VIDEO | Veľkolepé Paňovské leto

866x
08. August 2024
 Veľkolepé Paňovské leto
Pozrite si našu videoreportáž
 
Zvuk zvonov je večný a podľa histórie spätý aj s Paňovcami. V minulosti sa pri kreovaní osudu snažili ľudia nájsť svoje šťastie práve v tejto malebnej obci.
 
To svoje šťastie nepochybne našli počas júlového víkendu všetci tí, ktorí sa rozhodli osláviť Paňovské leto pri príležitosti 750. výročia prvej písomnej zmienky obce Paňovce.  
 
Čo vám napadne, keď vám poviem obec Paňovce?
 
„To je najkrajšia obec. Ja som hrdý, že som Paňovčan. Neviem si už ani predstaviť inde bývať – je to pre mňa jednotka,“ uviedol Ján Spišák, šéfkuchár poľovníckeho guľáša.
 
„Musím povedať, že atmosféra je super, užívame si to tu, tešíme sa na javisko a dúfam, že aj ľuďom sa bude páčiť,“ povedal Patrik Seliga, člen FS Hornád.  
 
 K vyššiemu levelu osláv Paňovského leta prispeli aj známe úspešné folklórne skupiny(Zdroj: AHOJ TV)
 
Spôsoby pomoci a aktivity, ktorými ľudia prispievajú k neustálemu rozvoju obce sa rôznia. Iniciatíva a práce v jej prospech boli na letnom podujatí aj osobne ocenené.
 
„Bez rozvoja a bez cieľov a bez nejakých plánov by sa žiadna  obec nevedela rozvíjať. Sme jedna z prvých obcí v okrese Košice-vidiek, kde tá plynofikácia bola. Ja som nastúpila do funkcie a začala sa výstavba verejného vodovodu, ale za to musím poďakovať moji  predchodkyniam, pretože ony sa podieľali na tej projektovej dokumentácii,“ vyjadrila sa Rozália Juhászová, starostka obce Paňovce.
 
Vy ste boli ocenený. Čo pre vás znamená toto ocenenie?
 
„Vážim si to, že aj pani starostka aj ľudia to pochvália, takže to dobre padne človeku,“ povedal  Ján S.  
 
K vyššiemu levelu osláv Paňovského leta prispeli aj známe úspešné folklórne skupiny či dokonca hry na unikátnom hudobnom nástroji.
 
 „To je unikát v tom, že je to najväčšia píšťala na svete a má len tri dierky, “ povedal Imro Oravec, folklorista (Zdroj: AHOJ TV)
 
„To je unikát v tom, že je to najväčšia píšťala na svete a má len tri dierky, takže je obmedzený rozsah melódií, ktoré sa môžu hrať. Táto fujara má takú zvláštnosť, že pri spodných tónoch je zádumčivá,“ vysvetlil Imro Oravec, folklorista.  
 
Folklórny súbor Hornád, ktorý má na konte 9 ocenení laureát, vyše 30 ocenení v súťaži Šaffova ostroha a semifinálovú účasť v televíznej show Zem spieva si gradujúcu atmosféru vychutnal ako na pódiu tak aj mimo neho.
 
Čo pre vás znamenajú tieto skúsenosti?
 
„Sú to skúsenosti, s ktorými vieme pracovať ďalej, vieme ich vyvíjať, zlepšovať sa, posúvať sa vyššie a vyššie,“ prezradil Seliga.
 
Kde je vôľa, tam je cesta. Príkladom sú aj Paňovce.
 
„Či sa pozriem na poľovnícku stranu, či sa pozriem na hasičskú stranu, či sa pozriem na stranu športovcov alebo obyvateľov, tak každý z týchto ľudí, ktorí boli tu na tomto pódiu, sa podieľal na tom, že tie naše Paňovce sú krásne, sú naše - tu sme doma,“ povedala starostka obce.
 
Vás osobne, čo motivuje k tomu, respektíve odkiaľ čerpáte energiu na to, aby ste pre Paňovce urobili to maximum?
 
„Sú ľudia, ktorí sa na mňa pozrú a dodajú mi tu energiu. Pre týchto ľudí tu treba rozvíjať tu obec a potom je to viera v Boha,“ doplnila starostka obce.
(15:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár