V Paríži predstavili históriu vzniku najstaršieho európskeho maratónu

1322x
12. August 2024
Medzinárodný maratón mieru sa po 100 rokoch vrátil do Paríža
 Prostredníctvom premiéry dokumentárneho filmu, ktorý je venovaný 100. výročiu založenia košického maratónu, vyrozprávali inšpiratívny príbeh Vojtecha Bukovského (Zdroj: FB Košice - Mesto Košice)
 
V Slovenskom olympijskom dome v sobotu (10.8.) organizátori Medzinárodného maratónu mieru (MMM), zástupcovia Maratónskeho klubu, Slovenského olympijského a športového výboru a mesta Košice predstavili históriu vzniku najstaršieho európskeho maratónu.
 
Prostredníctvom premiéry dokumentárneho filmu, ktorý je venovaný 100. výročiu založenia košického maratónu, vyrozprávali inšpiratívny príbeh Vojtecha Bukovského. Metropola Francúzska a olympijské ideály majú veľmi osobitné postavenie v rodnom liste Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach, ktorý oslávi v októbri svoje 100. narodeniny. Impulzy vedúce k jeho vzniku sú veľmi silne spojené práve s Parížom, kde sa rovnako ako dnes súťažilo pod piatimi kruhmi i v roku 1924.
 
Sledoval ho vtedy aj aj 30-ročný Vojtech Bukovský. Keď 13. júla tlieskal Albinovi Stenroosovi, fínskemu víťazovi olympijského maratónu, zrodil sa v jeho hlave sen, ktorý už o tri mesiace premenil na skutočnosť. Tieto momenty z roku 1924 sú dôvodom, prečo sa košický maratón vrátil aspoň symbolicky po 100 rokoch, v podobe dokumentárneho filmu a prezentácie, práve do hlavného mesta Francúzska.
(9:30, red.)
Diskusia
Pridať komentár