VIDEO | Skároš miluje folklór

529x
24. Júl 2024
Deň regionálneho združenia obcí Hornád v Skároši
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Zachovať folklórne tradície, stretnúť sa, porozprávať sa a umelecky prezentovať svoju vášeň – aj to bolo cieľom 19. ročníka Dňa regionálneho združenia obcí Hornád v Skároši.
 
„Je to jedno z podujatí, ktoré sa snažíme budovať identitu nášho mikroregiónu. Ja by som sa odvážil povedať, že my sme taký vzorový región v rámci Slovenska, tá spolupráca je vynikajúca. Mnohé regióny by sa mohli od nás učiť, respektíve sme inšpiráciou pre iné regióny v rámci Slovenska,“ uviedol Ľubomír Vranka, starosta obce Skároš.
 
 „Ja by som sa odvážil povedať, že my sme taký vzorový región v rámci Slovenska,“ uviedol Ľubomír Vranka, starosta obce Skároš (Zdroj: AHOJ TV)
 
„Hlavná myšlienka je, aby sa stretli ľudia a myslím, že je to veľmi dobrá príležitosť, aby mohli vystúpiť verejne a prezentovať, čo sa naučili za ten rok. My sme spoločne rozmýšľali, či to urobíme, či na ti máme, lebo obce dnes majú veľké ekonomické problémy, ale sme si povedali, že toto je taký náš prvok tej spoločnej komunikácie, lebo aj toto je komunikácia,“ vyjadril sa Ján Kokarda, starosta obce Ždaňa a predseda Regionálneho združenia obcí Hornád.
 
Veselú atmosféru zachytávala aj redakcia časopisu Abovský hlásnik, ktorý vydáva Regionálne združenie obcí Hornád.
 
Na čo všetko sa zameriava časopis?
 
„Nový pán prezident bol v priemyselnom parku Volvo, čo je tiež v našom regióne, takže napríklad v časti aktualít prinášame aj toto. Prinášame aj mnohé príbehy, máme napríklad rubriku Srdcia regiónu a v nej sú darcovia krvi, teraz hasiči hasili a zachránili desiatky ľudí, takže príbeh týchto hasičov z Čane. Je tam veľa kultúry, veľa športu, čiže také, čo sa deje výnimočné a aktuálne v regióne,“ priblížila časopis Katarína Čániová, vedúca redaktorka časopisu.
 
 
Vysokú úroveň komunikácie oceňuje a podporuje aj okresný úrad, ktorý je so Združením v úzkej spolupráci.
 
Čo je ešte takou dôležitou súčasťou toho, aby to všetko medzi jednotlivými obcami klapalo?
 
„V prvom rade komunikácia okresného úradu a obcí. Starostovia sa na okresný úrad spoliehajú v určitých veciach, ktoré sú ich dennodennou agendou a snažíme sa im vo veciach vyhovovať, aby boli maximálne pripravený na svoju prácu,“ vysvetlil Lukáš Mató, prednosta okresného úradu Košice-okolie.
 
Na svoje si na podujatí prišli aj priaznivci Mekyho Žbirku v podaní kapely Galaxis, ktorá vznikla v roku 1982, keď Meky Žbirka získal Zlatého Slávika.
 
 Deň regionálneho združenia obcí Hornád v Skároši (Zdroj: AHOJ TV)

„Na takéto akcie chodíme veľmi radi, pretože nie len naša generácie, ale hlavne tí skôr narodení si tie pesničky spievajú s nami, som nadšený,“ povedal Martin Halčišák zo skupiny Galaxis Žbirka revival.
 
Záverečnou bodkou akcie bol rock v podaní talentovaného Braňa Mojseja mladšieho.
 
„Je to veľmi pekné, že máme nejaký typický štýl na Slovensku – je to práve ten folklór. Myslím si, že keď tu prídu aj Číňania, Japonci a ktokoľvek, tak sa im to páči, že je to také niečo svojské,“ vyjadril sa Braňo Mojsej ml. zo skupiny Braňo Mojsej ml. a band.
(15:15, red.)
Diskusia
Pridať komentár