Nadácia Prešovského samosprávneho kraja znovu pomáha po povodniach

1371x
25. Júl 2024
 Krajská nadácia znovu pomáha po povodniach  
 Druhý júlový týždeň sa východom Slovenska prehnala ničivá voda (Zdroj: PSK)
 
Na východnom Slovensku stále odstraňujú následky po prudkých prívalových dažďoch, ktoré severnú časť Prešovského kraja zasiahli ešte 11. júla.
 
Ničivá voda vtedy výrazne úradovala i v okresoch Snina a Kežmarok, kde zanechala rozsiahle škody na súkromnom aj verejnom majetku. Pomocnú ruku zasiahnutým rodinám urgentne podala krajská nadácia. Žiadateľom o pomoc pri odstraňovaní škôd prerozdelila 10 500 eur. Druhý júlový týždeň sa východom Slovenska prehnala ničivá voda, ktorá vybrežila potoky a zasiahla miestne komunikácie aj súkromné majetky.
 
Škody na majetku
 
Škody na majetku miestni obyvatelia rátajú i v týchto dňoch. Najvýraznejšie sú pritom v Ubli v okrese Snina a v Ždiari v Kežmarskom okrese. Nadácia Prešovského samosprávneho kraja pre podporu rodiny sa im rozhodla pomôcť. Schválila im finančné príspevky cez Fond na riešenie krízových situácií.
 
„Ubľa je znovu ťažko skúšaná a potrebuje našu pomoc. Finančne sme jej pomohli ešte v polovici júna po záplavách, ktoré vtedy zasiahli aj obec Michajlov. V prvej polovici júla sa povodeň prehnala Ubľou opäť a poškodila ďalší majetok. S náročnými chvíľami po bleskovej povodni  však zápasia aj v Ždiari, kde miestni taktiež rátajú škody na svojich príbytkoch a zároveň sa vyrovnávajú s veľkou tragédiou, ktorá sa stala v Monkovej doline,“ vyjadril sa v súvislosti s aktuálne poskytnutou pomocou poškodeným občanom cez krízový fond nadácie PSK jeho predseda Milan Majerský.
 
 
„Prešovský samosprávny kraj má práve na takýto účel v rámci svojej nadácie zriadený krízový fond, ktorý poškodeným pomáha v náročných situáciách po požiaroch, povodniach či po zemetrasení a ukazuje sa, že byť súčasťou tohto fondu má svoj význam. Preto znovu apelujem na našich starostov a primátorov, aby sa doň zapojili, lebo im dokáže v takýchto nečakaných situáciách veľmi pomôcť. Ich vklad je pritom len 0,10 eura na občana, čo nie je tak vysoká suma," dodáva Majerský.
 
Nadácia PSK pomohla štyrom žiadateľom z obce Ubľa
 
Nadácia PSK pre podporu rodiny na svojom zasadnutí v stredu 24. júla konkrétne pomohla štyrom žiadateľom z obce Ubľa. Každému schválila príspevok na odstránenie škôd po povodniach vo výške 750 eur.  Ubľu tak nadácia cez svoj krízový fond podporila celkovo sumou 3-tisíc eur. Poškodeným do obce Ždiar putuje z krajskej nadácie 7 500 eur, ktoré sa prerozdelilo medzi desať žiadateľov. Každý zo žiadateľov sa rovnako podporil sumou 750 eur. Využijú ich na odstránenie vzniknutých škôd na svojich príbytkoch, resp. súkromnom majetku.
(14:00, TS)
Diskusia
Pridať komentár