Prešovský kraj v Nižnej Jablonke opravuje vyše 60-ročný most

1003x
25. Júl 2024
   Spustili rekonštrukciu 61-ročného mosta v Nižnej Jablonke
 Cieľom modernizácie je zlepšiť jeho stavebno-technický stav a dopravné parametre (Zdroj: PSK)
 
Ďalší most v Prešovskom kraji dostane nový šat. Tentokrát mostný objekt nad potokom v obci Nižná Jablonka v okrese Humenné.
 
Prešovský samosprávny kraj(PSK) do jeho opravy z vlastných zdrojov preinvestuje viac ako 705-tisíc eur. Dokončiť by ho mal na jar budúceho roka. Pred dvomi mesiacmi kraj spustil rekonštrukciu 61-ročného mosta v Nižnej Jablonke, ktorý prevádza cestu 2. triedy ponad miestny potok. Cieľom modernizácie je zlepšiť jeho stavebno-technický stav a dopravné parametre. Do stavebných prác na objekte by mal investovať vyše 705-tisíc eur a dokončiť ich v máji 2025.  
 
 
Od spustenia rekonštrukčných činností sa na objekte vybúrala polovica jeho zvršku, ríms, nosnej konštrukcie a časti opôr. Na moste sa vybudovali úložné prahy s krídlami a prechodovou doskou. Taktiež sa tu na elastomérové ložiská položilo päť nových železobetónových nosníkov, každý s dĺžkou 16,4 metra.
 
Aktuálne sa budú stavebné práce sústreďovať na betonáž ríms, osadenie bezpečnostných zariadení na moste, položenie krycej a obrusnej vrstvy z asfaltového betónu a tiež na osadenie mostných záverov. Nasledovať bude rekonštrukcia druhej časti objektu, počas ktorej sa doprava presmeruje na už zrealizovanú polovicu mosta.
 
V záverečnej fáze rekonštrukcie mosta č. M954 dôjde k úprave koryta pod ním. Spočívať bude v položení dlažby z lomového kameňa do betónového lôžka. Dlažba sa pritom zabezpečí proti podmývaniu, a to zriadením zaisťovacieho prahu z vodotesného betónu na celú šírku koryta.
(10:45, red.)  
Diskusia
Pridať komentár