Základná umelecká škola Michala Vileca je podfinancovaná

58x
11. Apríl 2016

Poslanci sa viac venovali škole ako Baposu

Reportáž z vianočného vystúpenia ZUŠ M. Vileca

 

Na poslednom mestskom zastupiteľstve okrem iného odznela aj výročná správa o hospodárení za rok 2015 v mestskom podniku BAPOS a v ZUŠ M. Vileca.  V rozprave vystúpil poslanec Martin Šmilňák, ktorý sa vyjadril k umeleckej škole. „Naša mestská ZUŠ hospodárila v minulom kalendárnom roku so stratou,“ začal poslanec. Podľa neho sa zmenilo viacero vecí, napr. to, že škola na konci júna nemôže prepustiť časť zamestnancov a v septembri ich opäť prijať. Takto školy šetrili mzdy.  Ďalšou vecou je zmena štátneho vzdelávacieho  programu. V ZUŠ-kách je podľa poslanca väčší tlak na zamestnanosť.  „Naša ZUŠ je podfinancovaná,“ pokračoval Šmilňák.

ZUŠ M. Vileca porovnal aj s inými mestami.  „Predpokladám, že v tomto nastavení bude naša ZUŠ produkovať ďalšie straty.  Často sa objavuje argument, že v Bardejove máme veľa ZUŠ a že je to preto. Nie je to kvôli tomu,“ pokračoval a porovnal Bardejovskú školu so školou v Levoči.  Podľa poslanca ak bude škola podfinancovaná, utečú z nej pedagógovia.

Reagoval René Samanišin, vedúci oddelenia školstva a telesnej kultúry.  Uviedol napríklad, že škola má vlastné priestory a aj preto sú tie náklady vyššie.  „Pri každom predkladaní VZN povedal, že ZUŠ je podfinancovaná, ale my sa to neustále snažíme riešiť. Škola má paradoxne najvyššie poplatky, ale tie zodpovedajú kvalite.  Bol tam schodok, ale snažíme sa veci vybalansovať tak, aby sa tie záväzky čím skôr splatili,“ uviedol a podotkol, že treba si stanoviť priority.  „Aj keď sa trápime, financovali zušky zvládame a budeme zvládať aj do budúcna,“ dodal.

Do diskusie sa zapojil aj primátor Boris Hanuščak: „Táto debata mala byť v decembri pri schvaľovaní rozpočtu pre tento rok. Vtedy ste hovoril o neštátnych zariadeniach, kde trebalo zvyšovať. Ja netvrdím, že sme to urobili dobre, ale pri schvaľovaní hájime jeden záujem a pri výročnej správe hovoríme, že sme dali málo.  Pripadá mi to tak trošku rozdvojené. Veľmi by som ocenil, ak by podobný diskusný príspevok bol aj v decembri. Dobre?“ opýtal sa primátor.

O slovo požiadal aj vedúci ekonomiky Miloš Mikula. „Dostali sme sa od výsledkom hospodárenia ZUŠ M. Vileca k financovaniu. K výsledkom: strata 20 tisíc eur.   Z polovice to už je vyriešený problém na základe rezerv, ktoré sa vytvorili v minulých obdobiach.  Som presvedčený, že je veľa žiakov.“ Mikula ďalej uviedol, že si myslí, že mesto školu podrží.

V rozprave sa vyjadril aj Vladimír Savčinský. „Mne je veľmi ľúto, že takáto debata vznikla tu, pri tomto bode. Pôsobí to veľmi odborne, ale pravda je, že všetci aktéri tejto debaty využívajú svoje, pre seba výhodné čísla.“ Zdôraznil, že tieto veci sa preberajú na školskej komisii a že sa majú začať riešiť v septembri. Podľa neho sa to nerieši vecne a zapadne to prachom.

ZUŠ M. Vileca Bardejov poskytuje vzdelanie pre 841 žiakov v štyroch odboroch: hudobný - 423, tanečný - 194, výtvarný - 192, literárno-dramatický – 32.

Základná umelecka škola Michala Vileca mála schválený rozpočet na rok 2015 vo výške 416 850 tis.eur. Oproti roku 2014 je to menej o 17 220 eur. Za rok 2015 mzdy a odvody činili 459 907 tis.eur. Rozdiel musela škola vykryť z vlastných príjmov. Z toho dôvodu vznikli aj záväzky voči dodávateľom.

(19:30, j)

Diskusia
Pridať komentár