27. júla 2024 o 18.00 hod. v Šarišskom múzeu v Bardejove v priestoroch historickej radnice sa uskutoční komorný koncert pod názvom „Bardejovské inšpirácie Bélu Kélera“.
 
Béla Kéler 
 
Koncert sa koná v rámci 15. ročníka Medzinárodného hudobného festivalu Kultúrne leto Bélu Kélera 2024. Béla Kéler (1820 – 1882) – bardejovský rodák, hudobný skladateľ a dirigent. Bol súčasníkom slávneho „kráľa valčíkov“ Johana Straussa ml. Pôsobil a koncertoval v Prešove, v Bardejovských Kúpeľoch, vo Viedni, Berlíne, Zürichu, Londýne, Koppenhagene a Wiesbadene. Je autorom vyše 200 skladieb, medzi ktoré patria pochody, valčíky, mazúrky, polky, čardáše atď. Inšpiroval sa aj ľudovou textovou tvorbou. Blízky vzťah Bélu Kélera k rodnému mestu sa prejavil aj v jeho tvorbe.
 
Známy je jeho čardáš „Spomienka na Bardejov“, ktorý napísal v roku 1858 na ceste z Bardejova do Debrecina. Vo svojom testamente Kéler odkázal značnú časť svojej hudobnej a osobnej pozostalosti mestám Bardejov a Prešov. „Bardejovská“ časť sa uchováva v zbierkach Šarišského múzea. Na podujatí vystúpi Československé komorné duo v zložení Pavel Burdych (husle) a Zuzana Berešová (klavír).
 
 
Program koncertu
 
Predohra k oslave výročia (1879), Valčík bardejovskej kúpeľnej sezóny (1844), Tri uhorské idyly (1881), Na krásnom Rýne spomínam na Teba (1868) a Spomienka na Bardejov (1858).
 
V závere koncertu sa uskutoční slávnostná prezentácia novej knihy listov Bélu Kélera jeho sestre Emílii Vandrákovej do Prešova (1870 – 1882) pod názvom “Milá Emília!“
 
Organizátori
 
Prešovský samosprávny kraj, Spoločnosť Bélu Kélera, Bardejov.travel, Šarišské múzeum Bardejov.
 
Projekt je podporený z rozpočtu Prešovského samosprávneho kraja.
(9:15, TS)
Diskusia
Pridať komentár