Státisíce z nových projektov pre Svidník

1275x
24. Júl 2024
Státisíce z nových projektov pre Svidník
 Mesto Svidník sa pustilo do skvalitňovania služieb občanom a návštevníkom mesta (Zdroj: FB Svidník - oficiálna stránka mesta)
 
Tri projekty Interreg, tri úspechy, takmer 300 000 eur získaných prostriedkov pre Svidník.
 
V programe Interreg Poľsko-Slovensko 2021-2027 sa mesto Svidník pustilo do skvalitňovania služieb občanom a návštevníkom mesta a dôležitým aspektom je zdravie občanov. V projektoch Interreg je spolufinancovanie samosprávy z celkových oprávnených výdavkov daného projektu 8 %.
 
Primátorka Marcela Ivančová: „Úspechom mesta je, keď občan cíti starostlivosť vo všetkých oblastiach života v meste. K spokojnému životu patria aj športoviská, infraštruktúra i informačný systém. Som nesmierne rada, že pri aktuálne rekonštruovanom prvom mestskom Zariadení sociálnych služieb, príprave na novú domovú výstavbu a na opravu krytej plavárne sa nám podarilo získať prostriedky na výborné projekty aj s poľskými partnermi.”
 
Projekt s mestom Sanok
 
V projekte mesta Svidník „Interaktívne e-pohraničie“ s mestom Sanok bolo získaných z Európskeho fondu regionálneho rozvoja 36 726,24 EUR. Hlavným cieľom projektu je prostredníctvom spolupráce prihraničných regiónov reagovať na nové trendy v cestovnom ruchu a vytvoriť dostupnú spoločnú interaktívnu ponuku a spoločný produkt cestovného ruchu.
 
 
Realizácia projektu má potenciál predĺžiť turistickú sezónu v partnerských mestách, zvýšiť ich atraktívnosť a motivovať návštevníkov k cezhraničnému udržateľnému CR. Z projektu zakúpime moderné kiosky s prevedením anti-vandal, ktoré budú umiestnené pri Turistickom informačnom centre a pri Mestskom úrade vo Svidníku. Budú poskytovať informácie 24 hodín denne, 7 dní v týždni a budú sprostredkovať informácie pre turistov i domácich.
 
Vedúca odboru kultúry, marketingu a cestovného ruchu Kristína Tchirová: „Interaktívny Infokiosk, ktorého nákup bude jedným z hlavných úloh v projekte Interreg, bude slúžiť na uľahčenie rozhodovanie návštevníkov oboch turistických destinácií, ako si vyskladať výlet a zároveň im ponúknu možnosť spoznať aj iné pamiatky a mesta v pohraničí. Návštevníci mesta tak budú mať neobmedzený prístup k stále aktuálnym informáciám. Navyše vďaka realizácii projektu partneri podporia aj ekoinovácie pre tvorbu udržateľného CR a to znížením spotreby tlačených materiálov, v ktorých sú informácie častokrát už neaktuálne alebo končia v koši“.
 
Projekt s powiatom Przemysl
 
V projekte "Spoločne za zdravé pohraničie“ s powiatom Przemysl je celkový získaný príspevok pre mesto Svidník 125 244 EUR. Cieľom projektu je zvýšiť bezpečnosť obyvateľov pohraničia a priniesť informácie adresátovi čo najefektívnejšie. Svidník sa zaväzuje k rozmiestneniu nových defibrilátorov v meste Svidník a budú nakúpené a rozdané SOS náramky pre ohrozenú skupinu seniorov.
 
 
V projekte je aj školenie k používaniu defibrilátorov i školenie pre používanie SOS náramkov. Zakúpený bude informačný panel, LED obrazovka a notebook na audiovizuálnu prezentáciu projektu a jeho výsledkov. Okrem nákupu technického vybavenia a softvéru bude predmetom projektu aj príprava strategického dokumentu.
 
Projekt s mestom Krościenko Wyżne
 
V projekte „Prispôsobenie sa zmene klímy v cezhraničnom regióne Poľska a Slovenska zlepšením účinnosti záchranných služieb mesta Svidník a obce Krościenko Wyżne je získaný príspevok pre mesto Svidník 130 798,94 EUR. Projekt zahŕňa spoluprácu záchranných služieb v poľsko-slovenskom pohraničí pri znižovaní negatívnych účinkov prírodných katastrof a živelných pohrôm.
 
Úloha zahŕňa dovybavenie dobrovoľných hasičských jednotiek v rámci procesu štandardizácie vybavenia záchranných služieb v pohraničnej oblasti. Ďalšou úlohou je zorganizovať medzinárodný workshop záchranných služieb za účasti poľských a slovenských jednotiek.
 
Dobrovoľný hasičský zbor mesta Svidník bude vybavený dopravným vozidlom s prívesom, univerzálnym terénnym vozidlom (UTV) s nadstavbou, cisternou a hasičským systémom, ako aj ďalšou špecializovanou technikou a záchranárskym vybavením (okrem iného benzínové čerpadlá, hadice s armatúrami a prúdnicami, prilby, hasičské odevy a obuv, batohy, svietidlá, nosidlá , stany, benzínové agregáty).
(9:30, TS)
Diskusia
Pridať komentár