Košické športové kluby si rozdelia 360-tisíc eur

1063x
23. August 2024
Športové kluby v Košiciach si rozdelia 360-tisíc eur
 
  Najvyššiu dotáciu vo výške 30 889 eur by v takom prípade získal futbalový klub FC Košice. (Zdroj: Mesto Košice)

Celkovo 84 športových klubov, resp. záujmových a občianskych združení, ktoré vykonávajú športové aktivity v našom meste, môže už onedlho získať na svoju činnosť 360-tisíc eur.

Mestská rada v Košiciach dnes schválila bod „Poskytnutie nenávratných dotácií na šport pre rok 2024“. Ak sa so schváleným uznesením stotožnia v závere augusta aj poslanci mestského zastupiteľstva, pošle mesto dotácie športovým klubom a ďalším združeniam začiatkom jesene.

Najvyššiu dotáciu vo výške 30 889 eur by v takom prípade získal futbalový klub FC Košice. Oddelenie športu a mládeže košického magistrátu zverejnilo v polovici júna výzvu pre kluby. Tie svoje žiadosti na poskytnutie dotácií z fondov mládežníckeho športu, športových aktivít a mládežníckeho futbalu mohli podať do 1. júla.

Podľa vedúceho oddelenia športu a mládeže Mária Šveca zosúladili požiadavky na prideľovanie dotácií pre jednotlivých žiadateľov v súlade so zákonom o športe a ďalšou legislatívou tak, aby boli čo najtransparentnejšie a najobjektívnejšie.
 
 Aj napriek zložitej finančnej situácii sa mestu podarilo na šport nájsť 360-tisíc eur. (Zdroj: Mesto Košice)

Primátora teší, že sa našli financie pre športujúcu mládež

Košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) skonštatoval, že aj nedávno skončené letné olympijské hry v Paríži ukázali, koľko talentovaných športovcov pochádza z metropoly východu.

Vodná slalomárka Zuzana Paňková, tenistka Anna Karolína Schmiedlová, skateboardista Richard Tury, windsurfista Róbert Kubín a džudista Márius Fízeľ rozdávali podľa primátora radosť svojimi špičkovými výkonmi nielen Košičanom, ale aj celému Slovensku. Výsledkom boli ich dve štvrté a jedno piate miesto, čo pre Košice znamená, že v rámci olympijského bodovania mali Košice najúspešnejších slovenských športovcov.

„Veľmi ma potešili výsledky našich športovcov. Som rád, že si členovia Mestskej rady uvedomili dôležitosť podpory športu v našom meste. Aj napriek zložitej finančnej situácii sa nám podarilo nájsť 360 000 eur, ktorými podporíme mládežnícky šport v Košiciach. Teším sa, že sa s našimi mladými športovými talentami už o dva týždne stretneme v Kulturparku na akcii Vyburc(z)uj sa!,“ informoval.
 
Mesto Košice vytvára svojim obyvateľom nadštandardné podmienky pre ich športové vyžitie a celkovo aj pre rozvoj športu. (Zdroj: Mesto Košice)

Okrem dotácií sa otvárajú nové športoviská

Primátor zdôraznil, že mesto Košice vytvára svojim obyvateľom nadštandardné podmienky pre ich športové vyžitie a celkovo aj pre rozvoj športu.

„Vďaka tomu, že sme úspešní v rôznych výzvach, môžeme do športu každý rok investovať milióny eur. Tento rok sme otvorili dokončenú Košickú futbalovú arénu, nové NTC pre tenis a badminton, športovú halu na Želiarskej ulici, školské športové areály na Starozagorskej, Janigovej a v Parku Mládeže.
 
 

Už onedlho sa môžeme tešiť na špičkový hokej vo vynovenej Steel aréne alebo mládežnícke zápasy na novom futbalovom ihrisku na Požiarnickej ulici. A čerešničkou bude v nasledujúcom roku nové Národné olympijské centrum plaveckých športov,“ vymenoval niektoré aktuálne projekty v rámci Reštartu športu a športovej infraštruktúry v meste.
 
 Ak sa so schváleným uznesením stotožnia v závere augusta aj poslanci mestského zastupiteľstva, pošle mesto dotácie športovým klubom a ďalším združeniam začiatkom jesene. (Zdroj: Mesto Košice)

Šéfovia klubov pozitívne vnímajú finančnú podporu zo strany mesta

Prezident futbalistov FK Galaktik Michal Kovačevič hovorí, že dotácia, ktorá by v ich prípade predstavovala 17 866 eur, umožní zabezpečiť kvalitnú športovú činnosť v ich mládežníckych kategóriách.

„Financie nám pomôžu s organizáciou tréningov, súťaží a ďalších športových aktivít, ktoré prispievajú k rozvoju našich hráčov a celého klubu. Hoci tento rok došlo k zníženiu výšky dotácie o polovicu, túto pomoc vnímame ako významný prínos pre naše fungovanie. Veríme, že spolupráca s mestom Košice bude pokračovať aj v nasledujúcich rokoch. Dúfame, že sa nám podarí dosiahnuť opätovné navýšenie dotácie na plnú výšku, aby sme mohli naďalej plnohodnotne rozvíjať talent a športové zručnosti našich mladých futbalistov."

Podobne reagoval aj prezident Slovenského zväzu florbalu Martin Kopejtko. „Bezmála 2000-členná florbalová komunita ako aj iné kluby počítajú s touto podporou ako s jedným zo zdrojov financovania svojej športovej činnosti a zachovania jej úrovne v počte tréningových jednotiek, kvalite trénerov, materiálno technického vybavenia a priestorového zabezpečenia. Som veľmi rád, že mesto Košice aj napriek nepriaznivej ekonomickej situácii našlo možnosti zachovať aspoň časť financií pre oblasť športu."
 
 Košické športové kluby si rozdelia 360-tisíc eur. (Zdroj: Mesto Košice)

Peniaze sa našli aj pre psíky a mačičky

Mestská rada dnes rozhodla aj o poskytnutí dotácií pre občianske združenia, ktoré zabezpečujú starostlivosť o nechcené túlavé a týrané spoločenské zvieratá ich veterinárne ošetrenie ako aj ďalšie činnosti smerujúce k adopčnému procesu.

Malá farma Košice dostane po schválení poslancami Mestského zastupiteľstva dotáciu vo výške 13 300 eur, Únia vzájomnej pomoci ľudí a psov 19 200 eur a Srdce pre mačky vo výške 17 500 eur. Schválili aj viaceré bezodplatné výpožičky telocviční v správe mesta na športové účely alebo pre potreby výchovno-vzdelávacieho procesu pre športové kluby, resp. základné školy v meste.

Členovia Mestskej rady sa venovali aj informačnej správe o príprave a podaní žiadostí o poskytnutie príspevku z eurofondov pre projekt ďalšieho rozvoja Konta Košičana, ktorý pripraví prostredie pre integráciu všetkých existujúcich aj budúcich mestských služieb Jeho súčasťou bude digitálny portál ako aj mobilná aplikácia Konta Košičana.

Schválili aj rozdelenie finančných prostriedkov vo výške 116 000 eur pre úspešných žiadateľov v rámci Grantovej podpory mesta Košice pre oblasť kultúry a kreatívnych odvetví na tento rok.
(15:45, red.)
Diskusia
Pridať komentár