Vihorlatské múzeum v Humennom si pre deti pripravilo rozprávkové sprevádzanie

1423x
13. August 2024
 Rozprávkové sprevádzanie humenským kaštieľom bude zážitkom
 Rozprávkové sprevádzanie prinesie malým návštevníkom informácie o histórii humenskej dominanty a jej panovníkoch (Zdroj: PSK)
 
Zážitkový výklad bude prebiehať v jeho umelecko-historickej expozícii formou tematickej prehliadky aj zábavno-edukačných aktivít. 
 
Vihorlatské múzeum v Humennom si pre najmenších návštevníkov znovu pripravilo neobyčajnú prehliadku svojich priestorov. Tí sa už v polovici augusta môžu tešiť na ďalšie z cyklu rozprávkových sprevádzaní touto najznámejšou humenskou pamiatkou. Zážitkový výklad odštartuje v sobotu 17. augusta na pravé poludnie.  
 
Obľúbené rozprávkové sprevádzanie humenským kaštieľom zo 14. storočia bude aj v lete. Vihorlatské múzeum v Humennom, ktoré zriaďuje Prešovský samosprávny kraj, na ňom privíta najmenších návštevníkov v sobotu 17. augusta. Pripravené má až štyri vstupy s výkladom v rozmedzí od 12.00 do 16.00 hod. Rozprávkové sprevádzanie prinesie malým návštevníkom informácie o histórii humenskej dominanty a jej panovníkoch. Zážitkový výklad bude prebiehať v jeho umelecko-historickej expozícii formou tematickej prehliadky aj zábavno-edukačných aktivít.
 
 Pripravené je tiež stretnutie s princeznou, ktorá deťom v závere prehliadky porozpráva o svojom bežnom dni a svojich povinnostiach (Zdroj: PSK)
 
Zamestnanci múzea návštevníkom odhalia každodenný život na šľachtickom dvore, ako aj to, ako múzeum funguje. Mladí turisti budú môcť okrem iného vzhliadnuť pece a kozub vyzdobené rímsami, knižnicu, rodinný erb aj vzácne olejomaľby grófa a grófky Andrássyovcov.  
 
Pripravené je tiež stretnutie s princeznou, ktorá deťom v závere prehliadky porozpráva o svojom bežnom dni a svojich povinnostiach. Na rozprávkové sprevádzanie kaštieľom a princeznú sa môžu všetci malí návštevníci tešiť v sobotu o 12.00, 13.00 15.00 alebo o 16.00 hod. Renesančný kaštieľ v Humennom pochádza zo 14. storočia. Jeho prvá zmienka ako o kúrii zemepánov Drugethovcov presnejšie pochádza z roku 1449.
 
Postavený bol na mieste stredovekého hradu, renesančnú podobu získal na konci 16. storočia a v druhej polovici 18. storočia nabral barokový charakter. Vyniká veľkosťou, pričom až do druhej svetovej vojny bol plne zariadený. Počiatky histórie samotného Vihorlatského múzea siahajú do roku 1960. Od roku 2002 je jeho zriaďovateľom Prešovský samosprávny kraj.
(9:00, red.)  
Diskusia
Pridať komentár