VIDEO | Romfest v Breznici

1170x
08. August 2024
 Romfest v Breznici  
Pozrite si našu videoreportáž
 
V obci Breznica pri Stropkove už pätnásty rok organizujú festivalovú prehliadku rómskych hudobných skupín Romfest.
 
Výnimkou nebol ani tento rok a aj keď začiatok festivalu sprevádzal výdatný dážď, na zábave to nijako neubralo a ľudia sa potom zabávali až do neskorej noci. Hlavným cieľom projektu je prostredníctvom rómskej hudby, spevu a tanca spájať minoritnú a majoritnú spoločnosť.
 
„Je to iniciatíva samotných Rómov , ktorí milujú hudbu a rozhodli sa, že nejakým spôsobom budú propagovať svoje umenie,“ vyjadrila sa Katarína Kuriľáková, sociálna pracovníčka obce Breznica.
 
 Hlavným cieľom projektu je prostredníctvom rómskej hudby, spevu a tanca spájať minoritnú a majoritnú spoločnosť (Zdroj: AHOJ TV)
 
„My to robíme každý rok - teraz je to 15. rok. Organizuje sa to, aby mladé skupiny ukázali, aby o nich vedel svet a pre zábavu,“ povedal Eduard Moskaľ, organizátor festivalu.
 
„V Breznici je veľa hudobných aj speváckych talentov, ktorých by bola škoda, aby sa neprezentovali svetu,“ uviedla Kuriľáková.
 
„Máme tu z Bardejova, z Prešova, zo Svidníka a zo Stropkova, povedal E. Moskaľ.
 
„Je to jednodňový festival a navštevujú ho aj z ďalekého okolia kapely aj šudia. Zvyčajne okolo 8-10 kapiel sa prestrieda na Romfeste a je veľmi populárny v tomto okolí,“ informovala Katarína K.
 
„Je to tu od pol 3 do 12-tej večera. Je tu cigán, biely, ružový, fialový – to je jedno. Hlavne, aby boli slušní,“ doplnil organizátor.
(11:50, red.)
Diskusia
Pridať komentár