Poloniny zažívajú vďaka novým cyklotrasám cyklistický boom

1085x
22. August 2024
Cyklistický boom v Poloninách vďaka novým cyklotrasám, iniciatívam a službám
 
 Pod rastúce čísla sa podpísal aktuálne realizovaný cyklistický projekt Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Poloniny trail. (Zdroj: PSK)
 
Cyklistov v Poloninách pribúda. Potvrdili to dáta z inštalovaných cyklomeračov, ktoré oproti minulému roku zaznamenali nárast prejazdu bicyklov medziročne o 400 %.
 
Pod rastúce čísla sa podpísal aktuálne realizovaný cyklistický projekt Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Poloniny trail. Práve jeho prvé výsledky nadšenci cyklistiky už nejaký čas testujú na opravenej 14 kilometrovej cyklotrase okolo vodnej nádrže Starina.
 
 V prvej fáze projektu Poloniny trail tu jeho investor PSK za 7,4 mil. eur zrekonštruoval 14,3 km od Stariny po bývalú obec Ruské. (Zdroj: PSK)

Od mája sa cyklisti tešia z opravených cyklotrás v Poloninách v okrese Snina. V prvej fáze projektu Poloniny trail tu jeho investor PSK za 7,4 mil. eur zrekonštruoval 14,3 km od Stariny po bývalú obec Ruské. Spolu s cyklotrasou po Ruské sedlo, odkiaľ cyklisti prejdú až do Poľska, ide dokonca o 24,6 km cyklistických ciest. K tým by však onedlho malo pribudnúť ďalších 11,5 km nového, respektíve zmodernizovaného asfaltu v smere na Stakčín a medzi Uličom a Uličským Krivým.

„Vďaka výstavbe týchto úsekov, ich spusteniu do prevádzky sa tešíme z pribúdajúcich cyklistov v území aj samotnej jeho propagácie. Chceli sme vidieť reálne výsledky, ktoré náš projekt prináša, preto sme v Poloninách inštalovali prvé cyklomerače. Snímač umiestnený v úseku Starina – bývalá obec Ruské nám potvrdil jasný medziročný prejazd bicyklov. Kým napríklad v roku 2023 tadiaľ prešlo 1 153 cyklistov, za prvý polrok aktuálneho roku to bolo už na zmodernizovaných cyklotrasách 5 321 prejazdov a do začiatku augusta dokonca 8 363 prejazdov, čo je 7-násobne viac,“ uviedol k projektu i prvým štatistikám predseda PSK Milan Majerský.
 
Okrem samotnej výstavby cyklotrás a podpory ubytovacích kapacít sa v okrese vytvorilo tiež vyše 40 pracovných miest. (Zdroj: PSK) 

Ako dodal, samotný projekt v Poloninách je synergický a spája viacero bodov záujmu krajskej samosprávy. „Nejde tu len o cyklotrasy, ale aj ďalšie produkty cestovného ruchu, ako ubytovacie a stravovacie služby, ktoré pozdvihli región. Spolupodieľali sme sa totiž na výzve rezortu hospodárstva zameranej na podporu ubytovacích zariadení, vďaka čomu vzniklo v okrese Snina minimálne 300 ubytovacích lôžok, z toho vyše 140 priamo situovaných v Národnom parku Poloniny, “ priblížil ďalšie úspechy M. Majerský.

Okrem samotnej výstavby cyklotrás a podpory ubytovacích kapacít sa v okrese vytvorilo tiež vyše 40 pracovných miest či viacero pridružených aktivít, ako sú požičovne elektrobicyklov a priamo pri ubytovacích zriadeniach menšie wellnessové služby. Do vlastných investičných projektov sa pustili i samotné obce v okrese. Ide o zámery revitalizácie parkov, športovísk a oddychových zón.
 
Zámerom prešovskej župy je však prinášať do územia aj nové témy, akými sú slow-tourism alebo prepojenie zdravia a prírody, čo pokrýva medzinárodný projekt Greenhealth. (Zdroj: PSK) 
 
Za zmienku stojí napríklad plánované vybudovanie ekomúzea v Novej Sedlici a v Topoli či športovo-oddychovej zóny v Uliči. V obci Zboj verejnosť už môže navštíviť novú vyhliadkovú vežu a múzeum školy a v Runine využívať nové interaktívne kiosky. Aktivity rozbehol aj samotný Národný park Poloniny. Príkladom je spolupráca s Bieščadským národným parkom na projekte Bieščady a Poloniny bez bariér, ktorý umožní sprístupnenie parku telesne znevýhodneným, nevidiacim a slabozrakým návštevníkom.

Zámerom prešovskej župy je však prinášať do územia aj nové témy, akými sú slow-tourism alebo prepojenie zdravia a prírody, čo pokrýva medzinárodný projekt Greenhealth. Implementovaný je v rámci Programu Interreg Europe a konkrétne sa zameriava na udržateľné chránené oblasti cez posilnenie odborných kapacít a výmenu know-how.
 
Poloniny zažívajú vďaka novým cyklotrasám cyklistický boom. (Zdroj: PSK) 
 
Jeho výsledkom je vznik platformy „živých laboratórií“ (Local Living Lab), kde sa pravidelne neformálne stretávajú aktéri z územia za účelom plánovania nových aktivít a produktov. Tými sú napríklad lesné terapie, lesné sauny, terapeutické chodníky a iné.

Prírodne a kultúrne bohatý sninský región s Národným parkom Poloniny má vďaka zmieneným aktivitám a iniciatívam výrazný potenciál stať sa významnou destináciou pre prírodný a slow-turizmus. Potvrdilo to aj nedávne stretnutie miestnych aktérov v rámci platformy externých spolupracovníkov tzv. Local Living Lab, ktoré sa konalo v Stakčíne.
(15:15, red.)
Diskusia
Pridať komentár