VIDEO | Nočná súťaž v Budimíre bola venovaná pamiatke Jozefa Guniša

1165x
08. August 2024
 Dobrovoľní hasiči a hasičky si zmerali sily na nočnej súťaži v Budimíre
Pozrite si našu videoreportáž
 
Dobrovoľní hasiči a hasičky. Vo svojom voľnom čase cvičia, aby v prípade núdze vedeli zakročiť a pomôcť. Práve o nich bola nočná hasičská súťaž v Budimíre, do ktorej sa prihlásilo 15 tímov, z toho 3 ženské posádky a 2 retro.
 
„Som súčasťou retro Budimírskeho tímu, ktorý vznikol skoro 110 rokov dozadu. Máme aj mašinu, s ktorou fungujeme a je z rok 1952. Ja som strojník, ja som ju dal dokopy od šrubky a budeme mať možnosť vidieť ako to funguje,“ povedal Jaroslav Lukáč, podpredseda DHZ Budimír.
 
„Hasičské tmy majú za úlohu poskladať si náradie na základňu rozmerov 2x2 metre, nábehová čiara je 10 metrov, kaďa je v štvormetrovej vzdialenosti od základne. Oni majú nabrať čím rýchlejšie vodu, nasať do stroja a tlakom sa vytláča vonku, prúdari musia dobehnúť 70 metrovú trať a 5 metrov pred terčami, kde je označená zostreková čiara, musia zostrieknuť terče, zastaví sa elektronická časomiera a začnú svietiť obidva terče, že sú zostrieknuté, vysvetlil Vladimír Kunc, rozhodca.
 
 Prihlásilo sa 15 tímov, z toho 3 ženské posádky a 2 retro (Zdroj: AHOJ TV)
 
Hasiči a najmä tí dobrovoľní majú v našich obciach nezastupiteľné miesto.
 
„Náš bežný rok je tak 40-50 výjazdov. Samozrejme, ide o dobrovoľníkov vo vekovom priemere 25 rokov, ale nato, že sú takí mladí, majú dosť za sebou školení a sú úspešní v tom, čo robia. Väčšinou sú to technické výjazdy, čiže protipovodňové práce, či už je to požiar v Malej Lodine, lesné požiare. Samozrejme, mali sme tu požiare rodinných domov,“ informoval Patrik Staňo, predseda DHZ Budimír.
 
„Mal sme aj výjazd horiaceho auta, kde celé auto zhorelo, takže to bolo také pre nás... Človek prišiel o svoj majetok,“ povedal Patrik Lukáč, člen DHZ Budimír.   Nočná súťaž bola venovaná pamiatke Jozefa Guniša, na ktorého tunajší dobrovoľní hasiči s láskou spomínajú. „Viedol k nás k tomu pán učiteľ Guniš – teraz je jeho memoriál.Bol môj triedny, môj učiteľ hasičského zboru. Ideme v ich šľapajach a to sa bude z pokolenia na pokolenie posúvať,“ vyjadril sa Jaroslav Lukáč.
 
„Cieľom tejto súťaže je fakticky vzdať poctu Jozefovi Gunišovi, ktorý bol mojim triednym učiteľom a viedol požiarnický krúžok na našej ZŠ,“ priblížil Vladimír Kunc.    
 
Na svoje si prišli aj deti, ktoré mali skutočne pestrý sprievodný program. Budimírčania plánujú organizovať takýto deň zas o rok a dovtedy nebudú zaháľať v tréningoch ani v pomáhaní spoluobčanom.
(10:00, red.)
Diskusia
Pridať komentár