Počas prechádzky našla vojenskú muníciu

1370x
25. Júl 2024
 Prechádzku popri potoku ukončil nález munície
 Munícia bola za všetkých bezpečnostných podmienok vyzdvihnutá a prevezená na zneškodnenie (Zdroj: FB Polícia SR - Prešovský kraj)
 
Včera (24.7.) poobede kontaktovala tiesňovú linku 158 žena, ktorá oznámila, že počas prechádzky pri potoku v obci Nižný Hrabovec našla pravdepodobne vojenskú muníciu.
 
Privolaný krajský pyrotechnik po príchode na miesto určil, že sa jednalo o 3 ks 82 mm delostreleckých mín a 1 ks ručného protitankového granátu RPG-40 z obdobia II. sv. vojny. Munícia bola za všetkých bezpečnostných podmienok vyzdvihnutá a prevezená na zneškodnenie.
 
Nechajte to tam, kde to je
 
Ak nájdete neznámu muníciu alebo iný vojenský materiál, nezasahujte doň, ani sa k nemu nepribližujte. Kontaktujte linku 158 a oznámte miesto nálezu.
 
Nedotýkajte sa
 
Nepokúšajte sa dotýkať nájdenej munície ani ju nepresúvajte. Munícia môže byť nestabilná a jej manipulácia môže spôsobiť výbuch.
 
 
Nepoužívajte žiadne náradie
 
Nikdy nepoužívajte žiadne náradie, aby ste sa pokúsili otvoriť, rozobrať alebo manipulovať s nájdenou muníciou. Týmto spôsobom sa môže nechtiac aktivovať.
 
Dávajte pozor na deti a zvieratá
 
Udržujte ich v bezpečnej vzdialenosti od nájdenej munície. Deťom by ste mali jasne vysvetliť, že sa jej nesmú dotýkať a že to majú okamžite oznámiť dospelým.
 
Nikdy nepodceňujte nebezpečenstvo
 
Aj keď sa munícia zdá byť stará alebo poškodená, neznamená to, že nie je stále nebezpečná. Nikdy nepodceňujte nebezpečenstvo.
 
Manipulácia s nájdenou muníciou je veľmi riziková a vyžaduje si maximálnu opatrnosť. Vždy oznámte miesto nálezu na linku 158, aby bola munícia bezpečne odstránená profesionálmi.
(10:00, KRPZPO)
Diskusia
Pridať komentár